Hogyan ültessük el a levirágzott hagymásokat?

0

Ha levirágzott a gyönyörű jácint, nárcisz, krókusz, tulipán vagy más hagymás összeültetésünk, ügyesen eljárva jövőre is virágozni láthatjuk őket.

Ha levirágzott a gyönyörű jácint, nárcisz, krókusz, tulipán vagy más hagymás összeültetésünk, ügyesen eljárva jövőre is virágozni láthatjuk őket.

Mikor látjuk, hogy kezd elnyílni virágunk, semmiképp ne vágjuk le a szárról. Hagyjuk rajta az elnyílt virágot, és azt is várjuk meg, amíg az összes levél leszárad. Ez azért fontos, mert a folyamat közben az összes tápanyag visszahúzódik a hagymába, és elraktározódik, amire később még nagy szükség lesz. Ha idő előtt megszabadítjuk virágától, a hagyma kifogy a tápanyagból, és jövőre nem is számíthatunk új virágra. Amikor már minden részlet leszáradt, csak akkor vágjuk és tegyük el a hagymát őszig jól szellőző helyen, nedvességtől óvva, újságpapírba csomagolva.

Ha a virág már elnyílt, de a fentiek betartása miatt nem szeretnénk a sárga, kétségkívül nem túl dekoratív szárrészeket nézegetni a levágásig, nyugodtan eltehetjük egy sötétebb helyre, akár a kamrába is, nem lesz semmi baja.

Ősszel a hagymákat újra kiültethetjük a kertbe, vagy akár a balkonládába, esetleg egy cserépbe is. Ne feledjük, a hagymák jól érzik magukat akár krizantémok, árvácskák, díszkáposzták vagy erikák gyökérzete alatt is! Így míg ők ősszel átveszik a muskátlik, és egyéb egynyáriak szerepét a teraszon, hogy egészen karácsonyig szépek legyenek, a hagymák alattuk megbújva is várhatják a tavaszt.

Ezt a trükköt alkalmazva minimálisra csökkenthető az az idő, amit csodaszép virágok nélkül, az üres ládákat nézve kell töltenünk. Az ősszel ültetett hagymáknak hála a következő tavasszal, de enyhébb tél esetén már karácsonykor újra élvezhetjük a tavaszi virágok csodálatos színét és illatát.

  • A füvek királynője

    A Dél-Amerika pusztáiról származó pampafüvet méltán emlegetik a füvek királynőjeként. Ez a…
  • Gyümölcsfák: a cseresznye

    A finom, ropopós cseresznye sokak kedvenc gyümölcse. Ha egyszer nekiállunk falatozni belől…
  • Hibiszkuszok

    Hatalmas virágaikkal a hibiszkuszok minden kert ékkövei válhatnak. A két legnépszerűbb faj…
Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Kert- Oázis kertészet Ajka

Vélemény, hozzászólás?

Ezt már olvasta?

Módszerek, hogy megszabaduljunk a hangyáktól a kertben

A kertészek egyik rémálma, ha hangyák szaporodnak el a kertben, hiszen sok kárt okozhatnak…