Éljen a Juhfark! A 2. Somlói Juhfark Ünnepről

0

Közönség és szakmai sikerrel zárult szombaton a Tornai Pincészetben megrendezett 2. Somlói Juhfark Ünnep. A reprezentatív sétáló kóstolón 15 pince 27 legjobb juhfarkját ismerhette meg a közönség, emellett Kiss Eliza kormánybiztos és Fiáth Atilla nemzetközi borakadémikus részvételével érdekes szakmai diskurzus is zajlott a magyar bor és a különleges, limitált fajták esélyeiről a hazai és a világpiacon.

Egy sétálókóstoló kitűnő lehetőséget teremt arra, hogy a fogyasztó és termelő közvetlenül találkozzon, és ezzel más dimenziót adjon a kóstolásnak, ráadásul egy időben, egy helyen kóstolhatók az elmúlt évek legjobb évjáratainak legjobb tételei. Hogy melyek ezek, azt a borászok – külső szakértők közreműködésével – maguk döntötték el a külön erre az alkalomra szervezett előkóstoláson. Ez fontos állomás abban is, hogy mindannyian ugyanazt értsék somlói juhfarkon, és ennek megfelelő borokat készítsenek.

Ennek a különleges, egyedi magyar fajtának a méltó megünneplése mellett a rendezvény legfontosabb eredménye ugyanis az, hogy a somlói borászok – amellett, hogy kiváló borokat készítenek – újra bizonyították, hogy együttműködve, közösen dolgoznak a sikerért. Ez azért is fontos, mert a borászok addig hiába várják az állam vagy a szakmai szervezetek támogatását például a világpiacon való érvényesülésben, amíg önmaguk nem határozzák meg a saját stratégiájukat.

Ezzel tökéletesen egyetértett Kiss Eliza és Fiáth Atilla is a részvételükkel rendezett vitafórumon: a termelőknek közösen kell meghatározniuk, hogy milyen, jól beazonosítható, egységes stílusú bort tesznek egy borvidék védjegyévé, és hova pozícionálják azt a piacon. Ez minden további lépésnek az alapja, és ebben a somlói termelők jó úton járnak. A különleges, limitált, helyi fajtákat egyre jobban értékeli a világ, ezt az elmúlt években rendszeresen szállított, rangos nemzetközi díjak is bizonyítják.  A Somló és a juhfark párosa ugyanis izgalmas, egyedi bort ad, ami a világ egyetlen más pontján sem reprodukálható. A juhfark visszafogott fajta, nincsenek karakteres jegyei, ez pedig kitűnő lehetőséget ad arra, hogy megmutassa a terroirt, vagyis az egyedülálló, vulkanikus somlói talajt és éghajlatot. A termelőknek az a feladata, hogy ilyen borokat készítsenek. Ez nem az testes, koncentrált, régivágású juhfark, amit korábban ismertünk, hanem a friss, könnyed, gyümölcsös jegyek is meghatározóak benne. És a lényeg az, hogy a Somló jól felismerhetően ott legyen mögötte.

Tornai Pincészet Somló
Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Helyi Hírek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ezt már olvasta?

Fekete Istvánra emlékeztek az olvasópályázattal

A harmadik osztályosok voltak a legaktívabb résztvevői a Bogáncs gyermekkönyvtár által az …