Vona: legyen átlátható a politikusok külföldi támogatása!

0

A Jobbik elnöke azt javasolja, hogy legyenek nyilvánosak a parlamenti képviselők és állami vezetők külföldi támogatásai 1989-ig visszamenőleg.

Vona Gábor keddi budapesti sajtótájékoztatóján közölte: ezt kezdeményező törvényjavaslatát a jövő héten nyújtja be az Országgyűlésnek és ötpárti egyeztetést is összehív a témában.
Az ellenzéki politikus szerint a közélet egyik legfontosabb témájává vált, hogy különféle csoportok, intézmények milyen külföldi támogatásban részesültek és hogy azok képviselnek-e Magyarország érdekeivel ellentétes érdekeket. Az indítványt azzal indokolta: jogos igény, ha a politika magával szemben is olyan átláthatósági követelményeket támaszt, mint a külföldi támogatásban részesült civil szervezetekkel szemben.
Megjegyezte, korábban írásbeli kérdéssel fordult a kormányhoz, hogy megtudja, kik kaptak Soros Györgytől vagy hozzá köthető szervezettől támogatást, a válasz szerint azonban kérése nem volt törvényes.
Vona Gábor szerint a külföldi támogatásokról szóló nyilatkozat egy tisztázási pont és kettős tétje van. Egyrészt a politikát tenné transzparenssé, másrészt választ adna arra, hogy a kormány kampánya hiteles-e – fejtette ki, hozzátéve: a hozzáállás dönti el, hogy „a király meztelen vagy van rajta némi ruha”.
A Jobbik elnöke azt mondta: ha a Fidesz nem támogatja a javaslatot, akkor az azt jelzi, hogy csak egy belpolitikai heccet folytat, s az egész ügy „orbitális orbáni átverés”.
A politikust többen faggatták a Jobbik plakátkampányáról. A konkrét darabszámot, költséget és a hitel mértékét érintő kérdésekben a pártigazgatóhoz irányította a kérdezőket arra hivatkozva, hogy Szabó Gábor még nem számolt el az elnökség felé.
Kérdezték arról is, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség vádat emelt Mengyi Roland fideszes országgyűlési képviselővel és hat társával szemben a Fővárosi Törvényszéken. Vona Gábor úgy reagált: a kormánypárti politikus kizárólag abban különbözik a Fidesz vezetésétől, hogy ő lebukott.

 

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Belföld

Vélemény, hozzászólás?

Ezt már olvasta?

Transzcendentális meditáció tippek a jobb koncentráció és memória érdekében

A transzcendentális meditáció ™ egyre több figyelmet kap mint eszköz a jobb mentális…