Eredetileg piros lett volna a Kéktúra

0

Nem sokon múlott a név.

Az ország legnagyobb kiránduló útvonalát eredetileg pirosra tervezték, a neve pedig Árpád vezér után Árpád-út lett volna, de aztán kicsit másként alakult. Az egész országot átfogó, egybefüggő útvonal terve az 1930-as évek elején már megszületett, majd az egységes jelzésekkel ellátott út, miután a térképeken korábban már kékkel megjelölt útszakaszokkal egyértelműen bővült, nem az eredeti piros jelölést kapta. Az 1169 kilométeres út Írott-kő és Hollóháza között húzódik.

A Kéktúra valójában jóval több egy egyszerű, de kicsit hosszú kirándulásnál. A különféle hosszúságú szakaszok megtétele során ugyanis nem csak az erdőket és mezőket járjuk, hanem különféle településeket ismerhetünk meg, történelmi emlékekhez vezet az utunk, de akad olyan szakasz is, amit nem csak a föld felszínén, hanem akár a föld alatt is megtehetünk (Jósvafő és Aggtelek között).

A hegyeken és völgyeken is vezető utunk során a pecsétek gyűjtögetéséről sem szabad megfeledkezni, ha netán a kihelyezett dobozokból valaki magának gyűjtötte be a pecsételőt, akkor sok esetben a végső megoldást (és állomást) nyújtó helyi kocsmában ér véget az aznapi szakasz, na nem a bánat, hanem bélyegző helyi őrzője miatt. Az Országos Kékkört mindenki máshogy járja, de garantáltan életre szóló élmény, amit az is bizonyít, hogy a National Geographic a világ 25 leginkább ajánlott utazási célpontja közé sorolta. Minden októberben (is) érdemes együtt ünnepelni!

Fotó: Wikipedia/Horvabe

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Életmód

Vélemény, hozzászólás?

Ezt már olvasta?

A hideg- és melegvizes magasnyomású mosó közötti különbség. Melyiket érdemes választania?

A magasnyomású mosóknak több típusa ismert, melyet elsődlegesen két csoportba tudunk oszta…