Szkripal-ügy – Kreml: sértő és visszataszító volt a brit külügyminiszter nyilatkozata

0

Sértőnek és visszataszítónak minősítette Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön Boris Johnson brit külügyminiszter állásfoglalását, miszerint párhuzam vonható az Oroszországban idén nyáron megtartandó labdarúgó-világbajnokság és a náci Németországban 1936-ban megtartott olimpia között.

“Ez egy visszataszító bejelentés, amely nem méltó egyetlen ország külügyminiszteréhez sem. Ez nyilvánvalóan sértő és megengedhetetlen” – fogalmazott Peszkov újságírók kérdéseire telefonkonferencián válaszolva.
A londoni alsóház külügyi bizottságának szerdai meghallgatásán a Munkáspárt egyik képviselője úgy fogalmazott, hogy Putyin “ugyanúgy az országimázs javítására” kívánja felhasználni a nyári világbajnokságot, ahogy “Hitler használta az 1936-os berlini olimpiát”. Johnson a bizottsági tag felvetésére azt válaszolta, hogy “egyértelműen helyénvaló az összehasonlítás 1936-tal”.
Az orosz elnöki szóvivő kijelentette: a Kreml az európai országok elemi politikai logikájára és bölcsességére számít abban az esetben, ha Theresa May arra biztatná őket az EU-csúcson, hogy tegyenek lépéseket Oroszország ellen. Kifogásolta, hogy London nem kíván együttműködni Moszkvával az incidens felderítésében, arról semmilyen tájékoztatást nem ad az orosz félnek.
A több nyugati országban propagandacsatornának bélyegzett orosz RT televíziónak külön is nyilatkozva, Peszkov arra az ellentmondásra hívta fel a figyelmet, hogy brit részről már “pár órával” a Szkripal-incidens felfedezése után Oroszországot vádolták meg, miközben a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) közölte, hogy szakértőinek három hétre lesz szüksége a hatóanyag előzetes vizsgálatához.
A szóvivő a brit magatartás bírálatát azzal az érveléssel próbálta meg alátámasztani, hogy milyen furcsa lenne, ha az orosz fél személyesen a brit kormányfőt vádolná, ha egy gyalogost Moszkva központjában egy brit gyártmányú Range Rover ütne el.
Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának elnöke “arcátlannak” és az általa betöltött tisztséghez méltatlannak nevezte Johnsonnak a labdarúgó-vb-vel kapcsolatban tett kijelentését. Úgy vélekedett, hogy a Szkripal-üggyel London a Brexit nehézségeiről próbálja meg leterelni a figyelmet.
Március 4-én Szergej Szkripal Nagy-Britanniában élő volt orosz-brit kettős ügynök és lánya súlyos mérgezéses tünetekkel került az angliai Salisbury városának kórházába. Szkripal az orosz katonai hírszerzés ezredeseként a brit külső hírszerzés (MI6) ügynöke volt, ami miatt hazájában elítélték, de ügynökcsere keretében elengedték. London a merénylettel az orosz vezetést gyanúsította meg, amit Moszkva visszautasított. A vádak és viszontvádak nyomán a két ország kölcsönösen kiutasított 23 diplomatát. A nyugati országok nyilatkozataikban felsorakoztak Nagy-Britannia mögött. Moszkva felajánlotta együttműködését az ügy kivizsgálásában.

 

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Külföld

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ezt már olvasta?

Koronavírus – A BioNTech és a Pfizer benyújtotta kérelmét a vakcinájuk európai engedélyezésére

A BioNTech és a Pfizer kedden benyújtotta kérelmét a SARS-CoV-2 koronavírus elleni vakciná…