EP-választás – Bemutatta választási programját a Jobbik

0

A Biztonságos Európát, szabad Magyarországot! gondolat áll a Jobbik kedden Budapesten bemutatott európai parlamenti választási programjának középpontjában.

Gyöngyösi Márton, a párt elnökhelyettese, frakcióvezetője a dokumentumot bemutatva hangsúlyozta: céljuk megtalálni a központi és a tagállami kézben lévő hatáskörök egyensúlyát azért, hogy minél jobban szolgálja a magyar érdekeket a válaszútra érkezett, a jövő májusi választás után átalakuló törésvonalak mentén működő Európai Unió működése.
Arról beszélt: hozzáállásuk alapja, hogy közös európai identitás híján nem lehet föderalizálni az uniót, ugyanakkor a globalizációnak kiszolgáltatottság közepette “stabil nemzetállamiságról aligha beszélhetünk”, ezért meg kell találni, melyik feladatot lehet jobban ellátni országos, és melyeket közösségi szinten.
A program három fő témájaként a fizikai, az egzisztenciális és az őshonos kisebbségek szülőföldön boldogulását autonómiával elősegítő biztonságot említette.
Hangsúlyozta: a Jobbik ellenzi az illegális és korlátozás nélküli migrációt, akárcsak a kvóták bevezetését, a határzár mellett vannak, ugyanakkor “befeszülés” helyett felelősségteljes vitát tartanak szükségesnek a témában.
A fizikai biztonság kérdéséhez sorolta azt is, hogy Európának, az Európai Uniónak a sokpólusú világban olyan nagyhatalmak – például az Egyesült Államok és Oroszország – között kell boldogulnia, amelyek a gyengítésével próbálkoznak.
Gyöngyösi Márton az egzisztenciális biztonságot szempontként említve hangsúlyozta: továbbra is célnak tekintik az azonos munkáért azonos juttatást biztosító bérunió megteremtését, a magyar gazdaságnak mind nagyobb gondot okozó elvándorlás megállítását, az életszínvonal javítását és a tudásalapú társadalom létrehozását.
A biztonság harmadik elemeként említette az autonómia megadását az őshonos nemzeti kisebbségek számára.
Magyarország jelenleg nem egy szabad ország – jelentette ki az ellenzéki politikus. Szerinte a korrupció felszámolásával és a kormánypárt által megszállt demokratikus intézmények hitelességének helyreállításával lehetne szabaddá tenni a most “banánköztársasági szinteket súroló”, bezárkózó, nemzetközileg elszigetelt, magányos és kiszámíthatatlan országot.
Szólt arról is: már megkezdődött az európai parlamenti képviselői helyekre jelentkezők meghallgatása, reményeik szerint a február elején be is jelenthetik, kik kaptak helyet a listán.
Gyöngyösi Márton arra a kérdésre, hogy – Szávay Istvántól eltérően – miért nem mondott le 2012-ben, amikor a zsidó képviselők listázásáról beszélt a parlamentben, úgy nyilatkozott, hat évvel ezelőtt számos alkalommal bocsánatot kért  kijelentéséért.
Bana Tibor, a Jobbik alelnöke – az európai ügyészséghez csatlakozás fontosságát hangsúlyozva – arról beszélt: lényegében minden olyan állam csatlakozott a kezdeményezéshez, amelyik részt vesz a közösség jogi és igazságügyi együttműködésében és nincsen takargatnivalója.
Orbán Viktor és kormánya abban az irányban halad, hogy kivezesse Magyarországot az Európai Unióból. A Jobbik ezt nem akarja – jelentette ki.  Hangsúlyozta, hogy pártjuk egy érdemi vitákon keresztül megújuló közösségben érdekelt.

 

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Belföld

Vélemény, hozzászólás?

Ezt már olvasta?

Születendő gyermek gondolatai

Csak is velem lehet teljes az életed Gyermeknap van. Ma ezért is többször gondolsz rám, ma…