Csak egy fa. Mindenki elmegy mellette. Nem néznek rá, nem érnek hozzá. – Történetek Ajkáról

1

Történetek Ajkáról- Rücker János Péter

Városunkban élt ismert emberek életéről, legendákról, különleges épületekről, szobrokról,  történelmi adatok felhasználásával és a fantázia ereje által alkotott novellák. Szándéka szerint a kollektív emlékek felidézésével szeretné növelni az ajkai lakosok identitását, valamint szórakoztatni és értéket közvetíteni.

Így áll itt már 87 éve. Régen elfelejtette mindenki, hogy Ő az a bizonyos Fa!!!

Amikor Ajkára költözött ifjú feleségével, Piller Edittel, akkor ültette Ő ezt a csodálatos fát! A birtokon dolgozott vezető gazdatisztként, azon a birtokon, amire már senki nem emlékszik, A Nirnsee birtokon.

Azon a napon, azt mondta Editnek, ez a fa egyszer nagyon sokat fog érni, mert az emberek emlékezni fognak arra, hogy az én vérem és könnyem ültette e város dicsőségére, hálából, hogy itt élhetek Veled. Legyen ennek a fának a neve: István fája!

Ekkor a kis facsemetét a kezével vájt lyukba ültette, és izzadsága cseppjeivel és örömkönnyeivel átitatott földdel hintette be!

És a fa csodát tett…

Munkássága alatt a birtoknak és gazdának hírnevet szerzett, hisz különleges áldás kísérte tevékenységeit.

Tej- és sajtüzemet, szeszfőzdét is irányított. Búzavetőmagot nemesített, díjat nyertek az irányítása alatt tenyésztett merinói kosok…

Ebben az évben született meg kislányuk is, Edit.

De az emberek már elfelejtették, hogy ez a fa, az a fa. Az a fa, amely olyan sok áldást hordozott magában, mint egyik-másik fa sem. Ő, István fája volt. Azé az Istváné, akinek a mai város rengeteget köszönhet. Aki szívével és lelkével hozott ebbe a városba életet, ismertséget és szerencsét!

Valahogy, most mégis a felszínre tört ez a rég elfeledett tudás! A Fa szólt az emberekhez! Ti bolondok! Nem is tudjátok, milyen szerencsések vagytok!

Van egy fátok, ami áldással van megerősítve! Miért nem tisztelitek? Itt vagyok! Öleljetek át, és tiétek lesz minden áldás, ami csak lehet egy fában!

Az Istvánfa a Kaszinó udvarán.

Rücker János Péter

  • Lekötelezett vagy elkötelezett

    A középkor óta Kakas Aladár volt Ajka első plébánosa. A felvidéki Magyarbélen született 19…
  • Kossuth-díj nehéz időkben

    Horváth Sándor vallásos bányászcsaládban született 1925-ben Bódén. Ő maga is – hat t…
  • Egy városalapító

    Ajka 1959 óta város. Elgondolkodtam rajta, hogy kinek, minek köszönhető leginkább a váross…
Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Történetek Ajkáról

Vélemény, hozzászólás?

Ezt már olvasta?

Ármin Bánya 2004-ben, a leállítás előtt