Endre bácsi – Történetek Ajkáról

0

Történeteimnek köszönhetően jutottam el az általam nagyon tisztelt Tilhof Endréhez.

A könyvtár-vezetői, helytörténeti kutatói, újságszerkesztői múlttal rendelkező Endre bácsi egy ikon a városunk történelmében. Többek között Ajka Közművelődéséért és az Ajka Városért Díszoklevél megérdemelt tulajdonosa. Nevéhez fűződik a Városi Könyvtár Médiatárának létrehozása, az Ajka és környéke közművelődési, iskolai könyvtárai központi könyvellátó rendszerének megszervezése is.

Több könyv szerzője az Ajka és a hozzá csatolt települések történetével kapcsolatban. Az Ajkai Életrajzi Lexikon, Ajkai krónika és Tósok és Berénd történetéről szóló kötetek is. Társszerzője az Ajkai Századok című helytörténeti folyóiratnak és még rengeteg könyv szerepel a neve mellett.

Endre bácsi legújabb műve az Ajkai Lexikont, melyről az ő szavait idézném: 

“Tömör megfogalmazásban ismertetem községeink és városunk történetét, községeinkkel és városunkkal kapcsolatos fogalmakat, a hely és személyneveket, a történelemből ismert sorsfordító események ajkai vetületeit. Képet kaphat az olvasó, Ajka szellemi, gazdasági életének történetéről, az utcanevekről és sok egyébről. A kötet terjedelmének néhány százaléka erejéig összefoglaló – hosszabb – szócikkek szólnak a jelentősebb történelmi eseményekről, pl. 1848-1849-ről, a második világháborúról, 1956-ról, stb. Megtalálható a kötetben az egyházak, templomok, temetők, iskolák, óvodák, köz- és művelődési intézmények, lakótelepek, egyesületek, könyvtárak, múzeumok, gyárak, bányák, üzemek, vállalkozások története. Szerepelnek a kft-ék, rt-ék, zrt-ék, nyrt-ék, sportegyesületek, sportágak, köztéri alkotások… adatai”.

A mű 600 oldalas és 2014 óta teljesen kész állapotban várja kiadását. 

Endre bácsinak és a többi helytörténeti kutató munkájának köszönhetően olyan mennyiségű helytörténeti adat gyűlt össze, mely a történeteim elfogyhatatlan sodrát vetíti előre, biztosítva ezzel az én és az olvasó szórakozását, közös múltunk ismeretének fejlődését.

Köszönettel és  mély tisztelettel :

Rücker János Péter

  • Lekötelezett vagy elkötelezett

    A középkor óta Kakas Aladár volt Ajka első plébánosa. A felvidéki Magyarbélen született 19…
  • Kossuth-díj nehéz időkben

    Horváth Sándor vallásos bányászcsaládban született 1925-ben Bódén. Ő maga is – hat t…
  • Egy városalapító

    Ajka 1959 óta város. Elgondolkodtam rajta, hogy kinek, minek köszönhető leginkább a váross…
Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Történetek Ajkáról

Vélemény, hozzászólás?

Ezt már olvasta?

Ármin Bánya 2004-ben, a leállítás előtt