BORMESTEREK TIZENHATODIK ANDRÁS-NAPI TALÁLKOZÓJA – Másodszor adják át a Tornai Endre emlékdíjat

0

A Tornai Pincészet tizenhatodik alkalommal rendezi meg az András-napi Bormester Találkozót a Somló-hegyen, a pincészet rezidenciáján december elsején, pénteken 10.30 órától.

A bormesterek találkozója előtti napokban Tornai Tamás ügyvezető igazgatótól, a pincészet tulajdonosától kértünk információkat az András-napi szakmai előadásokkal kapcsolatban. – A világban, Európában, Magyarországon és borvidékünkön is egyre gyorsabb üteműek a változások a szőlő- és borágazatban. Szerencsés esetben jön a nagy termés és kiváló minőség, ami alapot adhat a termelői büszkeségre, máskor pedig a sikertelenség, a „mindent megtettem” típusú hárítást és a tehetetlenség érzetet erősíti. De valóban megteszünk-e mindent azért, hogy irányítsuk a sorsunkat? A változások új energiákat szabadítanak fel, de ehhez meg kell találnunk az új helyzetekben rejlő lehetőségeket, amely fejlődésünket, erősödésünket hozza. A találkozón szakértőink a klímaváltozás, a piac és a kereskedelem átalakulása, valamint a támogatási környezet módosulásaival járó feladatainkról beszélnek praktikus, gyakorlati szinten. Előadóinkkal e kérdésekre keressük a választ – fogalmazott Tornai Tamás.  

A nagyszabású rendezvényen a megnyitó és köszöntők után 10.45-től szakmai előadások szerepelnek a programban. Az előadássorozat első részében a klímaváltozások esélyeiről és veszélyeiről lesz szó. Elsőként dr. Báló Borbála, a Szent István Egyetem Szőlészeti Tanszék, tanszékvezető egyetemi docense A világ szőlőtermelése a klímaváltozás tükrében címmel tart előadást. Őt követi dr. Majer János, a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója, aki a klímaváltozás regionális hatásairól osztja meg gondolatait a balatoni borrégióban. Nyitrainé dr. Sárdy Diána, a Szent István Egyetem Borászati Tanszék, tanszékvezető egyetemi docense a klímaváltozás és borászat témakörét boncolgatja, kihangsúlyozva az alkalmazkodást a mindennapi gyakorlatban. 

A második rész előadásai kis borvidék a változó fogyasztói kultúrában témákat helyezi előtérbe, ismertetve az újszerű értékesítési csatornákat. Cartwrigt Éva, Nagy-Britannia, Witness Mountain Ltd. tulajdonosa a kistermelők export lehetőségeit vázolja fel az érdeklődőknek, elmondja, hogy mit kell tenniük a sikerért. Regina Meij, Hollandia, Imperial Wijnkoperil B.V. tulajdonosa szintén hasonló témakörben osztja meg tapasztalatait a borosgazdákkal és a borászatban dolgozó szakemberekkel.

A harmadik részben kiderül, hogy milyen szerepet vállal a kormányzat az ágazatváltozás menedzselésében. Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium Agrárgazdaságért felelős államtitkára ismerteti a kormányzati intézkedéseket, valamint a termelői lehetőségeket.

Az előadásokat követően adják át a Somlóért – Tornai Endre Emlékdíjat. A kitüntetést a pincészet tulajdonosa, Tornai Tamás a Somlókörnyéki Önkormányzatok Szövetségével és a Somlói Borrend Egyesülettel közösen hozta létre, és tavaly óta minden évben azok kapják, akik a legtöbbet tették a Somló környékéért és az ottani borászat fejlődéséért. Az elismeréseket az idén tizenhatodik alkalommal megrendezett András-napi szakmai találkozón adják át. Az alapított díj létrehozásának fő célja az, hogy elősegítse a térség értékeinek megőrzését és a somlói borászat fejlődését. Az elismerés politikától független, civil kezdeményezés, rangját az alapítói célok mellett a hiteles, példaként szolgáló díjazottak adják. Két kategóriában adják át, a somlói borászatért és a Somló térségéért kiemelkedő teljesítményt nyújtó jelöltek közül választva. A jelöltekre a Somló Környéki Önkormányzatok Szövetsége és a Somlói Borrend Egyesület tett javaslatot, közülük az alapító a közönség internetes szavazatai alapján választotta ki a díjazottakat. A Tornai Endre Emlékdíj-érmek nagy tisztaságú, négyunciás ezüstből készültek. Tervezőjük Kósa István éremtervező-vésnök.

A díjátadást követő ebéd után termelői bormustrával zárul a bormesterek találkozója.

Tollár Sándor

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Helyi Hírek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ezt már olvasta?

Halottak napja hetében bármikor felkereshetjük a sírkerteket

Mindenszentek hetében nem zárják a temetőket, a hozzátartozók bármikor felkereshetik szere…