Rózsák: a betegségek megelőzése

0

Sokan traumaként élik meg dédelgetett rózsaágyásaik megbetegedését. Pedig nem akkora katasztrófa: mindig is voltak kártevők, védekezni is lehet ellenük.

Megelőzés 
Az első és legfontosabb szempont a rózsa típusának kiválasztása. Érzékeny imázsát a rózsa abban az időben kapta, amikor a fajtanemesítés során a növény egészségének hosszú távú megtartása még egyáltalán nem volt szempont, viszont a vegyszeripar újabbnál újabb permetező szereket kínált. Ez ma már másképp van: szerencsére a rózsaforgalmazók betegségekre egyre rezisztensebb példányokat alkotnak.
Második legfontosabb a betegség megelőzésében a helyes környezet kiválasztása: nyirkos környezetben fennáll a növény gombás megbetegedése: rózsarozsda, lisztharmat támadhatja meg őket.
Végül a rózsa erejének megtartása az utolsó szempont, amivel megelőzhetjük a bajt: folyamatos trágyázással a növény immunrendszere sikeresen megbirkózik ellenségeivel.

Ha már megtörtént a baj 
A legelterjedtebb betegségek a gombás megbetegedések, a tetvek és az atkák. A gombás részeket két szemmel lejjebb metsszük le, de ha ez a későbbiekben nem bizonyul elégnek, erőteljesen metsszük vissza az egész növényt. A tetvek és atkák ellen az első lépés a napokon keresztül alkalmazott, erős zuhany legyen. Gyakran az időjárástól függ a tetvek elterjedése: ha nagyon meleg van, a takácsatkák és a levéltetvek robbanásszerűen elszaporodhatnak. A zuhanyzással gyakran a természetes egyensúly magától helyre jön, de ha nem, és nagyon nagy a károsodás mértéke, akkor Actarás, vagy Pirimoros permettel próbálkozhatunk, de ez minden esetben a legutolsó lépés legyen!

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Kert- Oázis kertészet Ajka

Ezt már olvasta?

A füvek királynője

A Dél-Amerika pusztáiról származó pampafüvet méltán emlegetik a füvek királynőjeként. Ez a…