Megkezdődtek a középiskolákban a hagyományos szalagavató ünnepségek. Ez már a közelgő búcsút jelenti a régi barátoktól, tanároktól. Ilyenkor mindenki szívesen gondol vissza az iskolabálokra, kirándulásokra. Sírva és mosolyogva idézik fel a felejthetetlen élményeket.

A középiskolai tanulmányok végét jelentő szalagavatás az ember életének egyszeri és megismételhetetlen élménye. Ez a nap a középiskolás évek fontos állomása, amely jelzi a szülőknek, hogy nem volt hiábavaló az áldozat, amit az elmúlt években hoztak. Higgyétek el, megéri együtt lenni és egymást segíteni. Visszatekinthettek tanáraitokkal együtt a közösen eltöltött időre, amit soha nem felejtetek el. Összeköt benneteket a közös múlt és a jó érzés, hogy összetartoztatok. Az ember életének szép élménye a középiskolás korszak, amit soha nem tud és nem is akar kitörölni az emlékezetéből. A közös út lassan véget ér, de az emlékek és a barátságok megmaradnak. Összekötnek bennünket a közösen átélt élmények, az együtt töltött évek. A tanulás, a munka java még csak most kezdődik. Fel kell készülni a vizsgákra. Ehhez is szükséges a család támogatása, a biztatás. Fontos, hogy jól sikerüljenek a vizsgák, mindenki érje el álmát, és felnőttként felelősséggel tudjon dönteni további sorsáról.

Soha nem látott lehetőségek birtokosai vagytok, szabadon beutazhatjátok az egész világot, egy kattintással a szobátokba varázsolhattok minden elképzelhető és képzeleten túli csodát. Rohanó világunk bonyolult, ellentmondásokkal teli, de nem kiismerhetetlen. Ebben a világban az emberi ész nemcsak építeni, hanem rombolni is tud. De vajon a bennetek lévő világ milyen? Érzelemtől, indulattól, észtől, vagy akarattól beszabályozott? Milyenné alakítottátok, mivel gyarapítottátok az elmúlt évek alatt? Várjátok, hogy megtörténjen veletek a csoda, vagy tesztek is érte? Hagyjátok, hogy elgazosodjon az életetek, mert úgy kényelmesebb, vagy munkálkodtok azért, hogy szebb, tartalmasabb, jobb és boldogabb legyen? A választ kinek-kinek magának kell megtalálnia.

„ A holnapoknak minden kulcsa két kezedben van, / nyitott szemmel álmodom, de nemcsak egymagam.”  Adamis Anna népszerű dalszövegének ezzel a részletével is köszöntjük a „kifutópályán” repülés előtt álló fiatalokat. Lassan elérkeztek egy útelágazáshoz, ahol a megszokott közösségi létből kiszakadva elválnak útjaitok, és vár rátok a nagybetűs ÉLET minden áldásával és átkával együtt. Most válik majd igazán világossá számotokra, hogy van egy világ a szalagavatón innen, és van egy világ a szalagavatón túl. Mivel a kettőt nem lehet összehasonlítani, új időszámítás kezdődik számotokra. Ez az új korszak a saját sorsotok iránti felelősség időszámítása lesz annak tudatában, hogy nem egyszerűen csak biológiailag, hanem fizikailag, lelkileg és szellemileg is megfeleljetek a kor kihívásának.

Gondolom, ilyenkor a bálos-bulizós-könnyezős szalagavatók után elegetek van a jó tanácsokból, a segítségből, a féltésből, az aggodalomból. A kikapcsolódás után persze jön az „ébredés”, s hamarosan „kirepültök” a nagybetűs ÉLETBE. De hogy meddig juttok el a jelenlegi helyzetben, az rejtély… Még akadályként elétek tornyosulnak a szakmunkás- és érettségi vizsgák, ezzel pedig a gondtalan gyermeki évek lezárulnak. És itt a határ, ahonnan nincs visszatérés: ez a felnőtté válás határköve!

Ezért ismét Adamis Anna gondolataival zárjuk sorainkat: „…Arra születtünk, hogy tiszta maradjon a szívünk, s játsszunk még tovább!”

A 8400.info.hu ehhez kíván nektek őszinte szívvel sok sikert!

Tollár Sándor   

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Helyi Hírek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ezt már olvasta?

Fekete Istvánra emlékeztek az olvasópályázattal

A harmadik osztályosok voltak a legaktívabb résztvevői a Bogáncs gyermekkönyvtár által az …