IDÉN IS ELÚSZOTT AZ NB II-BE A VISSZAKERÜLÉS – BKV Előre Budapest – FC Ajka 3 – 1 (1 – 1)

0

Budapesten, a BKV Előre otthonában lépett pályára az FC Ajka az NB III nyugati csoportjának huszonkilencedik, utolsó előtti fordulójában.

Kis Károly vezetőedző mérkőzés előtti nyilatkozata: – A győzelem ezúttal nehezebb feladatnak ígérkezik. Jól ismerjük ellenfelünket, tudjuk, hogy egy masszív csapatról van szó. Ugyanakkor, ha olyan összeszedetten és szervezetten játszunk, mint a múlt héten, akkor elérjük célunkat, begyűjtjük a három pontot. Bár sokszor sikerült a kapuba találni ebben a félévben, azért a helyzetkihasználáson még jó lenne tovább javítani. 

Az FC Ajka a következő összeállításban kezdte a találkozót:

Balogh Márton – Köles János, Pákai Gergő, Graszl Károly, Csemer Gyula – Csizmadia Zoltán, Kovács Gergő – Illés Dávid (Nagy Erik, 68. perc), Horváth Péter (Major Norbert, 54. perc), Vallejos Dominique (Pavliczky Balázs, 54. perc) – Oláh László.

Vezetőedző: Kis Károly.

Játékvezető: Lovas László.

Asszisztensek: Flinta Zoltán, Pogonyi Ferenc.

Ideges hangulatba kezdtek a csapatok, a BKV térfelén folyt többnyire a játék. Az első percekben Horváth Péter és Csizmadia Zoltán távoli lövésekkel kísérletezett, de nem sok sikerrel. A 18. percben Vallejos Dominique a bal kapufát találta el, néhány perc múlva Horváth Péter tizennégy méteres lövését a hazaiak kapusa bravúrral védte. A 23. percben az Ajka megszerezte a vezetést: Oláh László a mezőnyben elcsípett egy labdát az ellenféltől, a védők között cikázva betört a tizenhatoson belülre, és okosan gurított a jobb sarokba, 0 – 1. Tíz perc múlva a BKV kapusa kétszer is nagy bravúrral mentette meg csapatát az újabb góltól. A 36. percben meglepetésre egyenlített a budapesti együttes: egy baloldali támadás végén a beívelt labdát a csereként beállt Bata Csongor nyolc méterről a léc alá vágta, 1 – 1.

A második félidőben ismét az első lehetőségek az ajkaiak előtt adódtak. Csizmadia Zoltán fejesét mentették szögletre a hazaiak, a beívelt labdát Kovács Gergő centikkel fejelte a léc fölé. A 62. percben hatalmas „hidegzuhany” érkezett: az ajkai védők helyezkedési hibáját Bata Csongor ismét kihasználta, s a tizenhatosról a bal felső sarokba lőtte a labdát, 2 – 1. Öt perc múlva Balogh Márton ritkán látható nagy bravúrral a léc alól ütötte ki Ihos Ádám fejesét. Az ajkaiakat a két kapott gól teljesen megzavarta, rengeteg pontatlanság jellemezte a játékukat. Minden próbálkozást viszont a hazaiak stabil védekezése meghiúsított, sőt, a 85. percben végleg eldöntötték a találkozót: a két gólt szerző Bata Csongor ezúttal gólpasszal jeleskedett, pontos átadását Ihos Ádám a bal alsó sarokba küldte, 3 – 1. 

A legutóbbi két győzelem után örömmel írtuk, hogy ismét a magabiztos győzelmek útjára lépett az FC Ajka csapata. Erre mi történt a BKV Előre stadionjában? Vezetést szerzett a bajnoki remények utolsó szalmaszálába kapaszkodó Ajka, utána falusi csapat módjára kihagyja a legjobb helyzeteket, elképzelés nélkül, pontatlanul kezdett el focizni. Ezúttal a védők is több hibát követtek el. A budapestiek erre vérszemet kaptak, s a kevés lehetőségüket hajszálpontosan kihasználták, s megérdemelten tartották otthon a három pontot. Ezzel idén is elúszott az NB II-be a visszakerülés utolsó lehetősége, hiszen a vetélytárs Kaposvár 2 – 0-ra nyert Andráshidán, és ezzel hat pont előnyével „elrendezte”, hogy a 2018/2019-es idényt is az NB III-ban kezdi az FC Ajka. Hiába kapta meg elsők között az NB II-es licencet…! Tehát 2016-ban, a kilencéves, sikeresnek mondható NB II-es szereplés utáni kiesést követő két NB III-as idényben sem sikerült kiharcolni a visszakerülést. Egy biztos: ezt nem lehet Kis Károly vezetőedző számlájára írni… A bajnoki nyitány előtt kellett volna komoly szakemberről gondoskodni, s nem a téli szünetben. A bajnoki cím az őszi idényben úszott el. Talán a harmadszori nekirugaszkodás sikerrel jár…   

Kis Károly vezetőedző mérkőzés utáni nyilatkozata: – Egy null után eldönthettük volna a találkozót, ezt nem tettük meg. A váratlan hazai gól után próbáltunk visszatalálni az eredeti ritmusba, bár helyzeteink voltak, a hazaiak lekontráztak minket. Gratulálok győzelmükhöz. 

Az NB III nyugati csoportjában az utolsó fordulót június 3-án, vasárnap rendezik. Az FC Ajka hazai pályán a Dunaharaszti MTK csapatát fogadja. A mérkőzés 17.30-kor kezdődik. 

Tollár Sándor

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Helyi- sport

Vélemény, hozzászólás?

Ezt már olvasta?

Búcsú egy legendás bányászkapustól – Isten veled, Dávid Sándor

Fiatalember végső búcsúja mindig tragédia. Tragédia – érthetetlen és felfoghatatlan. Nem h…