Választás 2018 – MSZP: el kell rendelni az aláírásgyűjtő ívek országos vizsgálatát!

0

Az MSZP szerint a választókerületek több mint 10 százalékában választási csalásra utaló jelet lehet tapasztalni, ezért a szocialisták ismét felszólították a Nemzeti Választási Bizottságot (NVB), rendelje el az aláírásgyűjtő ívek vizsgálatát mind a 106 egyéni választókerületben.

Bangóné Borbély Ildikó országgyűlési képviselő, a főváros 17-es, csepeli választókerületének MSZP-Párbeszéd-jelöltje pénteken Budapesten, az NVB és a Nemzeti Választási Iroda közös székháza előtt tartott sajtótájékoztatón közölte: nem fordulhat elő, hogy olyan jelöltek szerepeljenek a szavazólapon, hogy tudni lehet róluk, választási csalást követtek el.
Felidézte, a választókerületében több mint ezer halott aláírását találták meg 14 jelölt ajánlóíven.
Emlékeztetett arra, kedden már kezdeményezték az aláírásgyűjtő ívek vizsgálatát „az országos méretű csalás” miatt az NVB-nél, a testület azonban elutasította a kezdeményezést.
Torzsa Sándor Pest megye 10-es számú, Monor központú választókerületének MSZP-Párbeszéd-jelöltje elmondta, a választókörzetben 42 jelölt szeretett volna indulni, 30 adott le ajánlást, ebből 11 jelölt ajánlásainak száma érte el a szükséges mennyiséget. Szerinte a 11 jelölt között is vannak olyanok, akinek az aláírásgyűjtő ívein halottak adatai is vannak.
Azon véleményét hangoztatta, hogy rossz az ajánlórendszer, rossz a többes ajánlás rendszere. A Fidesznek érdekében áll, hogy ezek a jelöltek versenyben maradjanak – mondta.
Hiába születnek rendőrségi feljelentések, soha senkit nem sikerült ilyen ügyben elítélni, miközben szervezett csalásról van szó – tette hozzá.
Füvesi Sándor Békés megye 4-es számú, Orosháza központú választókerületének MSZP-Párbeszéd-jelöltje elmondta, adatai és hamis aláírása öt – a többi között a Családok Pártja, az Összefogás Párt, a Hajrá Magyarország! Párt – jelöltjének ajánlásán szerepelt, ezért feljelentést tett. Szólt arról is, hogy továbbra is jelölt maradhat az, akinek aláírásgyűjtő ívén hamis aláírásokat találnak, de a megmaradt aláírások száma eléri a jelöltséghez szükséges ötszázat.
Tóth Norbert Heves megye 3-as számú, Hatvan központú választókerületének MSZP-Párbeszéd-jelöltje beszámolt arról, hogy az ő választókerületében a rendőrség öt kamupárt aláírásgyűjtő ívét foglalta le. Reményét fejezte ki, hogy a választási iroda nem engedi az érintett jelöltek választáson történő indulását.

 

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés 2018-as Választás

Vélemény, hozzászólás?

Ezt már olvasta?

Origo: a Kúria szándékosan érvényteleníthetett a Fidesz-KDNP kárára levélszavazatokat

Egyre biztosabb, hogy szándékosan érvénytelenítette a Kúria a sérült vagy saját címzésű bo…