EP-választás – Bemutatta választási programját a Jobbik

0

A Biztonságos Európát, szabad Magyarországot! gondolat áll a Jobbik kedden Budapesten bemutatott európai parlamenti választási programjának középpontjában.

Gyöngyösi Márton, a párt elnökhelyettese, frakcióvezetője a dokumentumot bemutatva hangsúlyozta: céljuk megtalálni a központi és a tagállami kézben lévő hatáskörök egyensúlyát azért, hogy minél jobban szolgálja a magyar érdekeket a válaszútra érkezett, a jövő májusi választás után átalakuló törésvonalak mentén működő Európai Unió működése.
Arról beszélt: hozzáállásuk alapja, hogy közös európai identitás híján nem lehet föderalizálni az uniót, ugyanakkor a globalizációnak kiszolgáltatottság közepette „stabil nemzetállamiságról aligha beszélhetünk”, ezért meg kell találni, melyik feladatot lehet jobban ellátni országos, és melyeket közösségi szinten.
A program három fő témájaként a fizikai, az egzisztenciális és az őshonos kisebbségek szülőföldön boldogulását autonómiával elősegítő biztonságot említette.
Hangsúlyozta: a Jobbik ellenzi az illegális és korlátozás nélküli migrációt, akárcsak a kvóták bevezetését, a határzár mellett vannak, ugyanakkor „befeszülés” helyett felelősségteljes vitát tartanak szükségesnek a témában.
A fizikai biztonság kérdéséhez sorolta azt is, hogy Európának, az Európai Uniónak a sokpólusú világban olyan nagyhatalmak – például az Egyesült Államok és Oroszország – között kell boldogulnia, amelyek a gyengítésével próbálkoznak.
Gyöngyösi Márton az egzisztenciális biztonságot szempontként említve hangsúlyozta: továbbra is célnak tekintik az azonos munkáért azonos juttatást biztosító bérunió megteremtését, a magyar gazdaságnak mind nagyobb gondot okozó elvándorlás megállítását, az életszínvonal javítását és a tudásalapú társadalom létrehozását.
A biztonság harmadik elemeként említette az autonómia megadását az őshonos nemzeti kisebbségek számára.
Magyarország jelenleg nem egy szabad ország – jelentette ki az ellenzéki politikus. Szerinte a korrupció felszámolásával és a kormánypárt által megszállt demokratikus intézmények hitelességének helyreállításával lehetne szabaddá tenni a most „banánköztársasági szinteket súroló”, bezárkózó, nemzetközileg elszigetelt, magányos és kiszámíthatatlan országot.
Szólt arról is: már megkezdődött az európai parlamenti képviselői helyekre jelentkezők meghallgatása, reményeik szerint a február elején be is jelenthetik, kik kaptak helyet a listán.
Gyöngyösi Márton arra a kérdésre, hogy – Szávay Istvántól eltérően – miért nem mondott le 2012-ben, amikor a zsidó képviselők listázásáról beszélt a parlamentben, úgy nyilatkozott, hat évvel ezelőtt számos alkalommal bocsánatot kért  kijelentéséért.
Bana Tibor, a Jobbik alelnöke – az európai ügyészséghez csatlakozás fontosságát hangsúlyozva – arról beszélt: lényegében minden olyan állam csatlakozott a kezdeményezéshez, amelyik részt vesz a közösség jogi és igazságügyi együttműködésében és nincsen takargatnivalója.
Orbán Viktor és kormánya abban az irányban halad, hogy kivezesse Magyarországot az Európai Unióból. A Jobbik ezt nem akarja – jelentette ki.  Hangsúlyozta, hogy pártjuk egy érdemi vitákon keresztül megújuló közösségben érdekelt.

 

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Belföld

Vélemény, hozzászólás?

Ezt már olvasta?

A Magyar Költészet Napja – A vers rólunk és nekünk szól

A nehéz sorsú költő, József Attila április 11-ei születésnapját éppen hatvan éve, 1964 óta…