Négy ország sóletjét lehet megkóstolni az idei Sóletfesztiválon

0

A zsidó konyha kedvelői négy ország, Magyarország mellett Jemen, Izrael és Lengyelország sóletjét kóstolhatják meg vasárnap a Budapest belvárosában megrendezett Sóletfesztiválon; az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) idén harmadik születésnapját ünneplő rendezvényén a kulináris élményeken kívül kulturális programok is várják a látogatókat.

Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere a rendezvényt megnyitó köszöntőbeszédében elmondta, sokan úgy hiszik, hogy a gasztronómia kizárólag a főzés, az ételek elkészítésének tudománya, ugyanakkor ennél sokkal több tartalma lehet: a szeretetről, fantáziáról, egymás megismeréséről is szól.
„A vendégfogadás az emberiség kultúrtörténetében komoly szerepet játszott, hiszen a közös étkezés közelebb hoz egymáshoz, a gasztronómia sokszor szervezője is a szociális életünknek” – idézi a polgármestert az EMIH  MTI-hez eljuttatott közleményében.

Budapest, 2017. augusztus 27.
Az egyik stand az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) 3. Sóletfesztiválján Budapesten, a Kazinczy utcában 2017. augusztus 27-én. Az érdeklődők magyar, lengyel, jemeni és izraeli recept szerint készült sóletet kóstolhattak a rendezvényen.
MTI Fotó: Demecs Zsolt

A libahúsból készült magyar, valamint a jemeni, az izraeli és a lengyel sóleten kívül kóser sütemények és saláták is szerepelnek a fesztivál kínálatban.
A szabadtéri fesztivál résztvevői nemcsak a kóser konyha, hanem a zsidó élet rejtelmeibe is bepillantást nyerhetnek.
A kulináris kalandok mellett a kultúra is fontos szerepet kap az eseményen. A fesztivál házigazdájával, Köves Slomóval, az EMIH vezető rabbijával Somogyi Zoltán szociológus beszélget a zsidó szokásokról, kultúráról, a zsidó-nem zsidó együttélés kérdéseiről.

Budapest, 2017. augusztus 27.
Egy jesíva (zsidó vallási iskola) növendéke kérdésekre válaszol az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) 3. Sóletfesztiválján Budapesten, a Kazinczy utcában 2017. augusztus 27-én. Az érdeklődők magyar, lengyel, jemeni és izraeli recept szerint készült sóletet kóstolhattak a rendezvényen.
MTI Fotó: Demecs Zsolt

A színpadon folytatott gasztrokerekasztal-beszélgetés során zsidó nők osztják meg gondolataikat a kóser konyha titkairól és az étkezés szabályairól. A rendezvény teljes ideje alatt elérhető a közkedvelt Kérdezd a rabbit-stand, ahol bárki felteheti kérdéseit a jelenlévő rabbinak.
A Kazinczy utcában zajló egész napos fesztiválon klezmerzenekarok váltják egymást a nagyszínpadon, a gyerekeket játékos feladatok és színes programok is várják.

 

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Színes - Érdekes

Vélemény, hozzászólás?

Ezt már olvasta?

A hűtővitrin használatának előnyei a vendéglátásban

Meglátni és megkívánni! Hűtővitrin vásárlása okos döntés a vendéglátásban! Ha jól bemutato…