Horvátországban és Szlovéniában egyelőre nem okozott fennakadásokat a gázszolgáltatásban a legnagyobb ausztriai földgázelosztó, a baumgarteni gázterminálon történt robbanás – közölte a helyi sajtó kedden.

A horvát média nem hivatalos értesülései szerint a horvát földgázellátás nincs veszélyben, mert a raktárak tele vannak. A horvát gázimport nagyrészt a horvát-magyar gázvezetéken érkezik az országba, pontosabban Drávaszerdahely-Donji Miholjac nemzetközi gázvezetéken – írták a lapok.
A szlovén Plinovodi gázszolgáltató vállalat a sajtónak úgy nyilatkozott, mindent megtesznek annak érdekében, hogy ne legyenek fennakadások a gázszolgáltatásban és a helyzet egyelőre stabil.
Hozzátették: az osztrák korlátozások miatt, Szlovénia részben rákapcsolódott az olasz Grozia terminálra.
Az alsó-aisztriai baumgarteni gázterminálon keresztül érkezik Szlovéniába az ország földgázszükségelt nagy része. Szlovénia nem rendelkezi földgázzal, ezért teljes mértékben a behozataltól függ. A legtöbb földgázt Oroszországból (42 százalékot), Ausztriából (35 százalékot) és Algériából (16 százalékot) importálja.
A keddi robbanást követően jelentősen csökkent az Oroszországból a baumgarteni terminálra érkező földgáz mennyisége: a naponta megszokott 116 millió köbméter helyett ez a mennyiség 16 millió köbméterre zuhant.
Oroszországból, Norvégiából és más országokból érkezik ide a földgáz, amelyet a terminálról szállítanak tovább Ausztrián belül, valamint Magyarországra, Horvátországba, Szlovéniába, Franciaországba, Olaszországba és Németországba. Innen indul ki több gázvezeték is: a transz-ausztriai TAG, a nyugat-ausztriai WAG és a magyar-osztrák HAG. A Nyugat-Európába irányuló orosz földgáz-szállítmányok mintegy harmadának célba juttatását a baumgarteni terminálon keresztül bonyolítják.

FGSZ: van elegendő gáz a lakosság és az ipari fogyasztók számára is.

A belföldi tárolók töltöttségi szintje, az ukrán import és a magyarországi földgáztermelés együttesen garantálja a lakosság és az ipari fogyasztók folyamatos és biztonságos gázellátását – tájékoztatta az FGSZ Földgázszállító Zrt. (FGSZ) kedden az MTI-t, miután Ausztria irányából leállt a földgázszállítás. A garantált gázellátást közleményben erősítette meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

Kedden robbanás történt a legjelentősebb osztrák földgázelosztó terminálon Alsó-Ausztriában, egy ember meghalt, 18-an megsérültek. A robbanás pontos okát még vizsgálják. A földgázelosztó terminált leállították, jelenleg üzemen kívül van – közölte Armin Teichert, az osztrák földgázszállító hálózat üzemeltetője, a Gas Connect Austria szóvivője.
Az FGSZ közölte: az osztrák szállítási rendszerüzemeltető Gas Connect Austria délelőtt negyed 10 előtt arról tájékoztatta az FGSZ-t, hogy a baumgarteni csomóponton műszaki problémájuk van, amelynek következtében először csökkent a Magyarország felé szállított földgáz mennyisége, majd 10 órakor teljesen leállt a szállítás. Hozzátették, meg nem erősített információk alapján karbantartási munkálatok közben történt a meghibásodás.
Az FGSZ az érintett rendszerhasználóit értesítette a rendkívüli eseményről, ennek figyelembevételével módosították napi szállítási feladataikat. Magyarország napi földgázigénye az Ukrajna felől beérkező importtal, a földalatti gáztárolókból kitárolt mennyiséggel, valamint a hazai földgáztermeléssel kiegészülve zavartalanul biztosítható – írták.
Az NFM az MTI-hez kedden eljuttatott közleményben arról tájékoztatott, hogy soha nem volt még annyi földgáz a magyarországi tárolókban, mint az idén. A téli fűtési szezon kezdetére 2016 azonos időszakához képest 23 százalékkal több, 4,3 milliárd köbméter földgáz állt rendelkezésre a tárolókban – ismertették.
A szaktárca kitért arra, hogy nőtt a rendeletben meghatározott biztonsági készlet is: a korábbi 915 millió után jelenleg már 1200 millió köbméter.

Olaszországban válsághelyzetet hirdettek az ausztriai gázterminál robbanása miatt

Válsághelyzetet hirdetett Carlo Calenda olasz gazdasági fejlesztési miniszter az ausztriai Baumgarten an der March közelében működő gázterminálban kedd reggel bekövetkezett robbanás után, ami megszakította az Olaszországba érkező gázellátást.

Carlo Calenda hangsúlyozta, hogy az ausztriai baleset komoly gázellátási problémához vezetett Olaszországban. A miniszter hozzátette, hogy gázhiányt egyelőre nem okozott, mivel Olaszország tartalékait használja fel. Ezek azonban legfeljebb néhány hétig elegendőek. A miniszter az olaszországi gázellátás diverzifikációját szorgalmazta.
Az ENI olasz energiaszolgáltató szerint a baleset miatt kedden 57 millió köbméter hiány keletkezett az olaszországi gázellátásban, és a kimaradás miatt áremelkedés is várható az olasz gázpiacon.
Az Azerbajdzsánból Ausztrián keresztül Olaszországba érkező TAP-vezeték az olaszországi gázszükséglet valamivel majdnem negyven százalékát fedezi.

 

 

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Külföld

Ezt már olvasta?

Koronavírus – Németország újabb magyarországi megyéket minősített kockázatos területnek

Budapest és tizenkét megye után csütörtökön további három magyarországi megyét is felvette…