Egy nevezetes nap a múltból… – Történetek Ajkáról

3

1937 október 25.-ét írunk. Péntek. A hűvös idő ellenére a nap magasan járt az égen…

Délben gördült be a városba az fontos autó, amit a mai napon mindenki várt. Bornemisza Géza, az akkori Ipari és Kereskedelmi miniszter, vidáman lépett ki a kocsiból. Szerette az ilyen alkalmakat. Vidéki kisváros, ahol mindenki tisztelettel és alázattal hódol személye elött, vörös szőnyeg, a legjobb borok, pompa…

És persze ez egy kicsit más is volt, mint a többi vidéki látogatása. “Történelmet írunk ma”- mondta útközben többször a sofőrjének.

Sokan jelentek meg fogadására. Ott volt Petneházy Antal államtitkár, megyei és helyi notabilitások: a főispán, az alispán, a fő szolgabíró, Nirnsee Pál országgyűlési képviselő, bánya- és gyárigazgatók és az ajkai főjegyző.

A rövid fogadás után a delegáció egy szalonkocsin Ajkacsingervölgybe utazott, ugyanis itt készültek felavatni egy különleges gyárat, a világ első Kriptongáz gyárát.

A kriptongázt előállító gépek

A megnyitón felszólalt Aschner Lipót, az Egyesült Ízzó Villamossági Rt. vezésigazgatója, aki méltatta a vidék különleges lehetőségeit. A szénbányászat mellet a csingeri Kiserőművet és a kristálytiszta levegőt is. Elmondása szerint ezen okok miatt döntöttek a bakonyi völgy mellett.

Weis Fülöp, a Kereskedelmi Bank vezérigazgatójának üdvözlő szavai mellett a gyár üzemvezető főmérnökének pontos szakmai ismertetője után 12 óra 50 perkor a miniszter beindította a gépeket és ezzel kezdetét vette a világ leggazdaságosabban működő kriptongázt előállító üzem története…

Mindenki elégedett volt ezen a napon, de Ajka kapta a legtöbbet. Aschner Lipót bővítette a csingervölgyi erőművet, korszerűsítette az Ajkai Téglagyárat és elindította az Ajkai Erőmű építését. Az ajkai iparmedencét 6 év alatt Magyarország egyik leggazdagabb iparterületévé változtatta!
A miniszter hazafelé csak egyesz mondta a soförjének: “Szerencsések ezek az ajkaiak!”

A ma is álló Kriptongázgyár épülete

Rücker János Péter

  • Lekötelezett vagy elkötelezett

    A középkor óta Kakas Aladár volt Ajka első plébánosa. A felvidéki Magyarbélen született 19…
  • Kossuth-díj nehéz időkben

    Horváth Sándor vallásos bányászcsaládban született 1925-ben Bódén. Ő maga is – hat t…
  • Egy városalapító

    Ajka 1959 óta város. Elgondolkodtam rajta, hogy kinek, minek köszönhető leginkább a váross…
Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Történetek Ajkáról

Vélemény, hozzászólás?

Ezt már olvasta?

Ármin Bánya 2004-ben, a leállítás előtt