Szkripal-ügy – A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet megerősítette az idegméregre vonatkozó brit megállapításokat

0

A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) csütörtökön Hágában kiadott állásfoglalásában megerősítette London korábbi megállapítását, amely szerint a Novicsok néven emlegetett méreganyagot használták Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynök és lánya, Julija súlyos mérgezéséhez. A szervezet ugyanakkor a mérgező anyag forrását és felelősöket nem nevezett meg.

A hágai székhelyű szervezet tájékoztatása szerint a mérgezés helyén gyűjtött minták felhasználásával végzett vizsgálatok eredménye azt mutatja, hogy az angliai Salisbury városában elkövetett gyilkossági kísérlethez használt méreg nagy tisztaságú. A vizsgálatok eredményét és további részleteket azonban csak a Nagy-Britannia által kért, jövő szerdai rendkívüli ülésen mutatják be és vitatják meg.
Mint írták, a jelentést szerdán elküldték Nagy-Britanniának, London kérésére pedig továbbítják a szervezet összes részes államának, valamint hozzáférhetővé teszik a teljes nyilvánosság számára. A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet vizsgálatában sem az Egyesült Királyság, sem más ország hatósága nem vett részt – tették hozzá.
A nemzetközi Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény végrehajtó szerveként az OPCW felügyeli a vegyi fegyverek végleges és ellenőrizhető módon történő felszámolására irányuló globális törekvést. Az egyezmény 1997-ben lépett hatályba, 192 részes állama van. Felügyeletével a bejelentett vegyi fegyverkészletek kilencvenhat százalékát megsemmisítették.
Március 4-én Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynök és lánya, Julija súlyos mérgezéses tünetekkel került az angliai Salisbury városának kórházába. A férfi korábban az orosz katonai hírszerzés ezredese volt, s tíz éven át dolgozott a brit külső hírszerzésnek. Brit álláspont szerint Szkripalt és lányát idegméreggel próbálták meggyilkolni, amiért Oroszország felelős. A moszkvai vezetés ezt visszautasította.

 

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Külföld

Vélemény, hozzászólás?

Ezt már olvasta?

Koronavírus – A fertőzöttek száma 213,1 millió, a halálos áldozatoké 4,45 millió a világon

A világon 213 128 632 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldo…