Tour de Hongrie – Kolumbiai győzelem összetettben, Peák második

0

A kolumbiai Daniel Jaramillo nyerte a 38. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körversenyt, míg Peák Barnabás két másodperc lemaradással másodikként végzett összetettben. Az ötödik, utolsó szakaszon vasárnap Scott Sunderland diadalmaskodott.

A jászberényi rajt előtt az összetett második helyén minimális hátránnyal álló Peák Barnabás az MTI-nek arról beszélt, hogy a 112 kilométeres etapon szerinte nem lesz komoly szökési lehetőség, ezért várhatóan csak a Városligetben kialakított körpályán dől majd el a végső győzelem.
A fővárosig tartó, három gyorsasági részhajrát és egy második kategóriás hegyi hajrát magában foglaló szakasznak 28 fokban és szép időben vágott neki a 86 fős mezőny. A rajt után több szökési próbálkozás is akadt, ám még egyperces különbséget sem tudott kialakítani egyik boly sem, a főmezőny kontrollálta a viadalt. Az első, turai részhajrát követően aztán egy hétfős szökevénycsoportnak sikerült két perc feletti előnyt kialakítania.

Budapest, 2017. július 2.
Lovassy Krisztián, a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny 5. szakaszában az 5. helyen célba ért, és ezzel a szakasz legeredményesebb magyar versenyzője a díjátadón a budapesti Városligetben 2017. július 2-án.
MTI Fotó: Kallos Bea

Ezek után következett a galgamácsai nyolcszázalékos emelkedő, amely megrostálta a mezőnyt, az élboly és a főmezőny is szétszakadt. A körverseny utolsó, vácegresi hegyi hajrájában ugyan nem volt az első négy között Amanuel Ghebreigzabhier, az eritreai kerekes így is elhódította a hegyi pontverseny győztesének járó piros trikót. Ebben az összevetésben legjobb magyarként Valter Attila harmadik lett.
Az emelkedő után ismét összerázódott a mezőny és Budapestre már együtt érkeztek meg a kerekesek, akik a városligeti körpályán nagy harcot vívtak. A szakasz végül sprintbefutóval zárult, melyben Sunderland diadalmaskodott, aki a gyorsasági pontversenyt és az ezzel járó zöld mezt is megnyerte. Az összetettben nem változott az állás, azaz Daniel Jaramillo diadalmaskodott Peák Barnabás előtt. Utóbbi a második hely mellett a legjobb U23-as versenyzőként megnyerte a fehér trikó, egyúttal a legjobb magyar lett.

Budapest, 2017. július 2.
Az első helyezett ausztrál Scott Sunderland (k), a második helyezett eritreai Meron Teshome (b2) és a harmadik helyezett kolumbiai Carlos Alzate Escobar a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny 5. szakaszának díjátadóján a budapesti Városligetben 2017. július 2-án. Balra Szabó Tünde sportért felelős államtitkár.
MTI Fotó: Kallos Bea

“A hajrában kapaszkodtam nagyon a kormányba, próbáltam bejönni a dobogóra, de ez ma nem volt bennem” – nyilatkozta az MTI-nek a KONTENT-DKSI magyar versenyzője hozzátéve, hogy csapata nem tudott már igazán összedolgozni a végén, mert társai is nagyon fáradtak voltak. Az ugyanakkor jól esett neki, hogy két másik magyar istálló, a Cube-Csömör és az Epronex is egész nap segített neki. Peák összegzésképpen megjegyezte, elégedett az eredményével.
Az utolsó szakaszon a legelőkelőbb pozíciót elérő hazai versenyző az ötödik helyen célba érkezett Lovassy Krisztián volt.
“Viszonylag korán, négyszáz méterre nyitottam a sprintet, iszonyatosan nagy pofaszél volt az utolsó ötszáz méteren” – hangsúlyozta az MTI kérdésére a magyar bajnok, aki összetettben 20. lett 44 másodperc hátránnyal. Lovassy nem titkolta, hogy elégedetlen idei Tourjával, mert összetettben dobogóra szeretett volna állni.

Budapest, 2017. július 2.
Az első helyezett Peák Barnabás (k), a második helyezett Lovassy Krisztián (b) és a harmadik helyezett Móricz Dániel (j) a Tour de Hongrie országúti kerékpáros legeredményesebb magyar versenyzői a díjátadón a budapesti Városligetben 2017. július 2-án.
MTI Fotó: Kallos Bea

“Ha a siófoki szakasz után a zsűri kicsit jobban észnél van, akkor két magyar van a dobogón, nem egy” – utalt a csütörtöki etapra a magyar sportoló, amikor a hajrában kicsúszott, s 38 másodperc hátrányt szedett össze.

Eredmények:
5. szakasz, Jászberény-Budapest, 112 km:
1. Scott Sunderland (ausztrál, IsoWhey Sports SwissWellness) 2:33:45 óra
2. Meron Teshome (eritreai, Bike Aid) azonos idővel
3. Carlos Alzate Escobar (kolumbiai, United Healthcare) a. i.
…5. Lovassy Krisztián (Team Differdange-Losch) a. i.
Az összetett végeredménye:
1. Daniel Jaramillo (kolumbiai, United Healthcare) 13:53:43 óra
2. Peák Barnabás (KONTENT-DKSI) 2 másodperc hátrány
3. Tadej Pogacar (szlovén, ROG Ljubljana) 7 mp h.
…20. Lovassy 44 mp h.

 

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Belföld

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ezt már olvasta?

Távol álltak egymástól a munkaadói és a munkavállalói oldal javaslatai a bértárgyaláson

Távol álltak egymástól a munkaadói és a munkavállalói oldal javaslatai: míg előbbiek a jel…