A Tornai Pincészet a Somló meghatározó borászataival közösen 2017. szeptember 23-án, szombaton nagyszabású, és térségünkben példanélküli rendezvényt szervez második alkalommal. Ezzel szeretnék még ismertebbé tenni a Somlót, a régiót, valamint az itteni borokat és vendéglátást az érdeklődő közönség számára közel és távol az országban. A reprezentatív sétáló kóstolón az érdeklődők megismerhetik az elmúlt tíz év legjobb évjáratainak legkülönbözőbb stílusban elkészített juhfarkjait. Az eseményen tizenöt borászat vesz részt huszonhét juhfarkjával, szigorú szakmai bírálaton kiválasztott boraival. Az ünnepet dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter nyitja meg.

A rendezvény főszervezőjét, Tornai Tamást, a Tornai Pincészet tulajdonos igazgatóját kérdeztük a második rendezvényről. 

Miről szól a Somlói Juhfark Ünnep című rendezvény?

– Kizárólag a juhfarkról szól. Egy ilyen, egyetlen fajtára koncentráló bemutatónak persze csak akkor van értelme, ha ez a fajta sok minden tud. Nemcsak a borvidék jellemzőit, a borász felfogását, keze munkáját érezhetjük ki a kóstolt tételekből, hanem egészen különböző típusú és karakterű borokat kapunk, mert a fókuszba állított fajta eleve sokarcú.

Jellemezze, hogy milyen bor a juhfark…

– Fiolában árusított orvosság, a nászéjszakák bora. Az egyik legősibb, és ma is sikert sikerre halmozó magyarfajta. Olyan bor, amely mindig tartogat valami újat, mert nagyon sok arca van. A juhfark a Somló fajtája. Itt született, itt érzi legjobban magát. Az itteni juhfark produkálja a legjobb eredményeket a nagy világversenyeken. De nem könnyű a legjobbat kihozni belőle. Vékonyhéjú, nehezen termeszthető szőlő. Fürtjének felső része széles, majd gyorsan elvékonyodik, és alul visszakanyarodik. Itt megül a hajnali pára, ami könnyen a károsodásához vezet. Különleges bánásmódot igényel, de az egészséges, jó minőségű szőlőből készített bora igazi különlegesség.

Hány fajta juhfark létezik a Somlón?

– Lehet reduktív, lehet maradék cukros, sőt édes, és lehet több évig hordóban tartott, hatalmas testű bor. Ezt a széles repertoárt egyetlen, vulkanikus talajt kedvelő fajta sem tudja, és persze a közös, vulkanikus ízvilág minden somlói juhfarkban ott van. Minden borvidéknek van sajátos talaja, mikroklímája, fekvése, és egy-egy borvidéken általában sokfajta bor készül, amik külön-külön jók, de nincs még egy olyan, amelyik az ottani viszonyokat szinte százszázalékosan visszaadja. A juhfark a Somlón ilyen. Ez az a fajta, amely a vulkanikus, enyhén sós, vibráló savú ízvilágot a legjobban érthetővé teszi. Lehet komoly hordós, olajos-érlelt, de lehet vibráló, feszes savú, alacsonyabb alkoholú, kimondottan izgalmas bor, a Somló utánozhatatlan karaktere viszont ott van mindegyikben. Tehát az egyedi, vulkanikus talaja és éghajlata tökéletesen megfelel ennek a fajtának.

A juhfark mikor kerül a csúcs közelébe?

Egy jó évjáratban szüretelt juhfark két-három évesen kerül a csúcs közelében, és jó pár évig a legjobb formáját mutatja. Ez savainak, gazdag beltartalmi értékeinek és viszonylag magas alkoholtartalmának köszönhető. Az igazi különlegességek az áztatott, finomseprőn tartott, hosszan érlelt, testes tételek; de kiemelkedő minőséget ad könnyedebb, reduktív eljárással készült változata is.

A világ egyik leghíresebb borversenyén, a londoni International Wine Challenge-en a 2015-ös juhfark boruk Trófea-díjat kapott, és ezzel megszakítás nélkül harmadik alkalommal érdemelték ki a legmagasabb elismerést…

– Ilyenre még nem volt példa a verseny több évtizedes történetében, hogy ugyanarról a borvidékről ugyanaz a fajta az utóbbi három évben zsinórban elnyerje a legmagasabb elismerést, a Trófea Díjat. Ez azt bizonyítja, hogy megbízhatóan és folyamatosan képesek vagyunk a legjobbat produkálni. Az ilyen eredményeknek is köszönhető, hogy a somlói bort a világban már jobban ismerik és elismerik, mint idehaza.

Mi tesz egy borvidéket kiemelkedővé?

– A Somlónak a legkiválóbbak közé tartozó termőhelyei és jól kommunikálható, különleges fajtái vannak, évszázados bortermelői hagyományokkal, a legkorszerűbb technológiával és elkötelezett borászokkal. Minden megvan ahhoz, hogy ezt a borvidéket világviszonylatban is a legnagyobbak között tartsák számon. De az is kell, hogy az itteni termelők ezt tudatosítsák magukban, hangsúlyozzák a csak rájuk jellemző különlegességeket, és boraikat összehangoltan, közösen is a közönség elé tárják. Ezért született meg a Somlói Juhfark Ünnep, amelyet szeptember 23-án már második alakalommal rendezünk meg Somlójenőn, a Tornai Pincészetben. Egyszerre, egy helyen tizenöt borászat huszonhét tétele kóstolható meg. Kizárólag juhfark, amelyeket szigorú bírálati követelmények alapján válogattak az előzetes zsűrizésen külső szakértők részvételével.

Miért a fajta egyedülálló bemutatója a Somlói Juhfark Ünnep?

– Legalább négy okból. Reprezentatív, hiszen megkóstolhatók az elmúlt tíz év legérdekesebb tételei. Személyes és hiteles, mert a borok készítői kínálnak és mesélnek az egyes tételekről, válaszolnak a kérdésekre. Nem megismételhető, mert a borokkal együtt élvezhető a Somló összetéveszthetetlen varázsa is. És érdekes kiegészítő programok, műhelymunkák, vezetett somlóhegyi sétáló kóstolótúra és pincelátogatás teszi még színesebbé az eseményt.

Említette a sétáló kóstolótúrát. Ezt fejtse ki részletesebben…

– A sétáló kóstoló a borkedvelők egyik legkedveltebb műfaja. Nagy előnye, hogy egyszerre, egy helyen érhető el sok pince több érdekes bora, ami egyrészt különleges élmény, másrészt praktikus is. Könnyű összehasonlítani a kóstolt tételeket, nagyon sok hiteles borkészítővel ismerkedhetünk meg egyszerre. Kérdezhetünk, beszélgethetünk, újrakóstolhatunk, és még a szervezést és az utazgatást is megspórolhatjuk magunknak. Sokféle sétáló kóstoló létezik, de a legérdekesebb az, amelyiket ott rendezik, ahol a bemutatott borok megszülettek. Ilyenkor nemcsak a borokkal és készítőikkel, hanem a tájjal, a közeggel is kapcsolatba kerülhetünk.

A Somló kicsi és eldugott, de annál jelentősebb borvidéke Magyarországnak. Hagyományai, erősségei, évszázados hírneve és sorozatos nemzetközi eredményei mind-mind arra késztetik a somlói borászokat, hogy egy ilyen reprezentatív bemutatón megmutassák az érdeklődőknek legnagyobb büszkeségüket! A szervezők szeretettel várnak minden borkedvelőt, hogy találkozzanak a legjobb somlói borászokkal, megismerjék a juhfark minden arcát, és olyan élményekkel gazdagodjanak, amelyeket csak egészen különleges alkalmak kínálnak!

Tollár Sándor

Tornai Pincészet – Somló
Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Helyi Hírek

Ezt már olvasta?

Halottak napja hetében bármikor felkereshetjük a sírkerteket

Mindenszentek hetében nem zárják a temetőket, a hozzátartozók bármikor felkereshetik szere…