Bonszájok tízparancsolata

0

A bonszáj nevelés évszázados hagyomány. Keleten a komolyabb méretű, formájukat tekintve gyakran extrém növények arról árulkodnak: egy család vagy közösség generációkon keresztül odaadó gondoskodással nevelgette a növényt egészen fiatal korától. Japánban a bonszájnevelés egy életfilozófia: az ember és természet harmóniáját szimbolizálja, és komoly művészetként tekintenek mestereikre.

Mi is átvehetünk egy kicsit ebből az eszmeiségből, és megtapasztalhatjuk a harmóniát, ha elkezdünk sajátunkként nevelni egy ilyen fácskát. A misztérium fokozatosan elmúlik, és szépen lassan rájövünk a fortélyokra. Végül egyre jobban fogunk várni minden percet, amit békében és nyugalomban eltölthetünk vele.

1. Mielőtt először bonszájt veszünk, gondoljuk át, van-e időnk és affinitásunk a havi egyszeri komolyabb karbantartáshoz. Ez a minimum még hobbi szintű bonszájtartásnál is!

2. A legismertebb, és ezzel együtt a legkönnyebben tartható és leghálásabb két bonszájfajta a fikusz és a borágófa. Kezdőként ezek közül válasszunk!

3. Bonszájunkat igen világos helyre állítsuk, különben nem fogja jól érezni magát. Ugyanakkor fontos, hogy ne tegyük a legtöbbször az ablakok alatt található fűtőtestek közvetlen közelébe.

4. A növény földje sosem száradhat ki, de sose ússzon a vízben se! Legalább 3 naponta öntözést igényelnek, amelyhez a legjobb az áztatós módszer. Ehhez a földlabdát a cserépből kivéve vízbe merítjük, és ázni hagyjuk, amíg buborékol. Ezután pár percig szárazon csepegni hagyjuk, végül visszatesszük eredeti helyére.

5. A bonszáj, ha jól érzi magát, folyamatosan hoz friss hajtásokat. Ezeket 1-2 levélke meghagyásával lemetszve tarthatjuk meg az eredeti formát. A metszéshez használjunk bonszájollót. Eleinte elég lesz, ha egy hosszú bonszájollónk van, később több méretre és formára is szükség lehet.

6. Ha belejövünk a bonszájkodásba, a további metszésekhez (ágak, gyökerek) szükségünk lesz további ollóformákra, amiket beszerezhetjük az Oázisban.

7. A szép növény biztos egészséges is. A fiatal növény egészségét pedig úgy tarthatjuk meg, ha évente egyszer átültetjük speciális bonszájföldbe. Ilyenkor a gyökereket meg kell vágni normál bonszájollóval.

8. Nagyobb tálba csak akkor tegyük át, ha indokolt, amikor a növény méretei már nem arányosak a tállal. De ha a növény tartja méretét, erre hosszú évekig nincs szükség!

9. A kis tálméret folyamatos tápanyag utánpótlást igényel: adjunk neki havonta egyszer bonszájtápot. a legkényelmesebb, ha ezt a szokásos öntözővízébe keverjük bele. Így elkerülhető a túladagolás.

10. A merészebb metszések és alakítások előtt tanuljunk a profiktól: szerezzünk be egy könyvet, amely szakszerűen bemutatja ezeket a lépéseket.

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Kert- Oázis kertészet Ajka

Ezt már olvasta?

A füvek királynője

A Dél-Amerika pusztáiról származó pampafüvet méltán emlegetik a füvek királynőjeként. Ez a…