Őszi kerti teendők

0

1. Októbertől a cserepes krizantémokat érdemes kiültetni a kertbe, hogy jövőre is szépséges virágokat hozzanak. Ha beültetjük, legalább a gömb körméretének másfélszeresét hagyjuk meg körülötte térnek, hogy a következő évben is elég legyen neki a hely. Ilyenkor kell felfrissíteni a tulipán, vagy más virághagymás ágyásokat, elültetni a következő tavaszi hagymákat, és elvinni a muskátlikat, mediterrán növényeket az áttelelőbe.

2. A letermett gyümölcsfákat október közepén kell megmetszeni, de ha nincs gyümölcsfánk, ilyenkor kell ültetni! Sok örömöt hoz a gyerekeknek a kajszibarack, amiből akár többfélét is választhatunk. Korait, késeit, hogy folyamatosan teremjen! Ilyenkor ültessük a bogyós cserjéket is: málnát, szedret, ringlót!

3. Ha a zöldséges-epres ágyásokat a termési időszak végével felássuk, akkor a tavaszi előkészületek sokkal könnyebbek lesznek. Hiába jó az idő április elején, a talaj alsóbb rétegei még mindig nehezen mozgathatók.

4. Rózsáink metszését illetően kétféleképpen dönthetünk. Ha olyan rózsafajtánk van, ami csipkebogyót hoz a levirágzás után, akkor a metszésről lemondva meghagyhatjuk a bogyókat téli eleségként a kismadaraknak. De ha metszeni szeretnénk, akkor az mostanában kell elvégeznünk.

5. Egy utolsó fűnyírás jár a gyepnek! Ezt halaszthatjuk későbbre is, ha időnk éppen nem engedi, vagy annyira sok eső esik, hogy nincs kedvünk elázni.

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Kert- Oázis kertészet Ajka

Ezt már olvasta?

A füvek királynője

A Dél-Amerika pusztáiról származó pampafüvet méltán emlegetik a füvek királynőjeként. Ez a…