Szkripal-ügy – Orosz-nagykövet az ENSZ BT ülésén: Nagy-Britannia a tűzzel játszik

0

Nagy-Britannia a tűzzel játszik – hangsúlyozta az orosz nagykövet az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) csütörtöki rendkívüli ülésén, ahol heves szópárbaj folyt a Szkripal-ügyről.

Vaszilij Nyebenzja orosz ENSZ-nagykövet a többi között azt hangsúlyozta: Nagy-Britannia megbánja majd, hogy Oroszországot vádolta meg Szergej Szkripal volt orosz kettős ügynök és leánya megmérgezésével. A diplomata szerint London összehangolt hadjáratot folytat Moszkva lejáratására, s leszögezte azt is, hogy Oroszországnak jó oka van feltételezni, hogy a gyilkossági kísérlet hátterében több ország titkosszolgálata áll.
“Megmondtuk brit kollégáinknak, hogy a tűzzel játszanak, és meg fogják bánni. A Novicsok a nyilvánvalóan orosz neve ellenére sem orosz márka” – utalt Nyebenzja a Novicsok nevű idegméregre, amellyel a Szkripál elleni támadást elkövették. Majd hozzátette: mind az Egyesült Államok, mind Nagy-Britannia kifejlesztette az idegmérget.
Az orosz nagykövet aláhúzta, hogy “Oroszországnak semmi köze Szkripal megmérgezéséhez”, és “Moszkvának mindenki másnál nagyobb érdeke az igazság kiderítése”.
Válaszul Karen Pierce brit ENSZ-nagykövet kijelentette: London több tényezőt is figyelembe vett, amikor megfogalmazta Moszkvának címzett vádjait, köztük azt, hogy olyan támadásról van szó, amelyben az állam is közvetlenül érintett.
Pierce azt hangoztatta: tartani lehet attól, hogy Oroszország semmibe veszi a nemzetközi intézményeket, és olyan történettel próbál majd előhozakodni, amelyre hivatkozva visszautasíthatja a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) várható megállapításait.
A világszervezet 15 tagú Biztonsági Tanácsának ülésén – amelyet orosz kérésre hívtak össze – felszólalt a francia, az amerikai és a kínai ENSZ-nagykövet is. A francia és az amerikai diplomata változatlanul támogatásáról biztosította a brit álláspontot, csakúgy mint a BT többi nyugati tagja, például Hollandia és Svédország is. “Nincs más kézenfekvő magyarázat, mint Oroszország felelőssége” – fogalmazott Francois Delattre, Franciaország misszióvezetője. Nikki Haley, az Egyesült Államok nagykövete azon álláspontjának adott hangot, hogy a BT-ülés “újabb kísérlet volt Oroszország számára, hogy politikai előnyökre tegyen szert”. A kínai ENSZ-nagykövet “az igazság megdönthetetlen tényeken alapuló mielőbbi feltárását és a következtetések levonását” szorgalmazta.
Szergej Szkripal Nagy-Britanniában élő volt orosz-brit kettős ügynököt és lányát, a hozzá Oroszországból vendégségbe érkezett Julija Szkripalt március 4-én súlyos mérgezéses tünetekkel vitték az angliai Salisbury városának kórházába. Szkripal az orosz katonai hírszerzés ezredeseként a brit külső hírszerzés (MI6) ügynöke volt, ami miatt hazájában börtönbüntetésre ítélték, de ügynökcsere keretében elengedték. London a merénylettel az oroszokat gyanúsította meg, amit Moszkva visszautasított.
Az ügy miatt 28 állam utasított ki orosz diplomatákat, amire Moszkva azonos módon válaszolt.

 

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Külföld

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ezt már olvasta?

Koronavírus – A BioNTech és a Pfizer benyújtotta kérelmét a vakcinájuk európai engedélyezésére

A BioNTech és a Pfizer kedden benyújtotta kérelmét a SARS-CoV-2 koronavírus elleni vakciná…