Külföldi sajtó Magyarországról – Német és belga lap

0

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív német lap Németország és a visegrádi négyek országcsoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia-V4) gazdasági kapcsolatával foglalkozott keddi számában.

Christian Geinitz Fogyatkozik a bizalom Kelet-Európa iránt című írásában kiemelte, hogy egyre csökken a kiszámíthatóság Kelet-Közép-Európában, amely messze a legfontosabb gazdasági térség Németország számára.
Lengyelország, Magyarország és Csehország után a Szlovákiába vetett bizalom gyengül, és megjelent az aggodalom, hogy “hasonlóan kétes irányba” fordulhat, mint a másik három visegrádi ország – írta a FAZ szerzője a pozsonyi újságíró-gyilkossággal kapcsolatban.
Robert Fico Soros Györgyről tett kijelentésével kapcsolatban a Német Külpolitikai Társaság (DGAP) egy elemzőjét idézve azt írta, hogy a szlovák kormányfő a hatalom megtartása érdekében Orbán Viktor magyar miniszterelnökhöz hasonlóan “nemzeti retorikát” alkalmaz, és meglehet, hogy szélsőséges pártokat von be a kormányzásba.
Kiemelte, hogy míg Magyarországot a demokrácia és a jogállamiság, valamint a populizmus és az európai uniós döntések és szabályok megsértése miatt bírálják, és hasonló kritika éri Lengyelországot is, Szlovákia “sokáig az utolsó biztos menedék volt a nyugati partnereknek a V4-eknél”.
A 2015-ös röszkei zavargások miatt terrorcselekmény elkövetésével vádolt  szíriai bevándorló, Ahmed H. ügyével foglalkozott kedden a Politico brüsszeli hírportál, azzal vádolva meg a magyar kormányt, hogy a pert választási kampánycélokra használja fel.
A cikkben emlékeztettek rá, hogy március közepén, alig néhány héttel a parlamenti választások előtt születhet ítélet a megismételt elsőfokú eljárásban, mely “Orbán Viktor migránsellenes programjának jelképévé vált a miniszterelnök támogatói és ellenzői számára egyaránt”.
“Az Orbán-kormány több alkalommal is a keményvonalas magyar menekültpolitika és az erős határvédelem, valamint az Európai Unióval folytatott jogállamisági harcok példájaként hozta fel az ügyet” – mutattak rá.
“Orbán kampánya szinte kizárólag azon állításon alapul, hogy külső erők – köztük az Európai Bizottság és Soros György magyar-amerikai üzletember – összeesküdtek, hogy etnikai összetételének megváltoztatására és az ország keresztény identitásának eltörlésére kényszerítsék Magyarországot” – hangsúlyozták.

 

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Külföld

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ezt már olvasta?

Amerikai elnökválasztás – Biden: a beiktatás után két hónapon belül állampolgárságot kapnak az illegális bevándorlók

Elnöki beiktatása után két hónapon belül állampolgárságot kapnak az illegális bevándorlók …