A sikerért szenvedni kell – Rajtol az NB III tavaszi idénye

0

Folytatódik az NB III-as labdarúgó-bajnokság a tavaszi idény tizennégy mérkőzésével. Az FC Ajka harmadik helyen álló csapata március 3-án, szombaton 13 órakor megyei rangadón a Pápai Perutz FC negyedik helyezett együttese elleni mérkőzéssel folytatja szereplését a magyar labdarúgás harmadik vonalában. Újra indul a harc a bajnoki címért, a dobogó eléréséért, a jobb helyezésekért, a kiesés elkerüléséért az arra a nyugati csoportban legérdemesebbnek ítélt tizenhat csapat között. Ebben a harcban – nagyon reméljük – az FC Ajka az NB II-be való visszajutásért verseng.

A felkészülési időszakban az FC Ajka tizenegy mérkőzésen lépett pályára, ebből kilencszer győztesen fejezte be a találkozót, kétszer egygólos vereséget szenvedett. Az utóbbiakért sem kell szégyenkeznie, mert Telkiben az NB I-es Pakstól, míg Celldömölkön a Sárvártól fárasztó edzés után lejátszott meccsen kapott ki 1 – 0-ra.

A felkészülés során kialakult a csapat a bajnoki folytatásra. Több mérkőzésen mutatott teljesítményre lehet alapozni a tavaszi idényben. Úgy tűnik, Kis Károly remek közösséget rakott össze, melyben az idősebbek és fiatalok aránya tökéletes, a társulat az őszi szezon nagy részében, és a mostani felkészülési meccseken is bizonyította, hogy igazi csapatként működik. Bár azért még van javulni való, de ez menetközben bizonyára a szakmai stáb segítségével megoldódik. Azt is öröm volt tapasztalni a felkészülés során, hogy az idősebb játékosok rendkívül motiváltan dolgoztak, szinte példamutatóan húzták magukkal a fiatalokat. Az pedig külön pozitívum a jövőre nézve, hogy a klub és a város vezetése eddig minden feltételt megteremtett a remélt sikerhez. Olyan létesítmények vannak, amelyeket több NB I-es klub is megirigyelhetne.

A siker alapfeltételével bizonyára tisztában van minden labdarúgó. Nagyon fontos a csapategység, a másik hibájának elfogadása, a saját hiba kijavítása, hiszen nem vagyunk tökéletesek. Az önértékelés is a siker egyik alapfeltétele, tudjunk a realitások talaján maradni, szemtől szemben őszintén beszélni, az egyéni képességeket a csapat érdeke alá rendelni. A siker kulcskérdése továbbá az akarat, a játék iránti alázat. A sikerért szenvedni kell, célokat kell magunk elé tűzni, mert akinek nincs célja, az halálra van ítélve. A sikert akarni kell, mert a szurkolók egyet nem fogadnak el a játékosoktól: a lazsálást, az akaratgyenge játékot. Tisztelni kell az ellenfelet, a játékvezetőket és a szurkolókat. Minden labdarúgó legyen igényes önmagával szemben, törekedjen minőségre, fáradtan is a legtöbbet nyújtsa. Az akarat, a mentális erő, koncentráció nélkül a futballt nem lehet játszani. No és, kiemelten fontos a fegyelem, mert ha az öltözőben nincs rend, akkor a pályán sincs. Nagyon fontos az önbizalom, amelyet csak a komolyan végzett munka adhat meg. A jelenlegi keret játékosai az FC Ajkánál olyan klub tagjai, ahol a vezetők mindent megtesznek annak érdekében, hogy csak a futballal kelljen foglalkozniuk. A kitűzött cél megoldásához minden meccsen a győzelem reményében kell pályára lépni, mert nincs jobb érzés, mint győztesen lejönni a pályáról. A győzelem esetén mindig reálisan a „földön” kell maradni. A pályán mindenki lássa, hogy a csapat képes megszakadni, ekkor pedig a siker nem marad el!

A célok megvalósításához, az NB II-be való visszakerüléshez az FC Ajka vezetőségének végre sikerült profi szakembert szerződtetnie. Kis Károly feladata nem könnyű, de a vezetőedző az NB I-ben is sikeresen dolgozott, hiszen a Paks csapatával ezüstérmet szerzett, és szerepeltek a nemzetközi porondon. Pakson kívül több csapatnál is bizonyította, hogy képes nagyot alkotni. Ajkán egyértelműen feljutást várnak tőle. A csapat az őszi idény utolsó két szerencsétlenül sikerült mérkőzésének következtében a nagynehezen kiharcolt első helyről a harmadikra csúszott vissza, az őszi bajnok Kaposvár és a második Érd egyaránt négy ponttal szerzett eddig többet az ajkaiaknál. – Nehéz feladat előtt állunk, hiszen hátrányból indulunk, de bízom benne, hogy képesek leszünk megoldani. Tizennégy meccsünk lesz, és egy biztos: kiváló tavaszt kell produkálnunk, s nem szabad hibáznunk, ha elsőként szeretnénk végezni. Ugyanakkor elsősorban magunkkal kell foglalkoznunk. A cél, hogy versenyben maradjunk a feljutásért. Szeretnénk, ha minél többen jönnének a meccsekre, és támogatnának minket, persze tisztában vagyunk vele, hogy ehhez jó játékot kell mutatnunk – nyilatkozta Kis Károly.

A téli átigazolási időszakban négyen távoztak a csapatból: Szabó Tibor Veszprémben, Horváth Patrik Nagykanizsán, Baksa Dénes Cereden, Juhász Dániel Ausztriában folytatja pályafutását. Négy új játékossal erősödött a keret: Csizmadia Zoltán a másodosztályú Győri ETO-tól, Oláh László Salgótarjánból, Popovics Bertold és Tóth Patrik a Balassagyarmat együttesétől érkezett. Tehát kialakult a huszonhármas játékoskeret, és a csapat alkalmas arra, hogy stabilan a bajnoki címért küzdjön. A felkészülési mérkőzéseken úgy tűnt, hogy minden posztra van két hasonló képességű játékos, ez mutatja igazán a keret erejét! – Nemcsak az a fontos, hogy mennyire erős a játékoskeret. Ha a társaság morálisan összeérik, együtt lesz, az pluszpontokat jelenthet. Erre is nagy hangsúlyt kell fektetnünk, hiszen az a dolgunk, hogy feljussunk! – hangsúlyozta a vezetőedző.

Ha sikerül az NB II-es jog kiharcolása, akkor az FC Ajka hosszabb távon ismét meghatározó csapata lehet a magyar labdarúgás második vonalának, mint a kiesés előtti kilenc évben. Természetesen az is cél, hogy látványos, eredményes játékkal, élvezetes kilencven percekkel szolgálják ki hűséges szurkolóikat a játékosok. Remélhetőleg a három-négyszázas átlagnézőszám a győzelmek hatására emelkedni fog.

A futballszerető ajkaiak bíznak abban, hogy egy jó szellemű, remek játékot produkáló FC Ajka kergeti majd kétségbeesésbe az ellenfeleket az NB III 2017/2018-as bajnokság tavaszi idényében. Kis Károly vezetőedző és szakmai segítői bizonyára minden mérkőzésre megtalálják a győzelemhez, a biztos feljutáshoz szükséges „orvosságot”, hiszen az NB II-nek minden tekintetben megvan a realitása! Különösen, ha nemcsak óhajtják a sikert, hanem el is akarják érni! 

Tollár Sándor

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Helyi- sport

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ezt már olvasta?

CÁPÁK KÖZÖTT IS BRAVÚROSAN SZEREPELT – Palkovics Adél két ezüst- és egy bronzérme Miskolcon

Miskolcon rendezték minap a III. Cápa Korosztályos Országos Magyar Bajnokságot a Kemény Dé…