Tető javítás: mi az, amit házilag is megtehetünk?

0

Családi házak esetében bizony előfordulhat, főként ha régebbi már a tető, hogy gyorsan meg kellene oldani egy-egy problémát, például egy elmozdult tetőcserép  vagy egy hibás illeszték esetében. Azt azért el kell mondani, hogy komolyabb hibák esetén mindenképpen szakembert kell hívni a javításokhoz, azonban a mostani szakemberhiányos időszakban nem biztos, hogy tudunk azonnal egy ácsot keríteni, így ha tudjuk magunknak kell minél előbb elhárítani a hibát.

Mire érdemes figyelni ha felmászunk a tetőre a javításokat elvégezni?

Amennyiben lehet használjunk tetőlétrát, vagy gurulós tetőgerinc kampót, amelyet a létrára tudunk erősíteni. Mivel ha csak a cserepeken próbálunk ügyeskedni, azok könnyen eltörhetnek, akárcsak a tetőlécek. Lehetőleg lábtámasszal használjuk a létrát ami meggátolja a létra süllyedését vagy csúszását. Ha szükséges bérelhetünk egy tetőállványt, amivel biztonságosabb a javítás, a profi állványok ára nem annyira magas, hogy ne érje meg a biztonságunk.

Mi a konkrét probléma?

Először is pontosítani kell a problémát, hol található és mi is az  pontosan. Általában a leggyakoribb okok a következők szoktak lenni:

  • beázik a tető
  • elhasználódott, törött, elcsúszott cserepek cseréje vagy igazítása
  • elszíneződik a tető
  • felgyülemlik a víz

A legtöbb esetben a beázás okoz problémát és ennek jól látható jelei vannak, hiszen a lakásban belül a mennyezeten vagy a sarkokban megjelennek a vízfoltok és a penészfoltok. Ezek a következő hibák általában szemmel is jól láthatóak.

Elszíneződés esetében általában a mohásodás vagy az algásodás szokott gondot okozni. Érdemes foglalkozni vele, mert a cserép vagy a pala idő előtti elhasználódásához vezethet ha nem tisztítjuk le. Léteznek már erre a problémára speciális készítmények, amelyek a későbbi elszíneződést megakadályozzák.

A felgyülemlő víz esetében ezt a problémát a legtöbb esetben az eltömődött ereszcsatorna okozza. Először távolítsuk el a felesleges vizet a csatornából és mossuk át magasnyomású mosóval. A beázó tető esetében azonban ki kell deríteni a probléma  okát, ehhez azonban a tetőt át kell vizsgálni. Kétféle módon lehetséges a padlásról, valamint kívülről a tetőről.

Sok esetben látszik már, hogy melyik cserép törött, vagy mozdult el, ezeket a padlástérből ki lehet húzni és felülről lefelé betenni az új cserepet. Ha nem ez a probléma akkor érdemes átvizsgálni a tartógerendákat és a tetőléceket is. Amennyiben a tetőléccel van a gond, akkor egy hosszabb lécet kell szögelni  a sérült mellé, így megerősítve a régi tetőlécet. Ha pedig a padlástérben gombát találtunk, a megfelelő szerrel ki lehet irtani és megelőzni a további gombásodást.

Összegezve 

Nem szabad megvárni, hogy látható legyen a probléma, érdemes évente átnézni a tetőnket, hogy még időben és egyszerűen meg tudjuk oldani a hiba elhárítását.

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Kert- Oázis kertészet Ajka

Vélemény, hozzászólás?

Ezt már olvasta?

Módszerek, hogy megszabaduljunk a hangyáktól a kertben

A kertészek egyik rémálma, ha hangyák szaporodnak el a kertben, hiszen sok kárt okozhatnak…