MSZP: a szocialista párt nem zsarolható

0

Az MSZP nem zsarolható, pénzért nem hajlandó engedményeket tenni – mondta az ellenzéki párt frakcióvezetője pénteki sajtótájékoztatóján, Budapesten annak kapcsán, hogy Bősz Anett liberális politikus kilépett a Párbeszéd frakciójából.

Elismerte, létezik írásos megállapodás a Liberálisok elnöke és a MSZP elnöke között az együttműködésről. Előzőleg Bősz Anett azzal indokolta döntését, hogy az elmúlt hetekben azt tapasztalták, partnereik nem teljesítik az együttműködésre vonatkozó, szóban, illetve írásban vállalt kötelezettségeiket.
Tóth Bertalan közölte, pár héttel ezelőtt Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke jelezte a dokumentum meglétét, azonban az az MSZP irattárában nem lelhető fel. A zoom.hu írt arról pénteken, hogy Molnár Gyula, az MSZP volt elnöke különalkut kötött Fodor Gáborral a választás előtt, egyebek mellett arról: a szocialisták évente 60 millió forinttal támogatják „nem hivatalos” szövetségesüket.

Molnár Gyula évi 60 milliós támogatást kötött a Liberálisokkal a választás előtt

Molnár Gyula évi 60 milliós támogatást kötött a Liberálisokkal a választás előtt Saját hatáskörben, az MSZP elnökségének a megkerülésével, miközben a párt nehéz anyagi helyzetben van.

Az MSZP frakcióvezetője úgy fogalmazott: „a megállapodást (Fodor Gábor) kedden adta át, amely valóban pénzügyi kötelezettséget ró vagy rótt volna a szocialista pártra”. Hozzátette azonban, sem az MSZP elnöksége, sem a választmány nem hozott előzetesen döntést a dokumentumban foglaltakról, tehát ilyen megállapodás megkötésére nem volt felhatalmazva az MSZP elnöke.
Tóth Bertalan elmondta, a megállapodást jogi szakvéleménnyel együtt a párt központi pénzügyi ellenőrző bizottsága elé viszi, hogy megvizsgálják a lehetséges következményeket. Ezenkívül összehívta a párt gazdálkodásával foglalkozó párttanácsot is. Arra a kérdésre, hogy a megállapodással kapcsolatban felmerülhet-e az MSZP elnökének egyéni felelőssége, azt válaszolta, a megfelelő párttestület fog állást foglalni a kérdésben, nem szeretne ítélkezni.
Az MSZP frakcióvezetője úgy vélte, Bősz Anettől elvárható, hogy mandátumát visszaadja. Megjegyezte, politikai nézeteltérés nem volt közöttünk.
Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője a kilépéssel kapcsolatban úgy vélekedett: az, hogy Bősz Anett döntése után lesz-e frakció vagy sem, a NER lebontása szempontjából nem elsődleges kérdés, az MSZP-Párbeszéd szövetsége továbbra is az Orbán-rendszer leváltásáért küzd.
Beszámolt arról, hogy az Országgyűlés Hivatalától előbb értesültek Bősz Anett kilépéséről, mint hogy megkapták volna Fodor Gábor hivatalos levelét.
Bősz Anett nyilatkozatával kapcsolatban, miszerint nem teljesültek a politikai és technikai feltételek, azt mondta, „a politikai feltételek adottak voltak”, a megállapodásuknak megfelelően Bősz Anett képviselhette a liberális értékeket a frakciókban, az anyagi feltételeket szintén teljesítették. „Úgy látszik, ez Fodor Gábornak nem volt elég” – jegyezte meg, hozzátéve: „sajnálom, hogy Fodor Gábor (…) számára a NER lebontása (…) sokadlagos kérdés”.

 

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Belföld

Vélemény, hozzászólás?

Ezt már olvasta?

Pünkösd köszöntése – Mikor leszáll rátok a szentlélek

Az ember számára a legnagyobb adomány az önálló akarat. az a képesség, hogy választhat a k…