Ajka születésnapja – Köszöntjük 63 éves városunkat

0

1959. november elseje nagyon fontos dátum: Ajka városának születésnapja. A hatvanhárom éves jubileum alkalmából köszöntjük városunkat.E szép feladat nemcsak egyre nagyobb érzelmi kötődést, megtartó erőt jelent számunkra, hanem megkülönböztetett érdeklődést is szűkebb pátriánk iránt. Amikor a születésnapon végigjártuk Ajkát, elénk tárult az elmúlt hatvanhárom esztendő fejlődése, s szerető figyelemmel tartjuk tekintetünket a városon, a szép változások örömfakasztó élményei közepette.

Ajka az erdőkoszorúzta Bakony-hegység szélén fekszik. A korábbi évszázadokban a város mai területén az alábbi falvak alakultak ki: Ajka, Bódé, Tósok, Tósokberénd. Az említett falvakat egyesítve alakult meg 1959. november elsején Ajka város, Magyarország 63. városa. 1977-ben a közigazgatás korszerűsítésének folyamatában hozzácsatolták a szomszédos Ajkarendeket, Bakonygyepest, s 1984-ben még Padragkút községet is.

A várossá nyilvánítás utáni változásokra az iparfejlesztés nyomta rá bélyegét. Az akkori városvezetés a foglalkoztatási gondok mellett városképi problémákkal, városfejlesztési feladatokkal, általános és távlati rendezési koncepció kidolgozásának szükségességével találta szemben magát. A régi Ajka szanálásával és átépítésével kialakult egy tágas városközpont, leépültek a külterületi kolóniák, s már a nyolcvanas évek elejére egy egységes, hangulatos, a tájba illeszkedő, gazdag zöldterülettel tagolt városkép fogadta az Ajkára látogatókat.

Ajka jellemzője ma már sokkal inkább az, hogy most éli a legnagyobb változások, a fejlődő változások korát. Nem alaptalanul használtam a fejlődő változás kifejezést, mert vannak ugyanis városrajongók, akik minden  elkerülhetetlen bontást, átalakítást rombolásnak minősítenek. Ajkán minden változás azonos a fejlődéssel. Ezért hangsúlyozom, hogy alkotás, haladás, gazdagodás céljával csakis a fejlesztő változásoknak van értelmük, s csakis a fejlődő változásokat ismerhetjük el igazán eredménynek. Aki esetleg az előbbi „okoskodásomat” kétségbe vonná, azt tájékoztatjuk, hogy a különbségtételek igénye folyamatos, napjainkban pedig szükséglet. Mégpedig az elmúlt évtizedek fejlődő változásai nyomán.

A rendszerváltás után gyárak szűntek meg, mégis talpon kellett maradnia a városnak. Ajka lakói túltették magukat ezen a nehéz időszakon, a város szinte fokozatosan megfiatalodott, visszanyerte erejét, lakói vidámabbak lettek. Gond és probléma azért jelenleg is van, de aki kimegy az utcára, az tapasztalhatja, hogy a körülményekhez képest az átlagosnál egy kicsivel jobban megy a városnak. A városvezetés mindennap igyekszik többet nyújtani, mint az előző napon. Tehát jó úton haladunk. Aki látja, mi minden történt és történik Ajkán, annak nem kell semmit megmagyarázni.

A zárszó során talán még annyit: Ajka a hatvanhárom éves jubileum után is tovább fejlődik, s szégyenkezni valója más városokkal szemben aligha lesz. Lakóinak igényét a szebbre, jobbra azonban elsősorban saját maguk városszeretete, áldozatkészsége, munkavállalása biztosíthatja. Mire városunk hetvenéves évfordulóját ünnepelhetjük 2029-ben, addigra egy teljesen új, megelevenedett, kiszínesedett település, egy tovább szépülő Ajka fogadja a látogatókat. Azok, akik csak pár éve jártak nálunk, rá sem ismernek majd városunkra.

Az elmúlt hat évtized plusz három év fejlődése jelentik a garanciát, hogy így lesz!

Tollár Sándor

Kapcsolódó link:
Ajka képes múltja, fotók

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Helyi Hírek

Vélemény, hozzászólás?

Ezt már olvasta?

Mindenszentek – Megidézzük az ajkai sportolók és sportvezetők emlékét

Mindenszentek ünnepe és halottak napja jó alkalom a hálaadásra, az emlékezésre, mindazokra…