Orchideák: Cymbidium

1

Egy nagy fürt Délkelet-Ázsia

Rég ismert különlegesség
Melyik nő ne kapott volna nőnapra, vagy melyik férfi ne vásárolt volna legalább egyszer pályafutása során egy fej Cymbidiumot átlátszó, kis dobozba zárva. Vágott virágként is igen tartósan virágzó növény, de tartási igényeit ismerve, egy kis odafigyeléssel nem csak a gyűjtők tarthatják e megragadó egzotikumot.
Virágzási idejük a téli félévre esik, ezért is közkedvelt ajándék Karácsonykor tájékán, téli hónapok névnapjain, születésnapjain.

A kedvében vagy a saját kedvünkben járva
Ha a virágzó csónakorchideákban sokáig szeretnénk gyönyörködni, akkor télen tartsuk a lakásunk fényes, de hűvösebb pontján. Alkalmas erre például egy kevésbé fűtött konyha vagy fürdőszoba, ahol a megfelelő párához is hozzájut kedvencünk. Itt fontos megemlíteni, hogy az orchideák között a kevésbé páraigényesek közé tartozó nemzetség. Ha van rá lehetőségünk, nyáron vigyük ki a kertbe vagy a teraszra fényes helyre, ahol nem tűzi közvetlenül a nap. A levirágzott növénynek érdemes tavasszal új talajjal kedveskedni,  ami biztosítja számára a fejlődéséhez szükséges nitrogént és más tápanyagokat. Rendszeres öntözés mellett nyáron kálium- és foszfordús, más néven virágzásindító tápoldattal locsoljuk, majd egy kicsit szárazabban hagyva, néhány hét elteltével gyönyörködhetünk a saját nevelésű virágokban.

Megfelelő köntösbe öltöztetve
A Cymbidium igen exkluzív ajándéknövény mind vágott, mind cserepes formájában. Egy száron akár 6-9 virág is található, ami igen feltűnő megjelenést kölcsönöz a növénynek, ezért hívja gyakran a köznyelv fürtös orchideának. Egy cserepes Cymbidiumnak mindenképpen egy elegánsabb, színben harmonizáló, letisztult formájú kaspó dukál, amely még jobban hangsúlyozza eleganciáját. Csomagoláskor organzával, szatén szalagokkal és gyöngyök társaságában mutat a legjobban.

Látványos dekorációs elem 

A csónakorchidea már a nagy levéltömege miatt is elég impozáns, virágzásakor pedig különösen gyönyörű, hangsúlyos dekorációs eleme lehet a térnek. Lehet ez akár egy ízléses nappali, de nagyon jól megállja a helyét egy szálloda halljában vagy egy étterem fogadó-és vendégtereiben.

Egy csepp érdekesség
Az első gyűjtők a 18. század során angol gyarmatosítok voltak, akik a maláriától sem rettentek vissza egy-egy újabb színben, méretben vagy illatban addig még nem ismert tő begyűjtéséért. A múlt század elejéig még csak a gyűjtők tartották, ám mára a Phalaenopsis után a legkedveltebb orchidea típus. A legnagyobb csónakorchidea gyűjtemény jelenleg Bankokban található. Nemesítésének évei alatt már számtalan szín és illat variációt is kikísérleteztek, így ha kedvet kaptunk tartásához, és már a helyét is megtaláltuk a lakásban, akár a kedvenc bútorunkhoz illő színben is vásárolhatunk belőle.

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Kert- Oázis kertészet Ajka

Ezt már olvasta?

A füvek királynője

A Dél-Amerika pusztáiról származó pampafüvet méltán emlegetik a füvek királynőjeként. Ez a…