Hogyan szárítsunk fűszereket? – Ajkai Oázis

0

Arról talán már senkit sem kell meggyőzni, hogy a friss fűszerek használata összehasonlíthatatlanul finomabb, élénkebb ízeket és illatokat eredményez. Ezek a növények viszont sajnos nem mind tarthatók jól egész évben, így érdemes előre gondolni a téli hónapokra is. A saját magunk által termesztett szárított fűszernövények ugyanis még mindig sokkal jobbak, mint zacskós bolti társaik, és tartósítani sem ördöngösség őket.

Mikor fogjunk neki? 
A fűszernövények többsége augusztus első heteiben tartalmazza a legtöbb értékes illóolajat, így ilyenkorra érdemes időzíteni a betakarítást. Ha ez az ökölszabály nem alkalmazható, akkor annyit jegyezzünk meg, hogy az éppen virágba borulás előtti növények a legillatosabbak. A fűszernövény termesztők szerint biztosan igaz a mondás, hogy aki korán kel, aranyat lel. Ugyanis a levelek leszedése reggel a legcélszerűbb, miután a harmat már felszáradt, de még nem tűzi őket az erős nyári nap.

Hogyan szárítsunk? 
A legtöbb fűszernövény jól viseli a szárítást, hiszen eleve nem túl magas a nedvességtartalmuk. A majoránna, rozmaring, oregánó, kakukkfű, borsikafű, babér, kapor mind jól tűri az egyszerű levegőn szárítást is. Ehhez 6-8 ágat vágjunk le a növényről, és az aljuknál fogva jól kötözzük össze spárgával vagy gumis zsinórral. A kötés szoros legyen, hiszen ahogy a növények száradnak, az ágak átmérője is csökken, így kipotyoghatnak. Az így elkészült csokrokat akasszuk meleg, szellős, de lehetőleg nem túl világos helyre. A tűző nap hatására a levelek elveszítik színük, és erejük is csökken. Az így történő szárításhoz 4-5 nap szinte biztosan elegendő.
Természetesen szárítás előtt a leveleket alaposan mossuk meg, majd papírtörlővel óvatosan itassuk le a fölösleges nedvességet. Ez alkalmat ad arra is, hogy a leveleket kicsit átnézzük. Csak egészségeseket használjunk, a sárga, vagy száradó darabokat válogassuk ki. Szárítás közben lehetőleg pormentes helyen legyenek. Ha ez nehezen biztosítható a csokrokat sűrűn lyuggatott papírzacskókba is húzhatjuk, hogy védjük őket a szennyeződéstől.

Gyorsabb eredmény 
A Fentinél gyorsabb eredményt érhetünk el, ha a modern világ vívmányait is bevetjük. Aszalógépet, vagy sütőt a magasabb nedvességtartalmú levelek esetén érdemes alkalmazni. Ilyen a zsálya, bazsalikom, metélőhagyma, petrezselyem vagy a zellerzöld. Őket az előbbivel megegyező előkészítés után papír törlőkendőre fektetve érdemes az aszalógépbe tenni, és 1-4 óra alatt el is készülnek. Speciális gép nélkül a sütőnket is használhatjuk, a legalacsonyabb fokozaton, 40-60 fokon, nyitott ajtóval.

Tárolás 
Az elkészült szárítmányt a legtöbben összezúzzák, ez azonban nem jó ötlet. Minél nagyobb darabokban tároljuk a leveleket, és csak közvetlenül felhasználás előtt törjük őket össze, így sokkal intenzívebb ízeket kapunk. Épp a levelek megóvása érdekében a legjobb, ha egy jól záródó befőttes vagy gumis tetejű csatos üvegben tartjuk őket. Persze egy behúzható szájú zacskó is megteszi.

Mit is keresek? 
Legyen szó fagyasztott gyümölcsökről, befőttesüvegekről vagy szárított fűszerekről, a megfelelő jelölés kritikus kérdés. A túl magabiztos kertészek és szakácsok gyakran elbízzák magukat, és jelölés nélkül teszik el az értékes hozzávalót, de mi ne essünk ebbe a hibába! Bár lehet, hogy miután minden elkészült, még meg tudjuk különböztetni a majoránnát az oregánótól, de korántsem biztos, hogy ez fél év múlva így lesz. Ne legyünk hát restek, jelöljünk minden egyértelműen és tartósan!

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Kert- Oázis kertészet Ajka

Ezt már olvasta?

A füvek királynője

A Dél-Amerika pusztáiról származó pampafüvet méltán emlegetik a füvek királynőjeként. Ez a…