Szkripal-ügy – Scotland Yard: idegméreg okozta a mérgezést, egy rendőr is megbetegedett

0

A Scotland Yard szerdai tájékoztatása szerint idegméreg okozta a délnyugat-angliai Salisbury városában történt mérgezéseket, és a helyszínre elsőként érkező rendőrök egyikét is súlyos mérgezéses tünetekkel kezelik a helyi kórházban.

Mark Rowley, a Scotland Yard terrorelhárító szolgálatának parancsnoka szerda esti rövid londoni sajtótájékoztatóján közölte: a rendőrség idegméreggel elkövetett gyilkossági kísérletként kezeli az incidenst. Rowley elmondta: a két sértett továbbra is válságos állapotban van, a szintén mérgezést szenvedett rendőr állapota súlyos.
A terrorellenes szolgálat vezetője kijelentette azt is, hogy a szakértők azonosították a hatóanyagot, de annak pontos mibenlétéről – azon túl, hogy idegméregről van szó – ő egyelőre nem ad további tájékoztatást.
Hivatalosan továbbra sem megerősített, de a brit sajtóban tényként kezelt és a hatóságok által nem cáfolt értesülések szerint a Salisbury kórházában vasárnap óta súlyos mérgezéses tünetekkel, válságos állapotban kezelt két ember egyike a 66 éves Szergej Szkripal, a brit külső hírszerzés (MI6) volt orosz ügynöke, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese, a másik pedig 33 éves lánya, Julija Szkripal.
A Scotland Yard terrorelhárító ügyosztálya kedden vette át a Salisburyben történt incidens vizsgálatának irányítását Wiltshire megye területileg illetékes rendőrségétől, az indoklás szerint azért, mert ennek a szolgálatnak van meg a szükséges szakértelme “a szokatlan körülmények” közepette történt incidens kivizsgálásához.
Mark Rowley szerda esti tájékoztatóján elmondta: a Scotland Yard az eddigi vizsgálatok alapján arra a következtetésre jutott, hogy “a két megmérgezett ember” – akiknek nevét a terrorellenes szolgálat parancsnoka az eddigi hatósági gyakorlatnak megfelelően most sem mondta ki – a gyilkossági kísérlet kiszemelt célpontja volt.
Rowley szerint a rendőrség feladata most annak kiderítése, hogy ki állt a támadás mögött, és ezen jelenleg több száz nyomozó, bűnügyi helyszínelő és hírszerzési elemző dolgozik.
A terrorellenes ügyosztály vezetője felhívta a helyi lakosság figyelmét arra, hogy Salisbury központjában továbbra is védőöltözetet viselő szakértők lesznek láthatók. Hozzátette: ez elővigyázatossági intézkedés, amely eltarthat néhány napig, és remélhetőleg nem kelt rémületet a helybéliek körében. “Alaposan begyakorolt eljárásrendünk van a vegyi incidensek kezelésére” – tette hozzá.
Sally Davies, az angol tisztiorvosi szolgálat vezetője ugyanezen a sajtótájékoztatón elmondta: az incidensből eredő lakossági közegészségügyi kockázat az eddigi vizsgálati adatok alapján csekély, a hatóságok biztosítottak minden olyan helyszínt, ahol a két megmérgezett ember előzőleg megfordult.
Amber Rudd belügyminiszter elnökletével szerdán – néhány órával a Scotland Yard esti tájékoztatója előtt – ülés tartott a brit kormány és a biztonsági szolgálatok rendkívüli helyzetekben összehívott tanácskozó testülete (COBRA). Rudd az értekezlet után a BBC televíziónak annyit mondott, hogy “már többet lehet tudni” a mérgezést okozó anyag mibenlétéről, de ő akkor még nem fedte fel, hogy idegméregről van szó.
Amber Rudd nem volt hajlandó válaszolni arra a kérdésre, hogy Szkripal kapott-e brit állampolgárságot, és arra sem, hogy van-e bizonyíték arra, hogy Szkripal ellen “valamely állam, például Oroszország” szándékos támadást követett el. A belügyminiszter közölte: nem fűz semmiféle további kommentárt a történtekhez, mert az incidens kivizsgálása a rendőrség feladata.
“A vizsgálat része lesz az is, hogy többet tudjunk meg róla” – tette hozzá, Szkripalra utalva, jóllehet az egykori orosz kettős ügynök nevét ő sem mondta ki.
Szergej Szkripal, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese kettős ügynökként tíz éven át dolgozott a brit hírszerzésnek, Nyugat-Európában tevékenykedő orosz ügynökök tucatjait leplezte le, és a hivatalos orosz vádak szerint ezért 100 ezer dollárt kapott az MI6-től.
Szkripalt 2006-ban Oroszországban 13 év fegyházra ítélték, de 2010-ben, egy orosz-amerikai kémcsere során ő is távozhatott Oroszországból, és később Nagy-Britanniában telepedett le.
A brit sajtó tudomása szerint az elmúlt két évben meghalt Szkripal felesége, bátyja és fia.

 

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Külföld

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ezt már olvasta?

Koronavírus – A BioNTech és a Pfizer benyújtotta kérelmét a vakcinájuk európai engedélyezésére

A BioNTech és a Pfizer kedden benyújtotta kérelmét a SARS-CoV-2 koronavírus elleni vakciná…