Orchideák: Miltonia

1

Ha már elkezdtünk az orchideák táborával barátkozni, semmiképpen se hagyjuk figyelmen kívül a Miltoniákat. Magyarul árvácska orchideának is becézik, mivel hatalmas szirmaik nagyon hasonlítanak a sokak által kedvelt kétnyári növényhez, az árvácskához. Változatos színekben megjelenő szirmaik bársonyos tapintásúak, leveleik pedig sásra emlékeztetően hosszúkásak.

Sokan szeretnék növényekkel túltölteni a lakást, akár bensőséges hangulat megteremtése, akár növényszeretet miatt, viszont sok esetben közbeszól a helyhiány. A Miltonia ilyenkor jó választás, mivel a belső ablakpárkányon, – ami véletlenül se legyen déli tájolású – pont elfér.

Ez a Dél-Amerika hegyi őserdeiből származó különlegesség igen hosszan, kellemes illatot árasztva virágzik. Eredeti lelőhelyén fán lakó és talajlakó fajtái is megtalálhatóak.
A helyválasztást tekintve hasonlóak igényei a lepkeorchideával. Fényes, nem tűző napos ablak pont megfelelő számára, mivel őshazájában trópusi fák levelei által megszűrt fényt kap.
A Miltonia viszont egy kicsit kényesebb az ültető közegre, ezért érdemes évenként friss, laza orchideaföldbe ültetni. A földet folyamatosan tartsuk nedvesen, mivel a gyökerei érzékenyek a kiszáradásra, de ügyeljünk arra, hogy azt sem szereti, ha pangó víz van alatta. Meghálálja, ha öntözéskor esővizet kap, de ha erre nincs lehetőségünk, akkor is mindig bemerítéssel öntözzük. Ilyenkor egy vödör vízbe vagy a megtöltött csapba állítjuk a növényt, ameddig megszívja magát, majd lecsepegtetve tesszük vissza kaspójába.
Fűtött lakásokban jól tartható mérsékelt hőigénye miatt, a huzatra viszont nagyon érzékeny, ezért szellőztetésekkor óvjuk.
A rendszeres tápoldatozást hosszan tartó virágzással, új levelekkel és új virágokkal hálája meg.
Sajnos fűtési szezon idején, ha nem gondoskodunk párásításról, a száraz levegő miatt megtelepedhet kedvencünkön a takácsatka. Eleinte szinte észrevétlenek, mivel mikroszkopikus méretű lényekről van szó, de károsításaik nyomai egy idő után jól láthatóak. Főleg az alsó levelek környékén sárga, majd barna foltokban csúnyítják el a leveleket. A takácsatkák a levélfonákon selymes szövedéket, ezüstös réteget hoznak létre. Megelőzésképpen tartsuk nedvesen, és biztosítsuk a magas párát. Ha már megjelent virágunkon a takácsatka, alaposan mossuk le leveleit, és tegyük jól szellőző helyre.

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Kert- Oázis kertészet Ajka

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ezt már olvasta?

Kerti pad a tökéletes pihenéshez

Javában tart még a tél, de a kerttulajdonosok már készülnek a tavaszra. Amint eljönnek az …