Szigorúbban vizsgálnák az óvodák működési feltételeit az osztrák fővárosban

0

Az ausztriai iszlám óvodák esetleges bezárása körül kialakult politikai vitát követően a bécsi óvodák szigorúbb ellenőrzését tervezik, hogy azok az előírások szerint működnek-e – számoltak be osztrák lapok csütörtökön.

A jövőben az óvodáknak a pedagógia program mellett üzleti tervet is kell készíteniük, amelynek piaci és kapacitási elemzést kell tartalmaznia, a pedagógiai tervet pedig szakmai grémium és szülők előtt kell bemutatni és megvitatni – közölte a Die Presse című lap. Az állambiztonsági hivatal (alkotmányvédelem) is aktívabban vizsgálódik majd az intézményfenntartók után. Az új intézkedésekhez az óvodákat szabályozó törvény megváltoztatására is szükség van, erről várhatóan ősszel születik döntés.
Jürgen Czernohorszky bécsi szociáldemokrata városi tanácsos tervei szerint “a problémás esetekkel szemben nem lesznek megértéssel”. A hatékony munka érdekében megemelték az illetékes városvezetési osztály munkatársainak létszámát, és több részleg is segíti az ellenőrzést.
A Der Standard című  lap azt közölte, hogy évente legalább egyszer minden bécsi óvodát ellenőriznek, köztük az 1400 magánfenntartású intézményt is. Indokolt esetekben, szülői vagy pedagógusi panasz esetén, figyelmeztetés nélkül is ellenőrizhetnek.
Tavaly és idén finanszírozási szabálytalanságok miatt több mint harminc óvodát zártak be vagy vonták meg tőlük a támogatást.
Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter, a kisebbik koalíciós párt, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke legutóbb azt szorgalmazta, hogy zárják be az ausztriai iszlám óvodákat. Indoklása szerint ezen intézmények a működésükkel támogatják a párhuzamos társadalom kialakulását. Kurz szerint különbséget kell tenni az iszlám és egyéb más felekezeti (katolikus, evangélikus vagy izraelita) óvodák között, hiszen szerinte az utóbbiakban nem akadnak integrációs problémák, és az oktatási is színvonalasabb, mint az állami fenntartású intézményekben.
Christian Kern osztrák kancellár, a nagyobbik koalíciós partner, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SP) elnöke nem kommentálta Kurz kijelentését. Szerinte nem szabad a választási kampány témájává emelni az iszlám óvodák kérdését.
Jürgen Czernohorszky bécsi szociáldemokrata városi tanácsos azt nyilatkozta, hogy Bécsben nem zárják be az iszlám óvodákat. Indoklása szerint nem lehet egyfajta vallás gyakorlását megtiltani az intézményekben. “Tartom magam az alkotmányhoz és az emberi jogokról szóló európai egyezményhez” – mondta.
Ednan Aslan, a bécsi egyetem iszlámvallás-kutatója, szakértője még 2015 decemberében megjelent előtanulmányában azt írta, hogy néhány bécsi óvodában a nevelés a muszlim vallás által befolyásolt formában, szigorú vallási elvekhez hasonlatos nézetek szerint zajlik, általában nem németül, a tulajdonosi háttérben pedig helyi muzulmán szervezetek sejthetők.
A tanulmány szerint Bécsben 150 iszlám óvoda működik és 450 óvodai csoport és mintegy tízezer gyerek lehet érintett az ügyben. Hivatalos adatok azonban egyelőre nem állnak rendelkezésre. A külügyi és integrációs minisztérium számára Ednan Aslan átfogó tanulmányt készít őszig az ausztriai iszlám óvodákról.
Aslan az osztrák közszolgálati televízió (ORF) műsorában úgy nyilatkozott, hogy nincs még egy ország Európában, ahol annyira egyszerűen lehet óvodát alapítani, mint Ausztriában. Barbara Herzog-Punzenberger migrációkutató szerint pedig néhány tartományban az óvodai segítők számára egyáltalán nem előírt a képzettség.
Az Osztrák Statisztikai Hivatal (Statistik Austria) adatai szerint jelenleg 8,7 millióan élnek Ausztriában, közülük 1,3 millióan nem osztrák állampolgárok. Az iszlám vallást nagyjából 700 ezren követik.

 

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Külföld

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ezt már olvasta?

Amerikai elnökválasztás – Biden: a beiktatás után két hónapon belül állampolgárságot kapnak az illegális bevándorlók

Elnöki beiktatása után két hónapon belül állampolgárságot kapnak az illegális bevándorlók …