A Pénzes híd – Történetek Ajkáról

2

Pénzes Kálmán 1945 július 26-án térhetett haza a székesfehérvári hadifogságából. Kiváló kovács volt, így anyagilag hamar összeszedte magát és családjával a Gyár utca Torna-patak felőli részénél építtetett családi házukba költözhettek. 

Kovácsmesterként 9 évig dolgozott a Nirnsee uradalomban, majd a bányáknál folytatta a munkát. Dolgozott az úrkúti mangánbányában és a ajkacsingervölgyi Jólán-aknán kovácsként és lakatosként. 43-ba kellett bevonulnia és így került a fehérvári fogolytáborba.

Tehetségének köszönhetően nevet szerzett a szakmájában és többször elismertés munkásságát. Ezért is érhette az a megtiszteltetés, hogyaz Ipartestület titkára lehetett 15 éven keresztül.

Az évek alatt egy vasbeton hidat építetett a város az utca végébe, amit mindenki csak Pénzes-hídnak kezdett el hívni. Így lehet, hogy a híd még ma is őrzi a nevét, miközben háza, műhelye és személye már lassan feledésbe merül…

Szenvedélyes ember lévén imádta a motorcrosst. 1958-tól, a versenyek indulásától évekig sikeresen versenyzett. 1 futamgyőzelem, többszörös második és harmadik helyezett volt. Talán ennek a szenvedélyességnek köszönhetően alakult egy legenda is…

Állítólag, ha egy szerelmes pár a híd közepén csókolózik, boldogság és gazdagság száll közös életükre…

Rücker János Péter

  • Lekötelezett vagy elkötelezett

    A középkor óta Kakas Aladár volt Ajka első plébánosa. A felvidéki Magyarbélen született 19…
  • Kossuth-díj nehéz időkben

    Horváth Sándor vallásos bányászcsaládban született 1925-ben Bódén. Ő maga is – hat t…
  • Egy városalapító

    Ajka 1959 óta város. Elgondolkodtam rajta, hogy kinek, minek köszönhető leginkább a váross…
Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Történetek Ajkáról

Vélemény, hozzászólás?

Ezt már olvasta?

Ármin Bánya 2004-ben, a leállítás előtt