Ukrán miniszterelnök-helyettes: Magyarország nem képes teljes mértékben akadályozni Ukrajna és a NATO együttműködését

0

Magyarország nem képes teljes mértékben akadályozni  Ukrajna és a NATO együttműködését – jelentette ki Ivanna Klimpus-Cincadze integrációs ügyekért felelős ukrán miniszterelnök-helyettes kedden a Novoje Vremja ukrán rádió műsorában, amiből az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett.

A kormányfő-helyettes kifejtette, hogy Magyarország “sajnálatos módon továbbra is aktívan blokkolja” az NATO-Ukrajna Bizottság külügy- és védelmi miniszteri szintű találkozóit. Továbbá emlékeztetett: Budapest kilátásba helyezte ezen felül azt is, hogy blokkolni fogja a júliusban Brüsszelben esedékes NATO-Ukrajna csúcstalálkozót is.
“Nem akadályozza viszont (Magyarország) a bizottság nagyköveti szintű találkozóit” – emelte ki Klimpus-Cincadze. Hozzáfűzte, hogy Budapest nem képes akadályozni továbbá a NATO-Ukrajna Bizottság égisze alatti megvalósuló éves nemzeti program teljesítését, valamint “katonai csoportok munkáját”, amelyek a különböző programok keretein belül folynak.
A miniszterelnök-helyettes kifejezte egyúttal reményét, hogy Magyarország az atlanti szervezet júliusi csúcsértekezletéig eláll a NATO-Ukrajna Bizottság állam- illetve kormányfői szintű találkozójának akadályozásától és így Petro Porosenko ukrán elnök mégis részt vehet majd azon
A miniszterelnök-helyetteshez hasonlóan nyilatkozott Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter március 19-i brüsszeli munkalátogatása alkalmából az UNIAN ukrán hírügynökségnek. A kijevi diplomácia vezetője hangot adott azon véleményének, miszerint Magyarország “valójában nem zavarja” Kijev és az atlanti szervezet együttműködését azzal, hogy blokkolja a Ukrajna-NATO bizottság miniszteri szintű találkozóit, amit ugyanakkor sajnálatosnak nevezett.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter több alkalommal leszögezte, hogy Magyarország Ukrajna európai, euroatlanti integrációs törekvéseit csak akkor támogathatja újra, ha Kijev a kárpátaljai magyar nemzeti közösség érdekeit sértő javaslatokat és törvényeket – köztük az oktatásról szóló új jogszabály 7-ik, úgynevezett nyelvi cikkelyét – visszavonja, illetve hatályon kívül helyezi, viszont mindaddig, amíg ez nem történik meg, Budapest megvétózza az EU és a NATO védelmi miniszteri szintű értekezleteit és a NATO-Ukrajna csúcstalálkozót is.

 

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Külföld

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ezt már olvasta?

Amerikai elnökválasztás – Biden: a beiktatás után két hónapon belül állampolgárságot kapnak az illegális bevándorlók

Elnöki beiktatása után két hónapon belül állampolgárságot kapnak az illegális bevándorlók …