Monaco: A Forma-1-es versenyzők preferált lakcíme

0

Ha valaki egy kicsit is beleássa magát a Forma-1 elbűvölő világába, könnyen észreveheti, hogy a sportág nemcsak a F1 monacói nagydíján keresztül kötődik a városállamhoz hanem abban is, hogy a legjobb pilóták közül sokan Monacót hívják otthonuknak. 

A hercegség a 2023-as rajtrács jelenlegi 20 pilótájából, összesen kilencnek ad otthont:

 • Lewis Hamilton
 • Max Verstappen
 • Charles Leclerc
 • Lando Norris
 • Valtteri Bottas
 • Sergio Perez
 • Nico Hulkenberg
 • Nyck de Vries
 • Alex Albon

Ehhez még párosulnak a már visszavonult versenyzők:

 • Mika Hakkinen
 • Jenson Button  
 • Nico Rosberg 
 • David Coulthard
 • Mark Webber
 • Paul Di Resta
 • Antonio Giovanazzi 
 • Daniil Kvyat

Vajon mi az oka annak, hogy ez a törpeállam vált a világ legelitebb versenyzőinek központi gyülekezőhelyévé? Ebben a cikkben vendég szakértőnk, Boross Ors segítségével, pontosan azt fogjuk megvizsgálni, hogy konkrétan melyek azok a tényezők ami miatt Monaco területe a Forma-1-es pilóták preferált otthona, hogy miben rejlik a hercegség vonzereje, milyen titkokat rejt a monte-carlói kaszinó és azt is, hogy miért érdemes másoknak is meglátogatni ezt a kicsi de nagyon is érdekes országot.

Monacói alaptények

Mielőtt belevágnánk a F1-es pilóták és Monaco közötti viszony feltárásába, lássunk néhány alapvető adatot a hercegségről:

 • Monaco a második legkisebb ország a világon, területe mindössze 2,02 négyzetkilométer.
 • A lakosság száma körülbelül 38 000 fő, ami a világ egyik legmagasabb népsűrűségét eredményezi és ebből a helyi tősgyökeres lakosok száma csak 9,486.
 • A közigazgatási terület öt városrészből áll: Monaco-Ville, La Condamine, Monte Carlo, Fontvieille és Moneghetti – ezek közül Monte Carlo Monaco legelőkelőbb része.
 • Monaco a földközi tengeri Cote d’Azur partjain található és Franciaország veszi körül északról, nyugatról és keletről.
 • Hivatalos nyelv a francia, de létezik még az úgynevezett monacói nyelv is, amely saját nevén Munegascu és a ligur nyelv nyugati változatának számít.
 • Monaco-ban a politikai berendezkedés alkotmányos monarchia, bár hivatalosan is hercegségként tartják számon, ahol a Grimaldi dinasztia tagjai az uralkodók 1297 óta.

A Forma-1 és Monaco: a pályán túli kötődés  

 Az F1 monacói nagydíj, a versenynaptár egyik legrangosabb futama. Évente kerül megrendezésre a híres Circuit de Monaco pályán, amely szűk méretéről és kanyarokkal teli tulajdonságairól ismert, ezáltal is nagyobb hangsúlyt helyezve a pilóták tudására és kevésbé az autók erejére.  

A Forma-1 és Monaco közötti kötelék azonban túlmutat a versenypályán. Sok versenyző dönt úgy, hogy Monacóba költözik hosszú távra. Nézzük meg a kulcs szempontokat amelyek miatt ezt az apró, de dúsgazdag területet választják sokan egész éves bázisuknak.

 • Monaco adóbarát környezete: az elsődleges és talán legegyértelműbb okok a Monaco-ban levő kedvező adótörvényekre vezethetőek vissza. A fejedelemség nem vet ki jövedelemadót lakóira, így már régóta vonzó célpont a jól kereső személyek, többek közt a Forma-1-es versenyzők számára is. Ez a fajta adóbarát környezet lehetővé teszi a pilóták számára, hogy bevételeik nagyobb részét megtarthassák maguknak, ami kulcsfontosságú érv a monacói letelepedés mellett.
 • Luxus életmód: Monaco olyan életstílust kínál, amely illeszkedik a Forma-1 fényűző stílusához. A Monte Carlo, Monaco szavak egyet jelentenek az extravaganciával. Előkelő szállodáival, dizájnerbutikjaival és világszínvonalú éttermeivel a gazdagok és híresek játszótere már nagyon régóta. A Forma-1-es pilóták számára Monacóban élni azt jelenti, hogy részesei lehetnek ennek az exkluzív luxus világnak.  
 • Monaco terület: ha vonzerőről beszélünk nem lehet figyelmen kívül hagyni Monaco földrajzi elhelyezkedését. A francia Riviéra a Földközi-tenger legszebb partjaival büszkélkedhet és kis mérete ellenére Monaco változatos tájakat kínál, a festői kikötőtől a várost körülvevő dombos terepig. Ezekhez párosul a kellemes mediterrán éghajlat, amely összességében egy nagyon kívánatos lakóhellyé teszi a városállamot.
 • Elhelyezkedés: kapcsolódva az előzőkhöz, Monaco elhelyezkedése révén nagyon közel van nemcsak a francia és olasz partokhoz és a hozzájuk tartozó gyönyörű városokhoz, mint például Nizza vagy Cannes, de az Alpok luxus sípályájai sincsenek túl messze. Ehhez pluszként hozzátéve tudni kell, hogy attól függetlenül, hogy Monaco nem az EU tagja de jure, de facto viszont igen és még a Schengen zónába is beletartozik, ami azt vonja maga után, hogy aki ott lakik, gond nélkül tud ide-oda mozogni a környező országok között, illetve az egész EU területén.

A monte-carlói kaszinó: a gazdagok játszótere

A monacói luxus egyik ikonikus és a pilóták számára is vonzerővel bíró létesítménye a monte-carlói kaszinó, amely magába foglalja magát a kaszinót, a monte-carlói operát és a balettintézetet. Sokan James Bond filmekből ismerik, mivel a 007-es ügynök egyik kedvelt terepe, több filmnek is helyszínt adva, mint például a Pierce Brosnan főszereplésével készült  James Bond: Aranyszem 1995-ből.  

A kaszinót nagyon sok versenypilóta is törzshelyeként kezeli és az ország egyik fő turista látványosságának számít, amiatt is mert monacói állampolgárságú személy nem teheti be oda a lábát. Ha mégsem sikerül kiutaznunk, hogy a legendás rulett asztalnál Lewis Hamilton mellet ülve próbáljunk szerencsét, az sem baj, mert manapság már az otthonunk kényelméből is játszhatunk online felületeken keresztül. Ehhez ajánlatos egy megbízható útmutató, hogy el tudjunk igazodni a számtalan opció között – ezt itt tudod megtalálni: https://kaszinok.online/. És találd meg a számodra megfelelő online kaszinót.

Összegzés: Monaco – ahol a sebesség és a luxus találkozik

Összefoglalva, több sokrétű oka van annak, hogy a Forma-1-es versenyzők Monacót választják otthonuknak. Az adóbarát környezet, a kellemes éghajlat, a fényűző életstílus, a monacói nagydíj és az F1-hez fűződő szoros kapcsolat mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az ország a pilóták számára egy ideális otthont teremtsen. Ebből kifolyólag Monaco bátran az autóversenyzők Mekkájának nevezheti magát.

Ráadásul az is meglehet, hogy még többen élnek a hercegségben mint amit hivatalosan tudni lehet, ugyanis van még két versenyző, a biztosan tudott 9-en kívül, akikről az a fáma járja, hogy ők is ott laknak: a spanyol Fernando Alonso és a brit George Russell. Ha ez igaznak bizonyul, akkor végső soron azt lehet majd mondani, hogy a jelenlegi versenyzők több mint fele Monacóban él. Mindez mutatja, hogy a hercegségben a luxus továbbra is társulni fog a sebességgel még egy ideig.

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Autósport

Vélemény, hozzászólás?

Ezt már olvasta?

A kuplungkészlet részei és lehetséges meghibásodásai

A kuplungkészlet vagy kuplungszett több alkatrészt foglal magában, azonban ugyanazzal a cé…