Kevés olyan utálatos mondat van, mint az, hogy „lám, én megmondtam előre!” Kimondani se könnyű, hallani meg pláne kényelmetlen. De mit tegyünk, ha egyszer tényleg így történt?

El lehet olvasni itt.

Hogy Pápát és Balatonfüredet simán behúzza a Fidesz, az nagyjából várható volt, nem is fecséreltem rá sok szót. Veszprémben azonban sokan bíztak benne, hogy Kész Zoltán megismétli az időközi választáson elért eredményét, amikor az egységesen mögé álló ellenzékkel lebontotta a kétharmadot.

Csakhogy (miképp azt én megmondtam előre! 🙂 ) A körülmények időközben jócskán megváltoztak. Kész Zoltánnak már volt lehetősége a Parlamentben bizonyítania alkalmasságát, ám szereplése enyhén szólva nem volt meggyőző. Visszatetszést keltett az is, hogy Hódmezővásárhely után fejébe szállt a dicsőség, és meglehetősen arrogáns hangú nyílt levélben szólította fel a többi ellenzéki párt (a Jobbik, az LMP, a Momentum, az Új Kezdet) pártelnökeit és helyi jelöltjelöltjeit, hogy nyilatkozzanak: „Csatlakoznak-e Veszprém 1-es számú választókerületében a győzelemre leginkább esélyes csapatomhoz, vagy a bukott Fidesszel tartanak”.

Nos, nem csatlakoztak, amiért kaptak is hideget-meleget a Facebook-huszároktól, akik a választás után is őket hibáztatják a Fidesz győzelméért. Pedig ha a megszólítottak mindannyian beállnak a „legnagyobb esélyes” Kész mögé, akkor is Ovádi győzött volna.

Ajka – Tapolca körzete pedig egyértelműen igazolta azt a teóriámat, amit már az időközi választás után is kifejtettem, de amit „komoly” politikai elemzők és megmondóemberek szóra se méltattak. A választókerületi határok önkényes kijelölésének lett egy olyan nem várt következménye, hogy a földrajz is beszállt a játékba. Jelesül az ajkai emberek szeretnek ajkai, a tapolcaiak pedig tapolcai jelöltekre szavazni. 2015-ben Ajka szavazatai kétfelé oszlottak, mert a fideszes és a szocialista jelölt is ajkai volt, Tapolcának pedig maradt a jobbikos, akit aztán be is szavaztak a Parlamentbe. Ahol Rig Lajos nem is végzett rossz munkát, és mivel az MSzP választókerületi erős emberével, Schwartz Béla ajkai polgármesterrel már kezdettől feltűnően jó viszonyt ápolt, várható volt, hogy a szocialisták nem indítanak ellene erős jelöltet.

Így is történt. Csakhogy a szocik jó szokásukhoz híven megint túltolták a biciklit (miképp azt én megmondtam előre! 🙂 ) Jelöltjük politikailag teljesen súlytalan volt, akinek még saját falunyi méretű városában, Badacsonytomajon sem volt igazi támogatottsága. A választáson aztán Kárpáti Lajos nem sok vizet zavart, a harmadik helynél előrébb egyetlen szavazókörben sem végzett. Rig Lajos szépen hozta Tapolcát, ahol minden szavazókörben győzött, a fideszes ajkai, Fenyvesi Zoltán viszont ugyanígy tarolt Ajkán. És mert Ajka háromszor akkora, mint Tapolca, ezzel a kérdés el is dőlt. Az, hogy Sümeg és a környékbeli falvak lakossága is a Fideszre szavazott, már csak a hab volt a tortán.

Aki ennek nem örül, ne nálam reklamáljon! Én szóltam…

LÁNG GYÖRGY GÉZA

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés 2018-as Választás

Ezt már olvasta?

HALÁLOS BALESET A 8-AS SZÁMÚ FŐÚTON

Három autó és egy tehergépkocsi ütközött, öt személy megsérült, két fő életét vesztette Vá…