A kommunista diktatúra áldozataira emlékeztek országszerte február 25-én, ahogy Ajkán is. Hamusics János padragi bányász robbanómestert 1967. február 17-én politikai okokból végezték ki a veszprémi várbörtön udvarán, aki társaival együtt forradalmat szeretett volna kirobbantani az 56-os forradalom tizedik évfordulóján.

Fülöp Zoltán az ajkai Fidesz elnöke nyitotta meg a megemlékezést és külön köszöntötte Balázs Sándort, aki érintett volt az 1965-67-es eseményekben, aki másodrendű vádlottként élte meg azokat a szörnyűségeket, amivel a kommunista diktatúra járt.

Fenyvesi Zoltán a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke beszédében azt mondta, hogy 56’ szellemisége még él a magyar társadalomban. Emlékeztette a résztvevőket az akkori történésekre, hogy Vaczkó László a Somló környékén és Hamusics János Ajka környékén szerette volna feléleszteni az 56os forradalmat. Így síneket robbantottak fel, és ennek következményeként Hamusics Jánost 1967. február 17-én kivégezték, társait hosszú börtönbe ítélték.

A világot emlékeztetni kell arra, hogy kik az áldozatai a kommunista rendszernek. Hiszen még ma is közöttünk élnek azok a személyek, akik haszonélvezői a kommunista diktatúrának. A múltat fel kell tárni, a bűnösöknek felelniük kell, amiért Hamusics Jánost és társait elítélték, családtagjait zaklatások érték, vagyoni elkobzásra ítélték és sokszor éhhalálra ítélték.  -hangsúlyozta Fenyvesi Zoltán.

Az ünnepi beszéd után az ajkai Fidesz csoport és Balázs Sándor az emlékszobornál elhelyezték a koszorúikat.

rzsu

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Helyi Hírek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ezt már olvasta?

Fekete Istvánra emlékeztek az olvasópályázattal

A harmadik osztályosok voltak a legaktívabb résztvevői a Bogáncs gyermekkönyvtár által az …