A Magyar Villamos Művek (MVM) Partner Zrt. újabb töltőállomást helyezett üzembe, ezúttal a Tornai Pincészet Somló-hegyi birtokán. Ezzel a cég által létesített töltőpontok száma már több mint félszázra emelkedett az országban. Az új gyorstöltő tovább növeli Nyugat-Magyarország elektromos autóval történő átjárhatóságát. A beruházás az egyik legjelentősebb magyarországi közlekedési útvonal, a 8-as főút mentén valósult meg, rekordidő, három hét alatt.

A Tornai Pincészet és az MVM Partner Zrt. közös elektromos töltőkút ünnepélyes átadó rendezvényén elsőként Tornai Tamás, a Tornai Pincészet Kft. ügyvezető igazgatója mondott köszöntőt. – A Tornai Pincészet a Somló-hegy rendkívül gazdag kultúrájának modern gyarapítója. Mottónk: „Tisztaság gondolatokban, emberi kapcsolatokban, környezetben.” Ez ad alapot ahhoz, hogy a hozzánk érkező, borainkat kóstolva, a levegőbe szippantva gazdagodjon a Somló értékeiből. E varázslatos hely nem a miénk. Elődeinktől kaptuk, utódainknak adjuk tovább. Megőrizni, gyarapítani segít az MVM Partner Zrt. és a Tornai Pincészet együttműködése, mert a tiszta környezet, a Somló-hegy és persze a jó borok friss gondolatokkal, boldogabban engedik útjára az ide érkezőt – fogalmazta meg ünnepi gondolatait Tornai Tamás, a pincészet tulajdonos ügyvezető igazgatója, majd bemutatta a Somló-hegy legrégebbi, legnagyobb és nemzetközileg elismert családi borászatát. – Nemcsak nemzetközileg elismert kitűnő borok készülnek nálunk, de a hegy déli lábánál álló birtokközpont nagyobb rendezvények egyedülálló helyszíne is. A vidék legnagyobb hagyományú dűlői, az ászoktér hetvenöt hordója, a korszerű acéltartályok, a kényelmes borterasz és a rendezvényterem mind azt bizonyítja, hogy hetvenegy éves történetünkben mindig különlegeset, mindig a legjobbat igyekeztünk kínálni. Valami olyat, amit így, együtt csak nálunk találnak meg a vendégek. Borainkkal világviszonylatban is ritka eredményeket érünk el. A Tornai Pincészet a 34. alkalommal megrendezett londoni International Wine Challenge-en, a világ egyik legbefolyásosabb és legalaposabban bírált borversenyén a 2015-ös Prémium Juhfark borunk Trófa-díjat kapott, és ezzel megszakítás nélkül harmadik alkalommal érdemelte ki a legmagasabb elismerést – mondta Tornai Tamás.

Fotó: Vörös Szilvia

Tóbiás János, az MVM Partner Zrt. háttér-támogatási osztályvezetője bemutatta az MVM Csoport leányvállalatát, a Partner Zrt.-t. – Az MVM Partner Zrt. a Magyar Villamos Művek Zrt. százszázalékos tulajdonában álló, villamos energia nagykereskedelemmel és értékesítéssel foglalkozó, versenypiaci feltételek között működő leányvállalata. Tevékenységét 2003-ban kezdte és mára – mint Magyarország egyik legnagyobb energiakereskedője – a hazai energiapiac meghatározó szereplőjévé vált. A megbízható, stabil hazai háttér mellett az MVM Partner Zrt. szakértelme és közel másfél évtizedes tapasztalata egyaránt biztonságot és szakmai garanciát jelent a kis- és közepes vállalkozások, valamint a nagyvállalatok, önkormányzatok és intézmények részére – hangsúlyozta az osztályvezető. A továbbiakban ismertette az elektromos közlekedéshez kapcsolódó beruházásokat, amely a turisztikai és gasztronómiai szektort egyaránt érintik. Elmondta, hogy az MVM Partner Zrt. és a Tornai Pincészet stratégiai együttműködés keretében két töltőponttal szerelt AC töltőállomást helyezett üzembe.

Fotó: Vörös Szilvia

A telepített állomás két darab Typ2 aljzattal, 2×22 kilowatt teljesítménnyel üzemel, amely egy átlagos kapacitású akkumulátort egy-három óra alatt tölt fel, szemben a hagyományos töltési módok hat-nyolc órás idejével. – Évről évre gyarapodik hazánkban az elektromos hajtású járműveket használók köre, amelyhez az energiaszektorban fontos szerepet betöltő MVM Partner Zrt. töltő-infrastrúktúra hálózat fejlesztése is hozzájárul. Az MVM Partner hamar felismerte az e-mobilitás fontosságát, s az elsők között 2012-ben kezdte meg tevékenységét a szegmensben. A Partner Zrt. újabb elektromos közlekedéshez kapcsolódó beruházása a turisztikai és gasztronómiai szektort egyaránt érinti. Az e-töltőállomások vonzóbbá varázsolják a vendéglátóhelyeket, így a vendégek kompromisszumok nélkül élvezhetik az egyedülálló természeti és kulturális értékekben gazdag hazai környezetet. Cégünk már a hazai elektromos közlekedés kezdetekor felismerte az új területben rejlő lehetőségeket és aktív szerepet vállalt az elektromos autózás elterjedésének elősegítésében. Ezt a tendenciát erősíti tovább az MVM Csoport stratégiája is, amely célként fogalmazza meg, hogy Magyarország akadály nélkül átjárhatóvá váljon elektromos járművel. Arra törekszünk, hogy megkerülhetetlen szereplővé váljunk a hazai elektromibilitás területén – fejtette ki Tóbiás János osztályvezető, majd hozzátette: – Az MVM Partner Zrt. piacra lépése óta arra törekszik, hogy gazdasági eredményei mellett segítséget nyújtson a társadalom rászoruló rétegei számára. Kiemelt figyelmet fordít a gyermekek, a betegek és a hátrányos helyzetűek felkarolására, életkörülményeik javítására, a gyermekgyógyászat támogatására, valamint a gyermekek, fiatalok egészséges életmódra nevelésére.

Az avatási rendezvényen Marton Zsolt, Somlóvásárhely polgármestere kihangsúlyozta: – Településünk 300 millió forintot fordít turisztikai fejlesztésre. Az idegenforgalmi célokhoz pedig ez a töltőállomás is hozzájárul.

Ferenczi Gábor, Devecser polgármestere így fogalmazott: – Devecser a Somló fővárosa, de a címet fel is kell tölteni tartalommal. Egy ilyen kreatív ötlettel a Somló turisztikai vonzerejét növelni tudjuk.

A beszédek után Tóbiás János és Tornai Tamás közösen bontotta le a töltőállomásról a környezet tisztaságát jelképező zöld szalagot.

Fotó: Vörös Szilvia

Ezt követően kötetlen beszélgetésekre, eszmecserékre került sor, zárásként pedig egy kis pincetúrára, illetve borkóstolóra kalauzolták a vendégeket.

A Somló-hegyen található legnagyobb családi pincészettel közösen átadott töltési lehetőség újabb lépést jelent az energiatudatos gasztro-turizmus fejlesztésben, valamint az elektromos közlekedés terjedésében! A Tornai Pincészet mindig úttörő szerepet játszott az új, innovatív megoldások alkalmazásában. Ebbe a sorba illeszkedik a mostani fejlesztés is.

Fotó: Vörös Szilvia

 Tollár Sándor    

Fotók: Vörös Szilvia

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Helyi Hírek

Ezt már olvasta?

Halottak napja hetében bármikor felkereshetjük a sírkerteket

Mindenszentek hetében nem zárják a temetőket, a hozzátartozók bármikor felkereshetik szere…