Egész évben ízletes gyümölcsök – főzzünk lekvárt!

0

A lekvárfőzés nem egy bonyolult dolog, a teljesen kezdő gyümölcsszüretelők is könnyedén megbirkózhatnak vele. Lényege, hogy a gyümölcs víztartalmát főzéssel elpárologtatjuk, a hőkezelés pedig sterilizál és tartósít. A cukor segít a sűrítésben, tartósít és ízesít, de ma már cukor hozzáadása nélkül is tehetünk el gyümölcsös finomságokat. Az üvegeket a nagyobb sterilitás érdekében ki kell főzni, továbbá fontos, hogy jól zárjanak.

Lekvár vagy dzsem?
A magyar konyhában a dzsem és a lekvár nem ugyanazt takarja. Mindkettő hasonlóképpen készül, csak az állagunk más: a lekvár általában pépszerű krém, a dzsem pedig darabokban tartalmazza a gyümölcsöt, tehát utóbbi esetében a gyümölcs pépesítésével nem kell vesződni. A manapság kapható kenyérsütő gépek többsége is alkalmas a lekvárkészítésre, tehát ha gondolkoztunk ilyen beszerzésén, akkor válasszuk a levár készítéséhez is megfelelőt!

Hagyományos főzés
Ha annyira lédús gyümölcsből készítjük a lekvárt, mint amilyen az eper vagy a sárgabarack, akkor egy kiló megtisztított gyümölcshöz legfeljebb 50 deka kristálycukrot kell számolni. A lédúsabbak, mint a szőlő, a dinnye vagy a málna, már 60 dekagrammnyi cukrot igényelnek kilónként. Vegyes lekvár készítésekor kétféle édes gyümölcshöz már a gyümölcshús súlyának fele is elegendő cukorból. A gyümölcs kissé túlérett állapotában tartalmazza a legtöbb gyümölcscukrot, tehát ilyenkor kevesebb cukorral is megúszhatjuk a főzést.

Tartósítás cukor nélkül?
Vannak olyan receptek, amelyek teljesen mellőzik a cukrot, de azt tudni kell, hogy a lekvárban ez szolgál fő tartósítószerként. Ennek fényében a fogyókúrázóknak vagy cukorbetegeknek sűrűbbre kell főzniük a szószt, és fokozottan ügyelniük kell a sterilizálásra. A cukor nélküli főzésre legalkalmasabb gyümölcsök a szilva, szőlő és cseresznye. Csatos vagy csavaros, fémtetejű üvegekbe a legjobb eltenni a lekvárt, mivel ezek vákuumot képeznek az üvegben, így védve meg az üveg tartalmát a baktériumoktól. Egy hintés szalicil a lekvár tetejére évekig eltartható lekvárt eredményez, de úgy is lehet lekvárt főzni, hogy sem cukrot, sem tartósítószert nem rakunk bele. Ilyenkor használhatunk steviát édesítőnek, ami enyhén gombaölő hatású, tehát segítségünkre van a tartósításnál. Cukor nélkül viszont az üvegek sterilitására még jobban oda kell figyelnünk!

Eperlekvár steviával
Keverjünk össze egy kilogramm epret és egy kis vizet egy edényben, hogy egy kicsit megpároljuk a gyümölcsöt. Amikor a gyümölcs megpuhult, törjük át. Oldjunk fel 2 teáskanál stevia port egy citrom levében, majd keverjük bele masszába. Hagyjuk lassú tűzőn főni, néha keverjük át. Nagyjából 30-40 perc alatt fog besűrűsödni, ami után már üvegbe tehető.

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Kert- Oázis kertészet Ajka

Ezt már olvasta?

A füvek királynője

A Dél-Amerika pusztáiról származó pampafüvet méltán emlegetik a füvek királynőjeként. Ez a…