Az elmúlt évben sikeres házigazda volt a Békéscsabai Előre Úszó Klub és az Árpád-fürdő a Medencés Hosszútávúszók Országos Bajnokságának. Nem véletlen, hogy az idei évben is felkérte a rendezésre a Magyar Úszó Szövetség a viharsarki klubot, amely méltó házigazdája volt a háromnapos viadalnak május 11. és 13. között.

Péntek délutántól vasárnapig folytak a versenyek az Árpád-fürdőben, számtalan futamot rendeztek. A leghosszabb táv 10 kilométer volt, és mellette 5000, 3000 és 1500 méteren is megmérkőztek a legjobb hazai úszók Békéscsabán.

Bár a hosszútávúszók leginkább folyókban, tavakban, tengerekben, sőt, olykor az óceánokban versenyeznek, ám jó ideje rendszeresen beköltöznek a medencék világába is, annak ellenére, hogy a világversenyeket azért továbbra is a nyíltvizeken rendezik meg.

Több olimpikont, világ- és Európa-bajnoki résztvevőt, helyezettet köszöntöttek a békési megyeszékhelyen, hiszen a nyári nagy viadalokra készülő hosszútávúszók krémje rajtkőre lépett az Árpád-fürdőben. Ilyen illusztris társaságban versenyezhettek a Rája ’94 Úszóklub Ajka versenyzői is.

Az ajkai klub sportolói inkább a rövidebb távokon álltak rajtkőre, közülük Szóka Júlia érte el a legjobb helyezést, 3000 méter gyorsúszásban 35 perc 42 másodperces új országos csúccsal, az U12-13-as korosztályban Magyar Bajnok lett, a dobogó legfelső fokán vehette át az aranyérmet. Részidőnek 17 perc 40 másodpercet úszott 1500 méteren, ami jelenleg ranglista vezetőpozíció. Tehát már a medencés hosszútávúszó bajnokságon is brillírozott! Ennek a számnak a debreceni Pál Adél volt az esélyese, de az ajkaiak női üdvöskéje maga mögé utasította a második helyre. Az ajkai klub másik üdvöskéje, Nagy Nikoletta ebben a számban bronzérmet harcolt ki. Tehát két ajkai a dobogón 3000 méteren a Magyar Bajnokságon, ilyenre sem volt példa mostanában!

Az U10-11-es korosztályban Palkovics Adél a negyedik helyen ért célba 1500 méter gyorsúszásban, alig négy másodperccel maradt le a dobogóról.

A 14 éves Szabó Dávid az U14-15-ös korcsoportban 5000 méter gyorsúszásban indult, és hatodik helyezést ért el úgy, hogy előtte csak tizenöt évesek végeztek. A lányoknál 5000 méter gyorsúszásban Farkas Dóra nyolcadik, még pontszerző helyen végzett.

Farkas András edző a verseny után így nyilatkozott: – Julcsi időeredménye hatalmas meglepetés volt számomra. Azt tudtam, hogy jó formában van, keményen dolgozott, de az esélyes mégsem ő volt, hanem a debreceni Pál Adél, aki végül ezüstöt szerzett Julcsi mögött. Maximálisan elégedett lehetek versenyzőinkkel, Nagy Nikitől a bronzérem reális elvárás volt. A júniusi Nyíltvízi Bajnokságon szintén indulunk Balatonfüreden, itt Szabó Dávid és Farkas Dóri szerepel, Szóka Julcsi még idén nem indulhat, mert túl fiatal. Viszont jövőre már ő is nyíltvízre száll. Júliusban következnek a Medencés Bajnokságok, remélem ott is hasonlóan szerepelünk. A Bujna Lillával mindent megteszünk ennek érdekében.  

Ajka város sportrajongói ebben teljesen biztosak, hogy Farkas András és Bujna Lilla mindent elkövet versenyzőivel együtt a sikeres szereplésért. Az eddigi eredmények jelentik a garanciát, hogy így lesz! A versenyzőknek szívből gratulálunk!

Tollár Sándor

A dobogón középen az aranyérmes ajkai Szóka Júlia, mellette jobbról a másik ajkai, Nagy Nikoletta bronzérmes
(a dobogó második fokán az ezüstérmes debreceni Pál Adél)
A fotót Farkas András készítette
Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Helyi- sport

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ezt már olvasta?

CÁPÁK KÖZÖTT IS BRAVÚROSAN SZEREPELT – Palkovics Adél két ezüst- és egy bronzérme Miskolcon

Miskolcon rendezték minap a III. Cápa Korosztályos Országos Magyar Bajnokságot a Kemény Dé…