A magyar férfi U19-es válogatott 2017-ben, Hollandiában harcolta ki a 2018-as Európa-bajnoki selejtezők elitkörében való részvétel jogát, miután a házigazdák mögött a második helyet szerezte meg EB-selejtezős csoportjában Szlovénia és Málta legyőzésével.

 A hollandiai selejtezőtornán a magyar válogatott a torna legfiatalabb csapataként lépett pályára, a keretből heten is 2000-es születésűek voltak (az Európa-bajnoki sorozatban az 1999. január 1-je után született labdarúgók vehetnek részt), ők korábban tagjai voltak a tavaly tavaszi U17-es Európa-bajnokságon hatodik helyen végzett válogatottnak. Ennek a csapatnak tagja volt Krebsz Máté, az FC Ajka jobbhátvédje.

A hollandiai küzdelmekből két válogatott jutott tovább a 2018. március 21-én kezdődött elitkörbe, ahonnan majd a csoportelsők kvalifikálják magukat a júliusi, finnországi U19-es Európa-bajnokságra. U19-es csapatunk a címvédő angol, a házigazda macedón és a lett válogatottal került egy csoportba. Az elitkör mérkőzéseinek Macedónia adott otthont.

Komoly elismerés az FC Ajkának, hogy a felnőtt-csapat tizennyolc éves játékosát, Krebsz Mátét a selejtezősorozat után az elitkör mérkőzéseire is meghívták a keretbe. Ez azt jelenti, hogy az U17-ben és az U19-es selejtezőkön nyújtott fegyelmezett, csupa szív játékával hozzájárult a védelem stabilitásához, az elitkörbe jutás kiharcolásához!

A magyar válogatott március 21-én a címvédő Anglia ellen lejátszotta első mérkőzését a 2. csoportban.

Magyarország – Anglia

1 – 4 (1 – 0)

 Skopje, II. Philliposz Stadion. Vezette: Dingert (német).

Magyarország: Bese Balázs – Krebsz Máté (Lakatos István, 71. perc), Schindler Olivér, Mocsi Attila, Berdó Máté – Schäfer András, Lustyik Levente, Banó-Szabó Bence (Stoiacovici Dávid, 59. perc) – Bolla Bendegúz (Kovács Krisztián, a 46. percben), Kundrák Norbert, Bévárdi Zsombor.

Szövetségi edző: Németh Antal.

Korosztályos világ- és Európa-bajnokokkal felálló angolok az első pillanattól hatalmas iramot diktáltak, sorra alakultak ki a helyzetek a magyar kapu előtt, Bese Balázs kapusnak többször is óriási bravúrra volt szüksége, hogy kapuját megóvja a góltól. Ha már ő is tehetetlen volt, „besegített” a kapufa. Több esetben a szerencsére is szükség volt, hogy válogatottunk ne kapjon gólt. Krebsz Mátéval az élen a magyar védelemnek hatalmas nyomás alatt kellett helytállnia. Az ajkai játékos a 19. percben óriásit mentett: Nelson tört be a tizenhatoson belülre jobbról, lapos beadását Krebsz Máté becsúszva vágta szögletre a gólra éhes Nketiah elől. A félidő hajrájában az első komoly támadásból megszerezte a vezetést a magyar válogatott: Schäfer András csapott le az angol kapus rövid felszabadítására, majd a tizenhatoson belül két védő mellett Bévárdi Zsombor elé passzolt sarokkal, ő pedig tizennégy méterről jobbal a jobb alsó sarokba lőtt, 1 – 0.

A kapott gól egy kicsit felbőszítette az angolokat, akik a szünetig még magasabb fokozatra kapcsoltak, de nem sikerült egyenlíteniük.

Fordulás után alig tíz perc alatt nemcsak egyenlített Anglia, de meg is fordította az állást. Előbb a fáradni látszó magyar védők asszisztálása mellett Mason Mount lőtt a jobb sarokba a 48. percben, majd hat perc múlva Reiss Nelson lőtt hatalmas gólt a jobb felső sarokba, ezzel 1 – 2-re módosult az eredmény.

A 70. percben Krebsz Máté görcsöt kapott, le kellett cserélni, Lakatos István állt be a helyére. A hajrában az angolok két perc alatt két védelmi hibát is kihasználtak: előbb Nelson lőtte be második gólját, majd Jadon Sancho állította be a végeredményt, 1 – 4.

 A magyar válogatott becsülettel küzdött, de el kell ismerni, az angolok egész más dimenzióban futballoztak, s az eredmény be kell vallani, hízelgő a magyarokra nézve.

 Németh Antal szövetségi edző értékelése: – Bár a szünetben vezettünk, és volt egy kis remény arra, hogy sikerül bravúrt elérni. Sajnos, jelenleg ekkora a különbség a két csapat között. Az angolok extraképességű játékosokkal rendelkeznek, akik közül többen már bemutatkoztak topbajnokságokban, és kilencven percen keresztül nem tudtuk állni ellenük a sarat. Próbáltuk szűkíteni a területet az angol játékosok előtt, de óriási fizikális fölényüket nem tudtuk kiegyenlíteni. Még két mérkőzés vár ránk, szeretnénk javítani, és minél jobb eredményt elérni ezeken.

 A másik meccsen Lettország 2 – 1 győzte le Macediniát.

A magyar válogatott további mérkőzései az elitkörben:

 Március 24-én, szombaton 14 órakor: Macedónia – Magyarország;

Március 27-én, kedden 14 órakor: Magyarország – Lettország.

 A mieinkkel együtt összesen hét csoportban zajlanak az elitkörös küzdelmek. A hét csoportgyőztes jut ki a Finnországban rögtön a nyári világbajnokság után július 16. és 29. közötti Európa-bajnokságra.

Tollár Sándor

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Helyi- sport

Vélemény, hozzászólás?

Ezt már olvasta?

Búcsú egy legendás bányászkapustól – Isten veled, Dávid Sándor

Fiatalember végső búcsúja mindig tragédia. Tragédia – érthetetlen és felfoghatatlan. Nem h…