Módszerek, hogy megszabaduljunk a hangyáktól a kertben

0

A kertészek egyik rémálma, ha hangyák szaporodnak el a kertben, hiszen sok kárt okozhatnak ezek az apró rovarok.

A hangyák az egyik leggyakoribb kártevőknek számítanak a kertben. Ha csak egy-két hangyát látunk a növényeinken, nincs okunk aggodalomra, azonban ha hangyabolyokat vélünk felfedezni és nagy hangyakolóniákat is látunk, akkor jobb, minél hamarabb cselekedni, mivel ezek a rovarok nem csak a kerti növényekben tehetnek kárt, de még bennünket is megcsíphetnek kertészkedés közben.

A kertészek nem csak ezek miatt tesznek meg mindent a kert védelmében, azaz nem csak a fent említett okok veszik őket rá a hangyairtásra, hanem azért is, mert ezek a rovarok más kártevőket is vonzanak a kertbe, például a levéltetveket.

A hangyairtást végezhetjük természetes módszerekkel, de a hangyák ellen, a permetezés is szóba jöhet. Első lépésként mindig a természetes anyagok mellett döntsünk, hiszen így nem teszünk kárt sem a saját növényeinkben, sem pedig a kert közvetlen környezetében. Milyen módszerek léteznek a hangyák természetes irtására? Sokan esküsznek olyan fűszernövényekre, amelyeknek az illata elriasztja ezeket az apró rovarokat. Míg egyesek a fahéj kellemes, ám erőteljes illatában bíznak, mások a bors – mindegy milyen – erejében hisznek. Megint mások úgy vélik, hogy a kertben megjelent hangyák ellen ezek a fűszerek semmit sem érnek, csakis a megelőzést szolgálják. Mi azonban tehetünk ezekkel is egy próbát.

Mint ahogyan más erőteljesebb illattal is. Egyes illóolajok is alkalmasak lehetnek a hangyák elriasztására. Ilyen szempontból hasznos lehet a teafa, a citrom, a borsmenta, vagy a kakukkfű illóolaj. Hogyan használjuk? Töltsünk meg egy palackot vízzel, majd adjunk hozzá néhány cseppet a felsorolt illóolajokból. Ezt a természetes szert permetezzünk a hangyák útvonalára.

Az ecet és a víz keverékét is bátran kipróbálhatjuk, ugyanazzal a technikával, mint ahogyan az illóolajokat is. A hangyák nem kedvelik sem a sót, sem pedig a kukoricalisztet. A hangyaboly közelébe szórhatunk ezekből az anyagokból. Igaz ezektől nem pusztulnak el, de nem lesz kedvük a kertünkben garázdálkodni.

Mit tegyünk, ha semmilyen módszer sem válik be? Ebben az esetben marad a permetezés, melynek alapvető eszköze a speciális nyomáspermetező. A vegyszeres készítményt a megfelelő mennyiségű vízzel kell csupán hígítani, majd kezdődhet is a hangyák elleni küzdelem.

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Életmód

Vélemény, hozzászólás?

Ezt már olvasta?

Tető javítás: mi az, amit házilag is megtehetünk?

Családi házak esetében bizony előfordulhat, főként ha régebbi már a tető, hogy gyorsan meg…