Választás 2018 – Jobbik: a GDP 6 százalékát az oktatásra kell fordítani

0

A Jobbik szerint az oktatásra fordított összegeknek el kell érniük a bruttó hazai termék (GDP) 6 százalékát, és a diplomás átlagszintre kell emelni a pedagógusok bérét – közölte Dúró Dóra, az ellenzéki párt parlamenti képviselője, az Országgyűlés oktatásért is felelős kulturális bizottságának elnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Azt mondta, a Magyar Tudományos Akadémia elemzéséből ismét kiderült, hogy országszerte hiány tapasztalható fiatal pedagógusokból. Csupán kampányfogásnak nevezte, hogy a Klebelsberg Központ a választások előtt megpróbálja kiegészíteni a pályakezdő pedagógusok bérét. Szavai szerint nem erre lenne szükség, hanem a kérdés hosszú távú, kiszámítható és biztonságos rendezésére.
Megjegyezte: külön igazságtalannak tartják, hogy a Klebelsberg Központ intézkedése nem vonatkozik a szakképzésben dolgozókra, vagyis a Nemzetgazdasági Minisztérium bizonyos intézményeiben tanítók nem részesülnek az emelésből.
Január 1-je óta a főiskolát végzett pályakezdő pedagógusok fizetése csupán havi bruttó 2200 forinttal magasabb, mint a garantált bérminimum, azaz a szakmunkás minimálbér – ismertette. Hozzátette: ebből az következik, hogy pedagógushiány alakul ki. Hangsúlyozta, azért jöhetett létre ez a helyzet, mert az Orbán-kormány elválasztotta a pedagógusbéreket a minimálbér emelkedésétől. Fontos ennek az intézkedésnek a megszüntetése a tanári keresetek értékállóságának biztosítása érdekében – mondta.
Gyökeres szemléletváltás kell az alapfokú oktatásban is – hangoztatta Dúró Dóra. Egy 21. századi munkavállalónak átlagosan hatszor-hétszer szükséges megújítania a tudását, hogy boldogulhasson, és ez csupán az alapkompetenciák megerősítésével lehetséges. A 15 évesek negyede funkcionális analfabéta, nem érti, amit olvas – tette hozzá.
Kérdésre a jobbikos politikus reagált a Magyar Nemzet azon cikkére, amely szerint mindössze három kínai igénylő letelepedésikötvény-vásárlási kérelmét utasították vissza a kelet-ázsiai térségből. Azt mondta, ezzel a tényfeltárással újabb csontváz került ki a szekrényből. Bizonyos esetek korábban is rávilágítottak arra, hogy komoly nemzetbiztonsági kockázatot rejt a letelepedési kötvények ügye – nyomatékosította. Szavai szerint meg kellene szüntetni az egész “letelepedésikötvény-bizniszt”.
Polt Péter legfőbb ügyész, “aki igen közel áll a Fideszhez”, nem nagyon törekszik a korrupciós esetek kivizsgálására – fogalmazott Dúró Dóra. A Jobbik azonban létrehozna egy korrupcióellenes ügyészséget.
Arra a felvetésre, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter Bécsben kampányolt a városban élő migránsokkal “riogatva”, Dúró Dóra úgy reagált: a Magyarországon és a más európai uniós tagállamokban adott bérek színvonalát kellene összehasonlítani.
Kérdésre Dúró Dóra kijelentette: világossá tették, hogy sem a Demokratikus Koalícióval, sem az MSZP-vel nem egyeztetnek a választásról. A Jobbik jelöltjei senki javára nem lépnek majd vissza, egyértelműen ők alkotják a kormányváltó erőt – nyomatékosította.
Arra a megjegyzésre, hogy Morvai Krisztina jobbikos európai parlamenti képviselő keddi közleménye szerint Varga-Damm Andrea jobbikos jelölt “bagatellizálta”, eltagadta “a Gyurcsány-rendszer szemkilövetéseit”, Dúró Dóra azt mondta, álláspontja ugyanaz, mint a párté: elítélik a 2006-os rendőri brutalitást.
A két politikusnő vitájában ugyanakkor nem kívánt állást foglalni.
Arról, hogy a Lehet Más a Politikával a választások után esetleg együttműködnének, úgy nyilatkozott: “nem feltétlenül koalícióra kell gondolni”. A részletekkel kapcsolatban ugyanakkor Vona Gábor pártelnökhöz irányított.
Gyurcsány Ferencről szólva Dúró Dóra úgy fogalmazott, hogy a korábbi miniszterelnök parlamentbe jutása “már önmagában eredményezhet egy káoszt”.

 

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés 2018-as Választás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ezt már olvasta?

Origo: a Kúria szándékosan érvényteleníthetett a Fidesz-KDNP kárára levélszavazatokat

Egyre biztosabb, hogy szándékosan érvénytelenítette a Kúria a sérült vagy saját címzésű bo…