A Zalakaros Sakkfesztivált már harmincöt éve rendezik meg, az esemény ezidő alatt hazánk egyik legjelentősebb versenyévé vált, sőt most már Európában is igen magasan jegyzik. A verseny együtt fejlődött a településsel. Az európai hírű, 1965-ben megnyílt Gráhit Gyógyfürdő döntően meghatározza az 1997 óta városi rangra emelkedett egykori nagyközség arculatát. A helyszín és a verseny hangulata a kezdetektől annyira kiváló, hogy az első egy-két rendezvény után a verseny nemzetközivé vált és folyamatosan erősödik, fejlődik napjainkban is.

Gaál Zsóka

 Ebben a barátságos, virágos Nyugat-magyarországi fürdővárosban a 37. Zalakaros Sakkfesztivált a Móra Ferenc Általános Iskola tornatermében rendezték, ahol kilenc napon át küzdött a helyezésekért tizenhat ország közel százhatvan versenyzője. Igazán kiemelkedő tudású, profi sakkozók vetélkedtek, hiszen ötvenkét induló rendelkezett valamilyen mesteri címmel.

A kilencnapos nemzetközi verseny egyben női U-20-as magyar bajnokság is volt, amelyre nagy meglepetésre a Magyar Sakk Szövetség a tizenegy éves ajkai Gaál Zsókát is benevezte, a húszévesek legnagyobb bánatára…! A Tapolcai VSE színeiben versenyző szupertehetséges sakkozó-hölgy tavaly a tizenhat éves lányok között is a legjobbnak bizonyult, most a húszévesek között is simán verte kilenc évvel idősebb ellenfeleit, bár sokak számára meglepetésre, de valójában megérdemelten szerezte meg az aranyérmet! Ismét bizonyította, hogy ő aztán nem válogat, mindegy neki, hogy ki és hány évesek ülnek az asztal másik oldalán, ő mosolyogva veri ellenfeleit! Bizonyította, hogy mióta hétéve feltűnt, már női sakkban nem a húszéveseké a világ! Egy tizenegy éves hölgy mindent felülírt egyedülálló tehetségével, rendkívüli nagy akaraterejével, játékintelligenciájával, hatalmas tudásával. Szinte hihetetlen, mekkora alázat van benne már gyermekkorban is a sakk iránt, az iszonyatos szorgalmáról és harciasságáról nem is beszélve! Minden versenyen sakktudása mellett hatalmas küzdeni akarásával is rendszeresen kilóg a népes mezőnyből. Emlékezetes, hogy a brazíliai világbajnokságon lázas betegen is bizonyított, és ezüstérmet harcolt ki. Csak utána ért rá egy kicsit meggyógyulni…

Gaál Zsóka a húszévesek között nemcsak az aranyérmet szerezte meg, hanem ezzel a bravúros bajnoki címmel elnyerte a jogot, hogy részt vegyen az U-20-as világbajnokságon, amelynek Törökország ad majd otthont.

***

Kitűnő hangulatban zajlott a kilencfordulós verseny. Zsóka feltöltődésként minden este a fiúkkal focizott, vagy villámpartikat játszott. A szülőknek sikerült a kiegyensúlyozott, nyugodt hátteret biztosítani a verseny ideje alatt is. Sokat jelentett Zsókának két új edzőjének, Ruck Róbert nemzetközi nagymester, olimpiai ezüstérmes sakkozónak, valamint Nagy Gábor nemzetközi mesternek a jelenléte, szakmai segítsége. Zsóka nagy örömére a verseny után kis kikapcsolódásként a zalakarosi fürdőben egy egész napot tölthetett szüleivel, barátaival.

*** 

Ismét csak gratulálni tudunk a nagyreménységű sakkozó hölgy újabb bravúros szerepléséhez! Bízunk benne, hogy a következő nagy nemzetközi versenyeken is aranyérmeket akasztanak a nyakába. S abban is reménykedünk, hogy a híres Polgár-lányok nyomdokaiba lép, és sok-sok csillogó éremmel örvendezteti meg hazánkat és Ajka városát, valamint jelenlegi sportegyesületét, a Tapolcai VSE-t! Ez bizonyára sikerül is neki, hiszen eddigi kiváló eredményeivel „hozzá szoktatta” magát a dobogó fokain uralkodó lenyűgöző légkörhöz!  

A versenynaptárát nézegetve még júniusban Fehéroroszország fővárosában, Minszkben versenyez; júliusban Németországban és Nagyváradon, augusztusban Lettország fővárosában, Rigában, szeptemberben Törökországban, majd novemberben Spanyolországban ül asztalhoz nagy nemzetközi versenyeken. Zsóka, a tőle megszokott szerénységgel csak nagyon halkan jegyezte meg, hogy ezeken a nagy rendezvényeken a kiemelt költségek miatt szeretné, ha ajkai cégek is támogatnák részvételét! Bizonyára szereplésével meg is hálálná a bizalmat és a segítséget! Mint eddig hétéves pályafutása alatt a támogatók soha nem csalódtak benne! Hírnevüket elvitte szerte a világban!    

Tollár Sándor

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Helyi Hírek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ezt már olvasta?

Fekete Istvánra emlékeztek az olvasópályázattal

A harmadik osztályosok voltak a legaktívabb résztvevői a Bogáncs gyermekkönyvtár által az …