Szlovákiai újságíró-gyilkosság – Olasz ügyész: a dél-olaszországi szervezett bűnözés hibát vétett Jan Kuciak meggyilkolásával

0

Nicola Gratteri maffiaellenes olasz államügyész szerint Jan Kuciak szlovák újságíró meggyilkolásával az ezzel gyanúsított ‘ndrangheta dél-olaszországi bűnszervezet hibát követett el, mivel túlságosan felhívta magára a figyelmet.

Nicola Gratteri szerint nem számít meglepetésnek, hogy a ‘ndragheta bűnszervezet klánjai megvetették lábukat Szlovákiában. Az olasz maffiaellenes ügyész a pénteki olasz sajtóban hangsúlyozta, hogy a dél-olaszországi szervezett bűnözés már legalább húsz éve jelen van Európa keleti államaiban, ahol befekteti és tisztára mossa az elsősorban drogkereskedelemből származó bevételeit.
Meglepetésnek az ügyész szerint Jan Kuciak és menyasszonya – Olaszországban is széles visszhangot kiváltó – meggyilkolása számít, mivel ezzel a bűnszervezet túlságosan is felhívta magára a figyelmet. “A ‘ndrangheta Duisburg óta nem hibázott ekkorát” – mondta Nicola Gratteri arra a németországi városra utalva, amelynek egyik olasz pizzériájában 2007-ben dél-olasz klánok tagjai számoltak le egymással hat halottal.
Nicola Gratteri évtizedek óta a ‘ndrangheta területének számító, dél-olaszországi Calabria maffiaellenes ügyészségét vezeti, és ezért védelem alatt is él. Ahogyan Roberto Saviano olasz újságíró-író is, mióta – 2006-ban – megjelent a nápolyi camorra bűnszervezetéről írt, Gomorra című könyve.
Saviano a La Repubblica című napilapban hangsúlyozta, hogy a ‘ndrangheta most először ölt meg újságírót. Saviano is úgy vélte, hogy a szlovákiai gyilkosság nem illik a dél-olaszországi bűnszervezet “hagyományos” megfélemlítési módszereihez, ezért az olasz újságíró nem zárta ki, hogy az olasz klánok csak megrendelték Jan Kuciak elhallgattatását, de a gyilkosságot kelet-európai bérgyilkosok hajtották végre.
A’ndrangheta Olaszország és a világ egyik legerősebb maffiaszervezetének számít, a kilencvenes évektől maga mögé szorította a szicíliai Cosa Nostrát is. A családi klánokból felépülő ‘ndrangheta a latin-amerikai és afrikai kábítószer első számú európai “forgalmazója”, érdekelt a fegyverkereskedelemben és az embercsempészetben is. Éves üzleti bevételét több mint 4 milliárd euróra teszik. A pénzt az építőipartól kezdve a vendéglátásig mindenhova befekteti, még közbeszerzési pályázatokon való fiktív részvétellel is.
Olaszországban a második világháború óta 28 újságírót öltek meg bűnszervezetek, a legtöbbet a szicíliai maffia. Jelenleg 15 olasz újságíró él védelem alatt.

 

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Külföld

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ezt már olvasta?

Amerikai elnökválasztás – Biden: a beiktatás után két hónapon belül állampolgárságot kapnak az illegális bevándorlók

Elnöki beiktatása után két hónapon belül állampolgárságot kapnak az illegális bevándorlók …