Jézus tekintete! – Történetek Ajkáról

0

Történetek Ajkáról- Rücker János Péter

Városunkban élt ismert emberek életéről, legendákról, különleges épületekről, szobrokról,  történelmi adatok felhasználásával és a fantázia ereje által alkotott novellák. Szándéka szerint a kollektív emlékek felidézésével szeretné növelni az ajkai lakosok identitását, valamint szórakoztatni és értéket közvetíteni.

Ez a történet visszanyúlik egészen 1920-as évek végéhez és egy fiatal lelkészhez, aki a reformáció után az első katolikus pap volt Ajkán.

Kakas Aladár János

Kakas Aladár János személyiségével, elhivatottságával és tudatos gondolkodásával hamar az ajkai közösség megbecsült tagjává vált! Lenyűgöző humorával, mégis alázatos viselkedésével mindenkit “levett a lábáról”. Pont ilyen papra volt szüksége az itteni egyházközösségnek! Hamar meglátta a célt és a lehetőséget.

Az első nap, amikor körbesétált hivatásának új helyszínén, pillanatok alatt tudatosult benne: ha egy templom állna a főtéren, a homlokzatról Jézus tekintetének mindig azt kellene sugallnia, “Veled vagyok, figyelek Rád”.

Itt minden hívő ezt szerette volna érezni, hisz az Ő megjelenése is azt jelentette számukra: Már nem vagyunk egyedül…

Másnap elkezdte terve megvalósítását, hogy ott, ahol tegnap még a gondolat született, nemsokára Jézus szeme nyújtson biztonságot minden felfelé néző hívőnek!

A rengeteg támogatónak köszönhetően 6 évvel később szentelték meg a 30 x 13 méteres neobarokk stílusú templomot Jézus Szíve tiszteletére. Azóta az, aki felnéz a templom homlokzatára, pontosan láthatja, hogy hol fogant a gondolat.

Hivatása nem sokkal ezután elszólította, de még több cselekedete tette feledhetetlenné nevét Ajkán. Plébániatemplomot, majd plébániaházat, kultúrházat építtetett és Csingervölgyben lelkészséget, tanítói állást szervezett. Bizonyosan nagy része volt abban, hogy később várossá nyilvánítsák Ajkát!

Ma is itt nyugszik, az ajkai temetőben. Ha valaki a sírjánál jár, tegyen egy virágot a lábaihoz, hisz Ő az, aki Jézus tekintetét adományozta Nekünk!

Rücker János Péter

  • Lekötelezett vagy elkötelezett

    A középkor óta Kakas Aladár volt Ajka első plébánosa. A felvidéki Magyarbélen született 19…
  • Kossuth-díj nehéz időkben

    Horváth Sándor vallásos bányászcsaládban született 1925-ben Bódén. Ő maga is – hat t…
  • Egy városalapító

    Ajka 1959 óta város. Elgondolkodtam rajta, hogy kinek, minek köszönhető leginkább a váross…
Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Történetek Ajkáról

Vélemény, hozzászólás?

Ezt már olvasta?

Ármin Bánya 2004-ben, a leállítás előtt