Nem sikerült az előzés a tabellán, de nem szabad feladni – Kaposvári Rákóczi FC – FC Ajka 2 – 1 (1 – 0)

0

Az NB III nyugati csoport huszonötödik fordulójában a szezon kiemelten legnagyobb és legfontosabb rangadóját játszotta a listavezető Kaposvári Rákóczi FC és a második helyezett FC Ajka.

Az éllovas Kaposvár a mérkőzés előtt két ponttal előzte meg az FC Ajkát, ezen a derbin sok múlhatott az első hely eldöntése érdekében. Igazi hatpontos rangadó várt a csapatokra.

Kis Károly, az FC Ajka vezetőedzője a mérkőzés előtt így nyilatkozott: – Mindkét fél nagyon akar nyerni. Egy-egy villanás dönthet, de én nagyon bízom abban, hogy jó, egységes csapatmunkával tudunk előrukkolni. Többször láttuk a Kaposvárt, élőben és felvételről is megnéztük őket. Azt szoktam mondani az éllovasokról, és ez most sincs másképp, nem véletlenül vannak az első helyen. Tavasszal ők is szépen menetelnek, csak egyszer hibáztak, a Videoton II ellen veszítettek pontokat. Úgy készülünk, ahogyan szoktunk, ugyanakkor tudjuk, az ilyen rangadók tétje különlegesen hangolja, motiválja a játékosokat. A nézők is remek meccset várhatnak. Az biztos, hogy nagyon jó teljesítményre lesz szükségünk a sikerhez, de én bízom a csapatunkban. A Kaposvárt tapasztalt, remek játékosok alkotják, s ha nem is arattak fölényes sikereket, magabiztosan gyűjtögették a pontokat. 

Waltner Róbert, a Kaposvár edzője is nyilatkozott a rangadó előtt: – Ha nyernénk, akkor is korai lenne még kijelenteni, hogy miénk a bajnoki cím, de az tény, hogy egy sikerrel óriási lépést tennénk felé. Ezen a mérkőzésen mindent megteszünk azért, hogy feljussunk az NB II-be. Ugyanúgy készültünk, mint a többi bajnokira. A játékosok tudják, hogy mi múlik ezen a találkozón, érzik a fontosságát. Sikerült felkészítenem a csapatot, remélem, hogy hazai pályán legyőzzük riválisunkat. Mindkét együttes kiváló formában várja a találkozót. Az ajkaiak százszázalékosak tavasszal, míg a Rákóczi legutóbb tavaly októberben szenvedett vereséget, éppen az Ajka otthonában. Természetesen szeretnénk visszavágni az Ajkának, nemcsak az őszi vereségért, hanem a legutóbbi három vesztes mérkőzés miatt is. Mióta átvettem a csapatot, az ajkai az egyetlen vereségem. Koncentráltan futballozva, igazi csapatként szeretnénk begyűjteni a három pontot.

Az FC Ajka a következő összeállításban kezdte a derbit ezerkétszáz néző előtt:

Balogh Márton – Köles János, Pákai Gergő, Graszl Károly, Csemer Gyula – Csizmadia Zoltán, Kovács Gergő – Illés Dávid (Nagy Erik, 46. perc), Horváth Péter, Vallejos Dominique (Pavliczky Krisztián, 46. perc) – Oláh László (Major Norbert, 68. perc).

Vezetőedző: Kis Károly.

Játékvezető: Böcskei Balázs.

Asszisztensek: Kovács II. Gábor, Baghy Csaba.

Az első percek kapkodó játéka után az első lehetőség az ajkaiak előtt adódott, de utána a kaposváriak tudtak mezőnyfölényt kialakítani, majd jött az első hazai lehetőség: Szakály Attila szöglete után Úr László fejesét vágták ki a gólvonalról az ajkai védők. A 20. percben Graszl Károly fejelt kapura, a védők nagy nehezen tisztázni tudtak. Négy perccel később Andorka Péter lövését hárította bravúrral Balogh Márton. A 36. percben nagy helyzetben hibáztak a somogyiak, Nagy János szabadon lőhetett, de ziccerben nem találta el a kaput. Pár perc múlva Graszl Károlynak kellett a gólvonalról kifejelnie egy hazai próbálkozást. A félidő hajrájában érezhetővé vált a kaposvári nyomás, s ezt nem is bírták az ajkaiak: egy egyéni akció végén Szakály Attila betört a tizenhatoson belülre, egy mozdulattal az egész ajkai védelmet becsapta, s az elvetődő Balogh Márton mellett a hálóba gurította a labdát, 1 – 0. 

A második játékrészben átadta a kezdeményezést a Rákóczi, s Kollega Krisztián gyorsaságára építve kontrákra rendezkedett be. A második félidő elején tovább növelhette volna előnyét a Rákóczi, egy villámgyors kontra után Kollega Krisztián léphetett ki egyedül, kicsit kisodródva leadott lövése hajszállal kerülte el a jobb kapufát. Az igen feszült hangulatú találkozó hajrájában, a 77. percben a Kaposvár megszerezte második gólját: Sóron Tibor baloldali beadását a remek ütemben érkező Andorka Péter fejelte a bal alsó sarokba a labdát, 2 – 0. A hajrában fokozódtak az izgalmak, a vendégek mindent beleadva rohamoztak, egy percig sem adták fel, bár későn jött a szépítés: az utolsó percben egy hatalmas bedobás után Graszl Károly csúsztatta tovább a labdát, amelyet Pákai Gergő szép fejessel küldött a hálóba, 2 – 1. A hosszabbításban is akadtak lehetőségek, de az eredmény már nem változott. Az igencsak feszült hangulatú találkozó végén Köles Jánost kiállította a játékvezető, így az Ajka tíz emberrel fejezte be a mérkőzést.

A kaposváriak megérdemelt sikerüknek köszönhetően ötpontos előnyre tettek szert üldözőjükkel szemben, ezzel nagy lépést tettek az NB II-be való feljutásra vezető úton. Öt forduló hátravan, azért még korai lenne kijelenteni, hogy eldőlt a bajnoki cím sorsa. Nézzük csak a két rivális hátralévő mérkőzéseit: Az FC Ajka háromszor játszik hazai pályán, kétszer idegenben lép pályára. Nyolc meccsen zsinórban fölényes győzelmekkel gyűjtötte be a három-három pontokat. Miért ne tudná ezt az utolsó öt mérkőzésen is megismételni, hiszen a vidéki ellenfelek közül csak az Andráshida látszik egy kicsit rizikósnak, de itt is begyűjthető a három pont. Az Érd jobb csapat volt, ott mégis sikerült.  Hazai pályán a Csepel, Szabadkikötő, Dunaharaszti a kötelező győzelmek kategóriájába tartozik. A BKV Előre ellen idegenben úgyszintén. A Kaposvár háromszor játszik idegenben a III. ker. TVE otthonában, Veszprémben és Andráshidán. Nos, nemrég a gyengébb Videoton II vendégeként 2 – 2-t játszott. Miért ne tudná a három csapat közül valamelyik megtréfálni? Akár a Veszprém is „besegíthet” az Ajkának… A Csepel és a Szabadkikötő nem valószínű, hogy Kaposváron meglepetést tudna okozni, de az előbb említett három csapat közül bármelyik képes hazai pályán meglepetésre. Tehát nem szabad kijelenteni, hogy eldőlt a bajnoki cím sorsa! Volt már rá példa az ajkai foci történetében – igaz, közel három évtizede –, hogy ugyanilyen hátrányt dolgozott le a Hungalu, és jutott fel az akkori NB II-be. Egy pillanatig sem szabad feladni, az utolsó leheletig kell küzdeni, a sors úgyis tartozik az Ajkának, miért ne törleszthetne éppen most?

Edzői nyilatkozatok:

Waltner Róbert Kaposvári Rákóczi FC: – Igazi rangadót játszottunk a legutóbbi nyolc mérkőzésből nyolcat megnyerő Ajka ellen. A vendégek nem okoztak meglepetést. Sikerült felkészülnünk a játékukból, bár éppen egy olyan szituációból, egy nagy bedobás után kaptunk gólt, amire külön készültünk. Izgalmas találkozó volt, amelyen megérdemelt sikert arattunk. 

Kis Károly FC Ajka: – Gratulálok a Rákóczinak, fontos győzelmet aratott. Nagy utat tettünk meg ahhoz, hogy egyáltalán rangadónak lehessen nevezni ezt a mérkőzést, hiszen volt olyan időszak, amikor tizenhárom pont volt a hátrányunk. A győzelemmel a Kaposvár kezében van a bajnoki cím sorsa. Sajnos, későn kezdtünk el hajrázni. 

A következő, huszonhatodik fordulóban, május 5-én, szombaton az FC Ajka a Csepel FC-t fogadja a városi stadionban. A mérkőzés 17 órakor kezdődik. 

Tollár Sándor   

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Helyi- sport

Vélemény, hozzászólás?

Ezt már olvasta?

ISTEN VELED „CERUZA”! Búcsú Kovács Józseftől

Azt a döbbenetes tényt, hogy egyik napról a másikra itt hagyott bennünket, az első pillana…