Gyümölcsfák: A füge

0

A füge, fügefa vagy fikusz (Ficus) a rózsavirágúak (Rosales) rendjébe és az eperfafélék családjába tartozó nemzetség. Termesztése és kultusza az évezredek homályába vész. Őshazája Kis-Ázsia, Szíria, Izrael, de régi idők óta termelik Észak-Afrikában és Dél-Európában is, ahol aszalják és bort is készítenek belőle. Gyorsan eljutott a Földközi-tenger vidékére, hosszú életű bokrai vagy kis fái elválaszthatatlanok a mediterrán hangulatú tájaktól.

A füge 3-4 m magas bokrot nevel, és mivel féltrópusi növény, meleg, napsütötte, szélvédett helyre, délre néző falak elé kell ültetni. Talajban nem válogat, megnő a sziklás, száraz talajokon is. Mivel nálunk azonban vendégnövény, a szép termésért kedvezni kell neki. Meghálálja a jó földet, a trágyát és a gyomtalanítást. Tartós szárazságban öntözni is kell, mert különben gyümölcsei aprók és íztelenek maradnak.

Gondozása 
Az ültetés utáni első évben hagyjuk szabadon növekedni, csak a második év tavaszán vágjuk vissza a vesszőket. Az egészséges fügebokor a későbbi években sok új hajtást nevel. A 3-4. évben kezd el teremni. A rügyek későn, május közepén fakadnak ki, és ekkor már rajtuk vannak a kis fügék. Többek között ezért sem szabad a fügebokrot visszametszeni, mert akkor a termést metsszük le! Az áttelelt kis fügék augusztusra érnek be. A nyár folyamán azonban az új hajtás levélhónaljában is fokozatosan megjelennek a gyümölcskezdemények, amelyek októberig – ha hosszú és meleg az ősz – ugyancsak beérnek. A be nem érett második termés a tél folyamán a hajtásokról lehull. A mi fügebokraink megtermékenyítés nélkül, mag nélküli gyümölcsöket érlelnek, de ennek a típusnak gyümölcsei aszalásra nem alkalmasak.

Felhasználása 
Az első termés az áttelelt vesszőkön érik be, és július végén szüretelhető, de napfényes, hosszú ősz esetén a második termés is beérik, ami egybeesik a szőlő szüretével. Egy termőkorú fügebokor 15-20 kg gyümölcsöt érlel, de csak teljesen éretten élvezhető. A félérett gyümölcs a fáról leszedve nem érik tovább, éretlen marad, keserű íze van. Az érett füge viszont mézédes, puha, kellemes zamatú. Nehezen szállítható, és háztartási hűtőszekrényben is csak néhány napig lehet eltartani, de isteni íze megéri, hogy tegyünk egy próbát a fügefa tartásával.

Gyógyhatása 
A füge tápértékét elsősorban káliumtartalma adja. Fogyasztása elősegíti a vér tisztulását. Magas B vitamin tartalma az emésztést és a táplálék felszívódósát segíti, cinktartalma pedig a prosztata bántalmakban szenvedőknek nyújt jobbulást. Nem csak finom gyümölcs, de Jó hatással van a légzőszervekre, a gyulladásos emésztőszervekre, valamint csökkenti a vérzékenységet.

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Kert- Oázis kertészet Ajka

Vélemény, hozzászólás?

Ezt már olvasta?

Tető javítás: mi az, amit házilag is megtehetünk?

Családi házak esetében bizony előfordulhat, főként ha régebbi már a tető, hogy gyorsan meg…