Három pontra csökkent a hátrány – TARR Andráshida SC – FC Ajka 1 – 3 (0 – 0)

0

A huszonhetedik fordulót bonyolították le a csapatok az NB III nyugati csoportjában. Az FC Ajka a TARR Andráshida SC együtteséhez látogatott Zalaegerszegre.

Kis Károly vezetőedző mérkőzés előtti nyilatkozata: – Remek, rutinos csapathoz látogatunk, a sikerhez sokkal jobb játékra lesz szükségünk annál, mint amit a múlt héten mutattunk. Bízom benne, hogy visszatalálunk a tavaszi idény elején mutatott formánkhoz. 

Az FC Ajka a következő összeállításban lépett pályára:

Balogh Márton – Köles János, Pákai Gergő, Graszl Károly, Csemer Gyula – Csizmadia Zoltán (Nagy Erik, 85. perc), Kovács Gergő – Illés Dávid (Major Norbert, 81. perc), Horváth Péter (Pavliczky Balázs, 30. perc), Vallejos Dominique – Oláh László.

Vezetőedző: Kis Károly.

Játékvezető: Jakab Géza.

Asszisztensek: Iványi István, Schweighardt Dániel.

A mérkőzés első helyzete az ajkaiaké volt, egy kapu előtti kavarodásból hajszálon múlt, hogy sikerült előnyt szerezni, az egyik zalai védőnek némi szerencsével tisztázni tudott. Nagy iramban folytatódott a találkozó. A 9. percben Szegleti Gergely húsz méterről leadott lövését szépen védte Balogh Márton. Az Andráshida egy ideig irányította a játékot, és sorra teremtette a helyzeteket az ajkai kapu előtt. A 10. percben Vittman Ádám hagyott ki öt méterről százszázalékos helyzetet. A következő percekben két újabb zalai helyzet maradt ki, ebben az időszakban az ajkaiaknak nem volt értékelhető helyzete. A folytatásban alábbhagyott a csapatok lendülete, csak eseménytelen mezőnyjáték folyt a pályán.

Gólnélküli döntetlen állásról folytatták a második félidőt a csapatok. Ekkor már az Ajka vette át az irányítást, sokkal agresszívebben és pontosabban játszottak a játékosok. Czirjék Zoltánnak kellett bravúrosan védenie. Az 51. percben vezetést szerzett a hazai csapat: egy mintaszerű kontratámadás végén nyolc méterre pattogott a labda az ajkai kapu előtt, amit Bíró András kaparintott meg, és lőtte az ajkai kapuba, 1 – 0. A gól alaposan felpaprikázta az FC Ajka legénységét, és egyre életveszélyesebb támadásokat vezettek, a hazaiak csak hat percig örülhettek az egygólos előnyüknek, mert következett Csizmadia Zoltán bravúros produkciója, amivel két perc alatt megfordította az eredményt: előbb az 57. percben Czirjék Zoltán nagyot védett, a kipattanót az ajkai játékos higgadtan értékesítette, 1 – 1. Két perc múlva Csizmadia Zoltán megmutatta az Andráshidának, hogy nemcsak közelről tud a hálóba lőni, ezért 25 méterről ragasztott hatalmas gólt a jobb felső sarokba, 1 – 2. A két gyors ajkai gól teljesen lesokkolta a hazai együttest, ezután már a vendégek a játék minden elemében sokkal jobban futballoztak. A következő húsz percben az Andráshidát a szerencse is segítette, hogy nem kaptak újabb gólokat, de a félidő hajrájában egy kicsit kijöttek a szorításból, s közel álltak az egyenlítéshez. A 87. percben Szegleti Gergely a félpályáról indította a baloldalon Tóth Lászlót, aki remekül vette le a labdát, de túl közel vitte a kapushoz, Balogh Márton lábbal tudott hárítani. A hosszabbítás 92. percében eldőlt a találkozó: egy alapvonal közelében megítélt hazai szabadrúgáshoz Czirjék Zoltán kapus is felfutott, hogy próbáljon egyenlíteni, erre egy gyors ajkai kontra volt a válasz, hiszen a védők kivágták a labdát, a visszarohanó kapust Oláh László simán lehagyta és a tizenhatoson belülről elegánsan a hálóba gurított, 1 – 3. 

Az első félidőben az Andráshida egyenlő ellenfele volt a sokkal erősebb FC Ajkának, sőt gólokat is lőhettek volna. A második játékrészben ugyan vezetéshez jutottak, de az Ajka két perc alatt fordított. Ezt követően több ajkai ziccer maradt kihasználatlanul, többnyire a szerencse segítette a hazaiakat. Ekkor már úgy játszott a feljutásra még mindig esélyes ajkai gárda, ahogy a tavaszi idény nagy részében és megérdemelt győzelmet aratott. A Kaposvár veszprémi vereségének köszönhetően három pontra csökkent a hátrány a listavezetővel szemben! 

Az is bekövetkezett, amit lapunkban két hete folyamatosan „jósolgattunk”. A kaposvári „pofon” után nem kellett volna megvárni a másodikat a Csepeltől. Ha az a még durvább hazai „pofon” elmarad, a héten már átvehette volna a vezetést az FC Ajka, hiszen a Kaposvár a két vidéki találkozóján öt pontot vesztett. A III. Ker. TVE otthonában a 90. percben egyenlített 2 – 2-re, Veszprémben pedig kikapott 3 – 2-re. Lám, két írásunkban is kihangsúlyoztuk, hogy a kiesés ellen küzdő Veszprém akár be is „segíthet” az Ajkának. És mi történt a huszonhetedik fordulóban? Be is segített, s nem akárhogyan. Mindhárom pontot elrabolta a listavezetőtől. Ezért hangsúlyoztuk, hogy az utolsó pillanatig sem szabad feladni, öt-hat pont hátrányt bármikor le lehet dolgozni, pláne, ha az ellenfelekre is lehet „számítani”… Meg hát nem kell a Csepeltől kikapni hazai közönség előtt… A Kaposvár a tavaszi idényben több mérkőzésén az utolsó percekben tudta megszerezni a győzelmet, vagy a döntetlent kétszer is. Még Andráshidára utazik, ott sem mehet biztosra, ezt most az Ajka is tapasztalhatta. Az FC Ajkának a hátralévő három fordulóban két hazai és egy vidéki mérkőzésen kell helytállnia. Mindegyik meccs a kötelező győzelmek kategóriájába tartozik. A Szabadkikötő és Dunaharaszti hazai pályán, a BKV Előre idegenben. Nos, az Andráshida is könnyen „besegíthet”, mint ahogy a III. Ker. és a Veszprém is megtette. Bízni kell benne… És meg kell nyerni a hátralévő három meccset úgy, mint az első nyolcat! Meg azért a Fortunával is kellene egy kis egyezséget kötni…  

Kis Károly vezetőedző mérkőzés utáni nyilatkozata: – Az idény egyik legküzdelmesebb meccsét játszottuk egy jól kezdő hazai csapat ellen. A második félidőben ritmust tudtunk váltani, több helyzetünk is volt, látványos góllal fordítottunk. 

A következő fordulóban, május 19-én, szombaton az FC Ajka a THSE-Szabadkikötő csapatát fogadja a városi stadionban. A mérkőzés 17.30-kor kezdődik. 

Tollár Sándor   

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Helyi- sport

Vélemény, hozzászólás?

Ezt már olvasta?

ISTEN VELED „CERUZA”! Búcsú Kovács Józseftől

Azt a döbbenetes tényt, hogy egyik napról a másikra itt hagyott bennünket, az első pillana…