Választás 2018 – Karácsony: a választás egyik tétje, hogy Magyarországon megálljon a belső és külső migráció

0

Az április 8-i országgyűlési választás egyik nagy tétje, hogy Magyarországon megálljon a belső migráció és ne maradjon kivándorló ország, mert mindkettő tönkre teszi az országot – hangoztatta az MSZP-Párbeszéd pártszövetség miniszterelnök-jelöltje pénteken soproni sajtótájékoztatóján.

Karácsony Gergely elmondta: ahhoz, hogy külföldről haza csábítsák a fiatalokat,  Magyarországon olyan gazdaságfejlesztésre van szükség, ami megszünteti a különbséget kelet és nyugat között, akár európai uniós források felhasználásával, s új munkahelyeket, új lehetőségeket hoz, elsősorban a fiatalok számára. Ehhez elsősorban a családi, kis- és közepes vállalkozásokat kell támogatni, szemben a multinacionális cégekkel, mert azok nem fogják az egész magyar gazdaság szerkezetét úgy átformálni, hogy mindenhol legyen esélye a fiataloknak.
Hozzátette: Orbán Viktor miniszterelnök úgy állítja be, hogy az országnak a bevándorlás a legnagyobb problémája. De az igazi probléma az elvándorlás – mondta.
Példaként hozta fel, hogy a soproniak számára azért probléma a belső és külső migráció, mert annyira felduzzadt a város a Kelet-Magyarországról oda költözők miatt, hogy a város annyi embert nem tud eltartani, Kelet-Magyarországnak pedig azért jelent problémát, mert kiürülnek a városok.
Úgy folytatta, hogy olyan oktatási és szakképzési rendszer kell, ami a magyar munkaerőhiányt megoldja, mert ma nem az a probléma, hogy nincs „elég dolgos kéz, vagy munkahely, hanem az a probléma, hogy a magyar állam, oktatás és szakképzés képtelen ezt a két igényt egyszerre összekötni és egymással békébe hozni”.
Kijelentette: április 8-a után azon fognak dolgozni, hogy a különböző fejlettségű régiók egymáshoz közelebb kerüljenek.
Arra a korábbi nyilatkozatával kapcsolatos kérdésre, amely szerint nem tud egy olyan  alaptörvényre felesküdni, ami megfosztotta a magyar népet a szabadságától,  ugyanakkor egy ma napvilágot látott hangfelvétel szerint 2014-ben mégis felesküdött rá, a miniszterelnök-jelölt azt válaszolta: 2014-ben azért lett Zugló polgármestere, hogy a zuglóiak ügyét intézze, most meg „azért leszek miniszterelnök, hogy ezt az alkotmányos rendszert megváltoztassam”.
Hozzátette: népszavazást szeretne arról, hogy az alaptörvény semmis, így a nép akaratával hatályon kívül helyeznék.  Mert „ez nem a magyar emberek szabadságát, hanem a zsarnokságot szolgálja” – mondta.
Szintén újságírói kérdésre, amely azt firtatta, hogy hogyan védné meg a külföldön dolgozó magyarok jogait és érdekeit, Karácsony Gergely azt felelte, hogy az Európai Uniónak elsősorban egységes munkaerő-piaci politikára van szüksége, aminek fontos része, hogy a külföldön dolgozó állampolgárok jogait és szociális helyzetét védenie kell a mindenkori kormánynak.
Hozzátette: a magyar miniszterelnök „az ég egy adta világon semmit nem tett” azért, hogy megvédje az akár a Londonban, vagy Ausztriában dolgozó magyarok szerzett jogait.
Arra a kérdésre pedig, hogy kormányra kerülése esetén befejeződne-e az M85-ös gyorsforgalmi út, azt felelte, hogy „minden projektet, amit a Fidesz elkezdett befejeznek, és minden rossz projektet leállítanak”. Úgy vélte, hogy az úthálózat fejlesztés Sopron környékén nagyon fontos.

 

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés 2018-as Választás

Vélemény, hozzászólás?

Ezt már olvasta?

Origo: a Kúria szándékosan érvényteleníthetett a Fidesz-KDNP kárára levélszavazatokat

Egyre biztosabb, hogy szándékosan érvénytelenítette a Kúria a sérült vagy saját címzésű bo…